Salenjaci po receptu iz starog Siska

Što se jelo u starom Sisku otkrivamo vam originalnim receptom iz vremena kada je rijeka Kupa bila obrambena crta pred sisačkom utvrdom. Salonjaci ili danas rečeno salenjaci su bili savršen desert već onog vremena, ali i hrana vrijednih sastojaka što znamo i danas kada ponovno domaća mast zauzima važno mjesto u prehrani i vraća se na velika vrata. E, pa hajdemo onda izraditi domaće jelo kuharica koje su pazile na stanovnike staroga grada Siska.

Izdvojeno:

> Kratka povijest utvrde
Davne 1544. godine započela je gradnja utvrde s tri kule na obali rijeke Kupe zbog obrane od Osmanskog carstva koje je u to vrijeme bilo ozbiljna prijetnja ovom dijelu Europe. Utvrda je imala vojnu namjenu i bez obzira na to što ju je paša Predojević pokušao osvojiti tri puta u presudnoj Bitci kod Siska, davne 1593. godine, konačno je izvojevana bitka koja je okončala tursko prodiranje u Europu.
Sastav za recept:

50 dkg brašna
35 do 40 dkg sala
3 žutanjka
3 žlice vrhnja
3 žlice ruma
Mala žličica soli + malo vina
½ l mlijeka
1 kocka germe
Mala žličica šećera
Pekmez po želji

Priprema recepta:

Kada se germa digne treba je promiješati i umijesiti s brašnom i zatim sa svim ostalim namirnicama osim sala. Potom pokriti tijesto i pustiti ga da malo miruje oko 20 minuta do pola sata. Nakon toga ga treba opet razvaljati na njega razvaljati salo i preklopiti ga. Zatim ga opet malo staviti na hladno, najbolje na kratko u frižider. Nakon toga ga treba razvaljati još dobro 4 puta. Tijesto treba razrezati najbolje na kvadratiće, napuniti pekmezom, preklopiti i stisnuti sa strane po rubovima te staviti da se peče u pećnici na 175 stupnjeva oko 25 minuta.

Dobar tek!
Recept preuzet: Gradski muzej Sisak

Facebook Like Button