Raskošna Panama

U najjužnijoj zemlji Srednje Amerike uživajte u kulturnim i prirodnim ljepotama.

Panama se prostire na oko 78 tisuća četvornih kilometara u Srednjoj Americi. Graniči s Kostarikom na zapadu i Kolumbijom na istoku. Ima izlaz na Tihi ocean i Karipsko more, a djelomično obuhvaća kopneni most koji spaja Sjevernu i Južnu Ameriku – Panamska prevlaka.

Geografski položaj Paname oduvijek je bio zanimljiv istraživačima i pustolovima.  Nažalost, razlog je to i brojnih kolonijalnih osvajanja i političkih previranja, u kojima su životom platila domorodačka plemena.

mola

U Panami živi oko 3 milijuna stanovnika, u kojoj većinu predstavljaju potomci europskih i kineskih doseljenika, te lokalnog stanovništva.
Glavne gospodarske grane orijentirane su na ugostiteljski sektor, odnosno pružanje bankarskih, trgovačkih i turističkih usluga.
Glavni grad – Ciudad de Panama – smjestio se na pacifičkom ulazu u Panamski kanal, a predstavlja glavno političko, gospodarsko i turističko središte zemlje.

Panamska kuhinja spoj je brojnih utjecaja, a temelji se na mesu, ribi i morskim plodovima te brojnom voću i povrću. U većim urbanim središtima možete pronaći restorane s gotovo svim značajnijim internacionalnim kuhinjama – od sušija do curryja.
Hrana se služi uz širok spektar egzotičnih voćnih sokova, lokalno proizvedeno pivo i rum.

Znamenitosti i turističke atrakcije Paname
Galapagos Paname

Istražite Nacionalni park Coiba, koji obuhvaća istoimeni arhipelag s oko četrdesetak otoka i otočića u Tihom oceanu. Zbog egzotične flore i faune, koje se ne može vidjeti nigdje drugdje na svijetu Coibu naizvaju i Galapagosom Paname. Podmorje oko otoka omiljena je turistička odrednica ljubitelja ronjenja.

Coiba

Ciudad de Panama

Osjetite bilo glavnoga grada u staroj povijesnoj jezgri – Plaza de la Independencia, razgledajte ostatke kolonijalnih građevina u Casco Viejo koje datiraju sa sredine 17 stoljeća, ali i brojne muzeje. Istražite bogat noćni život zemlje, te svakako bacite pogled na slavni kanal – jedan od najvećih industrijskih dostignuća modernoga svijeta.

panama-21

Najviši vrh Paname

Ljubitelji penjanja i planinarenja kreću put vulkana Baru koji se izdiže na zapadnoj pacifičkoj obali zemlje na 3474 metara nadmorske visine. Ujedno, to je i najviša točka Paname. Za vrijeme sunčanih dana bez mnogo oblaka, s vrha puca pogled na oba oceana.

Baru

Aktivni turizam

Istražite raznolikost Paname u gradu Boquete, koji se smjestio na rijeci Calderi, na zapadu zemlje. U gradu su popularne safari ture koje uključuju istraživanje kišnih šuma Paname u džipovima, posjet znamenitim plantažama kave, otkrivanje okolice na konjima i brojne druge aktivnosti.

panama-22

Pecanje na Pacifiku

Ljubitelji mirnijeg odmora biraju Biserne otoke u Tihom oceanu. Turistički najrazvijeniji jest otok Contadora, koji se ponosi djevičanskim pješčanim plažama i kristalno-plavim morem, savršenim za kupanje, pecanje i uživanje na suncu.

KORISNE INFORMACIJE

Službeni jezik: španjolski
Religija: kršćanstvo (98 posto)
Valuta: panamska balboa (PAB)
Viza: potrebna – pribaviti je možete preko Veleposlanstva Republike Panama u Grčkoj (Piraeus, 192 Praxitelous & II Merarchias, tel: 00 30 210 42 86 441)
Kako putovati: zrakoplovom – glavna zračna luka Paname jest Tocumen International Airport nedaleko glavnoga grada.
Kada putovati: između listopada i ožujka
Bolest i prevencija: Obavezno cijepljenje protiv žute groznice, a preporučeno protiv trbušnog tifusa, te hepatitisa A i B.  Cijepiti se možete u Zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar u Zagrebu. Preporučljivo je ponijeti i repelent za komarce, tablete protiv malarije i zaštitne kreme od sunca.
Smještaj: Gomboa Resort blizu glavnoga grada, i hotel Toscana Inn u Ciudadu de Panama, dobar su izbor.
Restorani: Hotelski restorani uvijek su dobar izbor. Izvrsno ćete jesti i u restoranima La Marina te Terrae u glavnome gradu.
OPREZ!Ministarstvo vanjskih poslova upozorava na značajan porast kriminaliteta u zemlji, osobito u turističkim područjima. Zbog povremenih upada kolumbijskih gerilskih skupina na panamski teritorij ne savjetuje se putovanje u pogranično područje s Kolumbijom.

Fotografija: Carlos Adampol Galindo, Rita Willaert, Roman Königshofer,
Alex Proimos, Brian Gratwicke

Facebook Like Button