Uskršnji otoci biser Tihog oceana

U Tihom oceanu, više od 3.500 kilometara udaljen od Čilea smjestio se Uskršnji otok (Rapa Nui), poznat po tome što je gotovo cijeli otok upisan na UNESCO-vu listu svjetske baštine. Zauzima površinu od oko 160 km² te ima oko 500 stanovnika koji se uglavnom bave turizmom.

uskrsnji-otok-7

Glavni grad je Hanga Roa koji se smjestio između ugaslih vulkana po kojima je otok inače poznat. Jedan od njih je vulkan Rano Kau koji je dio nacionalnog parka, a visok je 324 metra. Ovo je ujedno i najveći vulkanski krater na otoku, a tu se nalazi i veliko jezero koje je prije mještane opskrbljivalo pitkom vodom. Prekrasna priroda koja okružuje vulkan idealna je pozivnica za sve ljubitelje prirode, ali i fotografe koji će se kući vratiti s prekrasnim fotografijama.

uskrsnji-otok-2

Govoriti o Uskršnjem otoku, a ne spomenuti poznate kipove svakako je grijeh. Na ovom se otoku nalaze moai kipovi, odnosno kamene skulpture koje nalikuju na ljude, a čuvaju brojne tajne iz davnih vremena te pričaju o jednoj drugačijoj povijesti otoka. Ima ih nekoliko stotina, a neki su stari i oko tisuću godina. Napravljeni su od crveno – smeđeg kamena, ima ih različitih veličina, neki su visoki i do 20 metara, a pitanje je tko ih je i kako točno izgradio. Dugo se nije znalo za ovaj otok i njegove kipove pa bi se moglo reći i da je to poprilično tajanstven otok. Otkriven je na Uskrs u 18. stoljeću pa je tako onda i dobio ime Uskršnji otok. Na njemu većinom žive Rapa Nui, ali i Čileanci te mnogi drugi, a od jezika pričaju Rapa Nui jezik te španjolski.

uskrsnji-otok-1

Kultura

Na otoku se mogu pronaći petroglifi, odnosno svojevrsne pojednostavljene slike i slova uklesana u kamen. Osim petroglifa, otok je poznat i po malenim drvenim kipovima koji su nastali rezbarenjem, vezani su uz narodna vjerovanja, a danas se mogu pronaći po muzejima. Samo neki od njih su Moai Paepae ili Moai Kavakava.

uskrsnji-otok-3

Gastronomija

Jastog i hobotnica samo su malen dio onoga što se može pronaći na stolu na Uskršnjem otoku. Plodovi mora važan su dio, ali neizostavno je i povrće koje je dio raznih jela pa tako i specijaliteta pod nazivom umu ta’o koje se zamata u lišće banane te zatim peče, odnosno kuha ispod kamena. Već spomenuta banana važan je dio gastronomije, a osim što se jede kao voće, često se servira uz plodove mora.

Zanimljivosti

uskrsnji-otok-4

Ancestral Tour
Želite li upoznati otok u pravom smislu te riječi, preporučujemo Vam obilazak otoka s multikulturalnom obitelji koju čine otac, majka i tri kćeri. Ova će Vam obitelj pokazati najskrivenije predjele otoka, nahraniti Vas, ispričati Vam razne priče, odvesti Vas na kupanje i ronjenje, do ugaslog vulkana te na brojna druga mjesta.

uskrsnji-otok-5

Tetovaže
Dio otočke kulture su i tetovaže pa se kući s putovanja možete vratiti s trajnim suvenirom. Za njih tetovaža nema samo estetsku funkciju, ona otočanima predstavlja mnogo više. U tetovaže je utkana simbolika, odavale su statuse i hijerarhiju u društvu, a imaju i svoje nazive, ovisno na kojem se dijelu tijela nalaze.

Korisne informacije

Službeni jezik: španjolski, stanovnici koriste i Rapa Nui jezik
Valuta: čileanski pesos (CLP)
Kako putovati: zrakoplovom – Mataveri International Airport
Viza: nije potrebna
Kada putovati: između studenog i veljače
Bolesti i preventiva: nema obaveznog naputka za cijepljenje prilikom ulaska u zemlju, ali dobro se oboružati sredstvima protiv komaraca
Smještaj: Hotel Altiplanico ili Explora Rapa Nui
Restorani: Te Ra’ai Restaurant Rapa Nui ili La Kaleta

Autor: Vedrana Duić Loparić
Fotografije: Yulin Lu, Oficina Regional de Educación, Nicolas de Camaret
Nathan Nelson

Facebook Like Button