Bolivija koloritna zemlja s bizarnim predmetima na tržnicama

Pripremite se na visinsku bolest i bizarne predmete na tržnicama u ovoj južnoameričkoj zemlji.

Bolivija je država u Južnoj Americi koja se prostire na oko milijun četvornih kilometara. Graniči s Brazilom na sjeveru i istoku, s Paragvajem i Argentinom na jugu te sa Čileom i Peruom na zapadu. Zapadnim dijelom zemlje dominira planinsko područje Anda, dok je istočni dio nizinski i pripada amazonskom slivu pokrivenom kišnim šumama.

la-paz-bolivija

U zemlji živi oko 9 milijuna stanovnika od čega polovinu čine pripadnici različitih indijanskih plemena – ponajviše Kečui i Aymari.
Zemlja je to bogata prirodnim bogatstvima, ali i jedna od najsiromašnijih nacija na svijetu, u kojoj sedamdeset posto populacije živi s manje od 1 dolara dnevno.

Centar bolivijske vlade nalazi se u La Pazu, dok se, službeno, glavnim gradom smatra Sucre, koji se smjestio u južnom, središnjem dijelu zemlje na nadmorskoj visini od oko 2750 metara. Zbog atraktivne arhitekture često ga nazivaju i Parizom Anda.

tržnica bolvia

Bolivija nudi niz zanimljivih rukotvorina po povoljnim cijenama. Ovdje možete kupiti odjevne predmete od alpake, proizvode od lišća koke i mnogobrojne rezbarije.

Imajte na umu da je cjenkanje obvezni dio kupovine, a spuštanje cijene i do 50 posto od početne – sasvim normalna stvar.

hrana bolivia

Bolivijskom kuhinjom prevladavaju mesni obroci koji se kombiniraju s marraquetuom (vrsta kruha, izvana hrskava, iznutra meka), voćem, povrćem, rižom i jajima.

jezero titicaca bolivija

Ovdje se rado jedu ribe s jezera Titicaca, čokoladni deserti, te panankalla – ljepljiva i slatka smjesa od karamele i kukuruza. Hrana se poslužuje uz lokalno proizvedeno pivo, alkoholna pića od fermentiranog kukuruza, čajeve od listova koke te niz voćnih sokova.

Znamenitosti i turističke atrakcije Bolivije

la-paz-bolivia

Najviši grad na svijetu -La Paz

Istražite La Paz, koji se smjestio na zapadu zemlje, na 3660 metara nadmorske visine. Posjetite gradske muzeje i glavni središnji trg s brojnim kolonijalnim građevinama. Omiljena turistička destinacija je Mercado de los Brujosvještičja tržnica – koja nudi bizarne predmete poput mrtvih mačaka i fetusa lame, za koje se tvrdi da štite od zlih duhova.

bolivija1

Ekstremni turizam

Turisti rado posjećuju i grad Coroico, na zapadu zemlje, koji je smješten uz rub bolivijske prašumske regije, koji obiluje suptropskom vegetacijom. Glavni razlog dolaska jest Yungas Road, ili Cesta smrti – uska prometnica uz visoku bolivijsku liticu – namijenjena ljubiteljima brdskog biciklizma.

Tiahuanaco_Bolivia

Tiahuanaco

Otkrijte povijest Bolivije! Uputite se na lokalitet Tiahuanaco, smješten u bolivijskim Andama uz južne dijelove jezera Titicaca, koji krije ostatke drevne indijanske civilizacije – starije i od Inka.

Obiđite podzemni hram Vrata Sunca i piramidu Acapana – kamenom obložen terasasti humak dugačak 200 metara, a visok 17 metara, koji sadrži takozvano potonulo dvorište.

slano jezero bolivia

Bolivijska divljina

Želite li istražiti bolivijsku floru i faunu – uputite se u Nacionalni park Madidi. Obuhvaća oko 19 tisuća četvornih kilometara raznolikog reljefa – od snježnih vrhova Andi do tropskih kišnih šuma na sjeveru zemlje. Ovdje ćete pronaći tisuću različitih ptičjih vrsta, endemske majmune – titi, te brojne ribe koje nastanjuju rijeku Tuichi.

the-salar-de-uyuni-bolivia

Najveće isušeno slano jezero

Salar de Uyuni pravi je raj na Zemlji i nepresušno nadahnuće brojnih fotografa i umjetnika. Riječ je o najvećem isušenom slanom jezeru na svijetu koje se proteže na više od 10 tisuća četvornih kilometara, na jugozapadu zemlje.

bolivia grad

KORISNE INFORMACIJE

Službeni jezik: španjolski, kečuanski, ajmarski
Religija: kršćanstvo
Valuta: boliviano
Viza: za državljane Hrvatske nije potrebna
Kako putovati: zrakoplovom – glavne zračne luke Bolivije jest El Alto u La Pazu.
Kada putovati: najbolje vrijeme za posjet Boliviji je razdoblje od svibnja do listopada zbog pretežno suhog i vedrog vremena.
Bolesti i prevencija:  obavezno cjepivo protiv žute groznice, a preporučena protiv trbušnog tifusa i  hepatitisa A. Preporučljivo je imati te repelent za komarce, te tablete protiv malarije. Treba pripaziti i na visinsku bolest. Potrebne informacije pronađite u Zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar .
Smještaj:  La Loge hotel i Casa Grande mudar su izbor u La Pazu. U Sucreu odaberite hotel Villa Antigua .
Restorani: U La Pazu ćete odlično jesti u restoranima Pronto Delicatessen, Reineke Fuchs i LP, a u Sucreu u restoranu La Taverne .

Oprez!

Ministarstvo vanjskih poslova RH sugerira oprez prilikom odlaska u ruralna područja Bolivije na granici s Čileom, zbog zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava. U zemlji je raširen kriminal, pa uvijek treba paziti na svoju imovinu i dokumente. Postoji mogućnost izbijanja politički motiviranih demonstracija, štrajkova i prometnih blokada koje mogu izazvati poremećaje u cestovnom, željezničkom i zračnom prometu.