Kuba zemlja znamenitosti i nasmijanih ljudi

Cigare od najfinijeg duhana, bijeli rum, oldtimeri i zavodljivi ritmovi salse prepoznatljivi su simboli ove šarmantne otočne zemlje.

Nevjerojatne palače i tvrđave pronaći ćete u Havani koja je pod zaštitom UNESCO-a, a možete i ljenčariti na bijelim pješčanim plažama uz prekrasno tirkizno more u najpoznatijem kubanskom ljetovalištu Varadero.

kuba Varadero

Kuba je okružena Meksičkim zaljevom, Karipskim morem i Atlanskim oceanom, a graniči sa Sjedinjenim Američkim Državama i Bahamima na sjeveru, Meksikom na zapadu, Kajmanskim otočjem i Jamajkom na jugu te Haitijem na jugoistoku zemlje.

Ovu otočnu državu čini više od 1500 otoka, od kojih je glavni i najveći Kuba koji zauzima čak 95 posto površine.
Kuba je ujedno i najzapadniji otok u Velikim Antilima, a nalazi se na ulazu u Meksički zaljev, između poluotoka Floride i Yucatana. Dug je oko 1.250 kilometra, a širok između 35 i 190 kilometara.

kuba stanovništvo

Veći je dio otoka građen od horizontalnih naslaga mezozojskih i tercijarnih vapnenaca, a u reljefu prevladavaju sravnjeni oblici.

Najviša područja Kube nalaze se na krajnjem jugoistoku, gdje se uz južnu obalu strmo uzdiže Sierra Maestra na 1.994 metara, a Pico de Turquino najviši je vrh zemlje. Obala Kube najvećim je djelom niska, ponegdje čak i močvarna, ali dobro razvedena s mnogobrojnim zaljevima, koraljnim grebenima, pješčanim plažama, a ponegdje i strmim liticama, koje su brojne posebice na južnoj strani otoka.

kuba

U poznatom zaljevu Guantanamo na jugoistoku zemlje nalazi se američka vojna baza. Kubi pripadaju mnogobrojni otoci poput, primjerice, otočja Sabana i Camaguey uza sjevernu te Canerreos i Jardines de la Reina uz južnu obalu. Jedini veći otok je Isla de la Juventud, koji zauzima površinu od 2201 km² u otočju Canerreos.

kuba cuba

Na Kubi se miješaju gotovo sve rase, a većina su mulati s obzirom da je podrijetlo stanovnika uglavnom španjolsko ili afričko, a ovdje postoji i mala kineska zajednica. Kuba je do 1991. godine bila ateistička država, a zaplijenila je sve crkvene objekte. U većini je Rimokatolička crkva (85 posto), a protestanti i židovi ovdje su u manjini. Turizam se na Kubi svake godine znatno povećava, zbog čega se i ekonomija te zemlje naglo razvija.

Znamenitosti i turističke atrakcije na Kubi:
1. Havana

Glavni grad Kube pod zaštitom je UNESCO-a, a u njemu možete razgledati znamenitosti kao što su: Malecon, Miramar, Plaza de Revolution, Fort de Havana i Capitol. Ugodna je šetnja po Trgu des Armas i Central Parku, a kako je Kuba poznata po bijelom rumu turisti mogu posjetiti i muzej proizvodnje pića.

havana

Havana nudi šarenilo suvenira na tržnicama, plesno raspoloženje u gotovo svakom bistrou s lokalnim izvođačima vrućih ritmova salse, rumbe i mamba.

2. Pinar del Rio

Pinar del Rio najzapadnija je kubanska regija nadaleko poznata po uzgoju najfinijeg duhana. Ovdje se nalazi središte proizvodnje kubanskih cigara tako da možete posjetiti poznatu tvornicu u kojoj se turisti rado upoznaju s postupkom izrade ovog karakterističnog kubanskog proizvoda.

Pinar del Rio cigare duhan

S vidikovca “Los Jazmines” pruža se nezaboravan pogled na živopisnu dolinu Vinales, jednu od najljepših na Kubi. Svakako razgledajte i Indijansku špilju unutar koje teče rječica, a ovdje se nalazi i znameniti prapovijesni mural naslikan na stijeni.

 3. Varadero

Varadero je najpoznatije ljetovalište na Kubi, a nalazi se na poluotoku Hicacos širokom svega 1,2 kilometra. Varadero je smješten na sjevernom dijelu Kube, a proteže se uzduž 22 kilometra bijelih pješčanih plaža s prekrasnim morem tirkizne boje.

Varadero kuba

Uz kupanje i ronjenje, koje možete naučiti ili usavršiti u Barracuda International Diving Centru, ostaju vam bezgranične mogućnosti za istraživanje podvodnog svijeta.

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: španjolski
Religija: rimokatolici (85 posto), a ostalo su protestanti i židovi
Valuta: kubanski peso (100 centavosa)
Kako putovati: najbolje je zrakoplovom; međunarodna zračna luka Havana Airport
Kada putovati: idealno vrijeme za posjet je između siječnja i svibnja, a turisti većinom dolaze za Uskrs i Božić.
Vize: Hrvatskim državljanima viza je potrebna, a cijena preko turističkih agencija kreće se oko 400 kuna.
Bolesti i preventiva: Nisu obvezna preventivna cijepljenja. Prije putovanja detaljnije se informirajte na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO ).
Smještaj: Među luksuznijim hotelima u Havani na raspolaganju su vam: Hotel Saratoga, Santa Isabel  i
Hotel Conde de Villanueva.
Cijene noćenja kreću se između 70 i 130 eura.
Restorani: Među najboljima u Havani su: Los Nardos s autentičnom kubanskom kuhinjom, popularni lokalni Restaurant El Guajirito i Restaurant La Casa – Paladar koji je također poznat po ukusnim kubanskim delicijama.
Oprez!
Pijte isključivo flaširanu vodu i jedite u provjerenim restoranima. Na priobalnom području postoji opasnost od oluja i uragana između lipnja i studenog.

Pripremila: Renata Cisar, Photo: Kamira / Shutterstock.com (žena)

Facebook Like Button