Raženo brašno zovu i namirnicom budućnosti no kako ga primijeniti u pripremi hrane

Jedno od najkvalitetnijih brašna koje se koristi u proizvodnji kruha i ostalih prehrambenih namirnica je raženo brašno.

OVDJE saznajte sve o 7 vrsta brašna koje se najčešće koriste u pripremi moderne gastronomije
7 vrsta brašna koje koristimo u kuhinji

Ljudi koji vode brigu o vlastitoj prehrani odnosno paze što unose u organizam koriste uglavnom raženo brašno pri pripremi hrane.

Budući da je zadnjih nekoliko godina briga o prehrani postala važna, raženo brašno itekako je dobilo na vrijednosti. Donosimo vam kratke upute o tome što je raž, nutritivnim vrijednostima i pozitivnim karakteristikama raženog brašna i njegovom značenju za ljudski organizam.

Što je zapravo raž?

Raž (lat. Secale cereale) je jednogodišnja biljka koja pripada porodici trava (Poaceae). Ova biljka slična je žitarici koju poznajemo, a prema morfološkim i biološkim svojstvima također joj je najsličnija.

Raž je specifična po tome što ju se može koristiti bez ikakve prerade budući da nema vanjski zaštitni sloj.

Prema nekakvim povijesnim karakteristikama smatra se da raž dolazi s područja Turske ili Afganistana, a u našim krajevima poznata je kao stočna hrana. Osim što je dobro probavljiva preporuča se za prehranu kod dijabetičara zbog manjeg postotka škroba.

Raženo brašno

U našoj kulturi raženo brašno najviše se koristi u smjesama brašna za integralni kruh. Također ga koristimo pri pripremi peciva, kolača i kruha, a mogli bih reći da se dodaje kukuruznom i pšeničnom brašnu za poboljšanje okusa.

Osim što poboljšava okus, raženo brašno povećava hranjivu vrijednost prehrambenog proizvoda te utječe na dulje zadržavanje svježine proizvoda.

Zbog same prirodne boje zrna raži proizvodi napravljeni od raženog brašna uglavnom su tamnije boje, a kruh napravljen od ovog brašna zbog prirode raži nije šupljikav kao što to zna biti kod ostalih vrsta kruha. Raženo brašno sadrži manji postotak glutena što ga na neki način čini žilavijim te mu se prilikom pripreme dodaje i određen postotak bijelog pšeničnog brašna.

brasno_kruh

Nutritivna vrijednost raženog brašna

Kao što smo napomenuli u prethodnim rečenicama raženo brašno idealno je za dijabetičare zbog manjeg udjela škroba.

Također je važno napomenuti da se kod pripreme hrane s raženim brašnom koristi kiselo tijesto kao baza. Proizvodi od raženog brašna bogat su izvor prehrambenih vlakana što je itekako važno za naš probavni sustav.

Odličan su izvor minerala poput mangana, selena, fosfora, magnezija, cinka i kalija. Bogati su izvor bjelančevina i vitamina B kompleksa, a najviše se ističu pantotenska kiselina i niacin.

Važnost raženog brašna za ljudski organizam

Osim što je prikladniji za dijabetičare idealan je za osobe koje imaju problema s probavnim sustavom. Pomaže kod održavanje razine kolesterola i šećera te reguliranju rad naših crijeva.

Također se koristi u dijetama budući da obiluje dijetetskim vlaknima, a samim time sprječava i neželjenu konstipaciju. U znanstvenim istraživanjima dokazano je da djeluju pozitivno kod žena koje su u menopauzi i štite od potencijalnog raka dojki.

Zbog velikog udjela mangana utječe na poboljšani rad živčanog sustava te štiti od štetnog djelovanja radikala na naš organizam. Budući da je i kalcij jedan od sastojaka možemo reći da djeluje na rad našeg mišićnog sustava odnosno njegovog tonusa.

Autor: Magistra nutricionizma Marina Jakšić

Facebook Like Button