Bledska kremšnita neodoljiva je slatka delicija čiji smo recept dobili na Bledu

Bledska ili blejska kremšnita ili Kremna Rezina je tipičan slovenski kolač izrađen od dva sloja lisnatog tijesta, fine kreme od jaja i tučenog šlaga. Podrijetlom iz bajkovitog grada Bleda, svojim izgledom i okusom podsjeća na mille-feuille tortu.

Blejska kremšnita, kraljica slovenskih slastica, simbol je Bleda i nezaobilazna poslastica koja oduševljava svojim neodoljivim okusom svakog tko posjeti ovaj slikoviti kutak Slovenije.

Sa savršenim slojevima nježne kreme, prozračnog šlaga i krhke lisnate tijesta, ova slastica nudi nezaboravno gastronomsko iskustvo koje odražava bogatu kulinarsku tradiciju regije. Priča o Blejskoj kremšniti seže desetljećima unazad, a njezina tajna receptura i danas se brižno čuva, prenoseći se s generacije na generaciju.

Ovaj vas recept vodi korak po korak pripreme prave Blejske kremšnite, omogućujući vam da u svojoj kuhinji dočarate dio čarolije Bleda.

Lisnato tijesto možete koristiti kupovno ili napraviti svoje kod kuće, šlag po mogućnosti treba izraditi bez mlijeka, a površina treba biti posipana s puno šećera u prahu.

Izdvojeno:

> Na Bledu se hvale s kremšnitama za koje kažu da su originalne i jedinstvene zbog posebne recepture koju je donio slavni slastičar doselivši se iz Srbije, a zvao se Ištvan Lukačević, još prije 63 godine. Svaki proces u izradi recepta radi se ručno. Ovaj bitan slastičar za ovaj kraj Slovenije, rekao je da svaki grad zaslužuje imati neki svoj specijalan desert pa tako i Bled ima svoju kremšnitu.

> Originalna bledska kremšnita ima dvije jedinstvene karakteristike: krema je napravljena s brašnom od durum pšenice a istučeni bjelanjci se dodaju u kremu dok je još kipuća. Kolač mora biti izrezan na kvadrate veličine 7×7 cm.

Originalni recept za Blejske ili Bledske kremšnite

Sastojci za kremšnite
300 grama lisnatog tijesta
200 mililitara tučenog šlaga
3 jaja
120 grama šećera
1/2 paketa ekstrakta od vanilije
75 grama bijelog sve namjenskog brašna, ili brašno od durum pšenice
550 mililitara punomasnog mlijeka
1 žlica ruma
šećer u prahu

Priprema bledskih kremšnita
Odvojite žutanjke od bjelanjaka. Istucite bjelanjke sa 60 grama šećera i ekstraktom vanilije. Kada je smjesa pjenasta, pomalo i naizmjenično dodajte 50 ml mlijeka i brašno.

Pomiješajte ostatak mlijeka i šećera, te zakipite. Smanjite temperaturu te dodajte žutanjke i stalno miješajte, kako bi krema dobila čvrstu teksturu. Čvrsto istučene bjelanjke pažljivo umiješajte u kipuću kremu, miješajući od dna prema vrhu. Dodajte rum i nastavite miješati.

Ispečeni list, od 150 g lisnatog tijesta, stavite na pladanj te premažite sa slojem kreme od žutanjaka. Kada se krema ohladi na nju nanesite sloj tučenog šlaga. Izravnajte ga te pokrite s drugim slojem lisnatog tijesta.

Stavite bledske kremšnite u hladnjak oko sat vremena a zatim ga narežite na kvadrate 7×7 cm, obilno posipajte sa šećerom u prahu i poslužite. Kolač čuvajte u hladnjaku.

Uz odobrenje: Turistička zajednica Bled

Facebook Like Button