Ceviche je naziv za sjajno jelo od morskih plodova, ponajprije sirove ribe, rakova ili školjki. Ceviche, cebiche, seviche ili sebiche nam dolazi iz Južne Amerike, najčešće iz Perua, a baza recepta je svježa sočna riba koja se priprema u sokovima ili dressingu od svježih citrusnih sokova, najčešće limuna ili limete.
U Peruu je ceviche iznimno popularan, a ovo jelo od svježe ribe ili nekih drugih plodova mora kao stvoreno je za vruće ljetne dane, stoga otkrijte zamamni ljetni recepte u kojem ćete uživati.
Ceviche
Sastojci za recept:
80 g orade ili brancina ili pastrve – prema želji
30 g Leche de Tigre (tzv. tigrovo mlijeko možete nabaviti u dućanima zdrave prehrane, a sastoji se od soka od limete, češnjaka, đumbira, mlijeka i komadića ribe)
10 g crvenog luka
20 g zelenih šparoga
3 g ulja kopra
3 g potočarke (ili mikro zeleno lisnato povrće koje volite)
Ulje kopra:
100 g kopra
200 g ulja sjemenki grožđa
Kiseli crveni luk:
2000 g crvenog luka
2000 g rižiog octa
500 g šećera
Priprema recepta za ceviche:
File orade izrežite oštrim nožem na ploške debljine 5 mm. Stavite ribu u posudu i marinirajte s Leche de Tigre. Jabuku narežite na kockice.
Stavite ribu s marinadom na tanjur. Ukrasite jabukom narezanom na kockice, crvenim lukom i zelenim šparogama. Posložite potočarku dekorativno i podlijte jelo s malo ulja kopra.
Ukiseljeni luk: luk narežite uzdužno na trake, prelijte ga marinadom i hladnom vodom i pustite da odstoji.
Ovaj nam recept dolazi iz Falkensteinerovog restorana Schlossstern koji je član prestižne gastronomske organizacije JRE – Jeunes Restaurateur Restaurant. Recept za riblji ceviche pripremili su chef Thomas Gruber i bar menadžer Kevin Gerlach.
Uz dopuštenje: Lollipop (sve fotografije)