Brazil najveća zemlja južnoameričkog kontinenta prepuna neobičnosti na svakom koraku

Najveća zemlja južnoameričkog kontinenta i jedina u kojoj je portugalski službeni jezik.

Savezna Republika Brazil prostire se na oko 8,5 milijuna četvornih kilometara i najveća je država južnoameričkog kontinenta. Graniči sa svim zemljama Južne Amerike izuzev Ekvadora i Čilea, a njena obala uz Atlantski ocean dugačka je gotovo 7500 kilometara.
Brazilskom teritoriju pripada 26 saveznih država, više od 5500 gradova, te brojni arhipelazi, kao što je Fernando de Noronha, atol Rocas Sao Pedro i Trindade te Martim Vaz.

U njoj se izmjenjuju tri vremenske te pet klimatskih zona  –  ekvatorska, tropska, polusuha, brdska tropska, umjerena i suptropska klima.
U gospodarskom smislu, Brazil je osma svjetska sila, a najveći broj stanovnika – čak 83 posto od ukupno 190 milijuna živi u gradovima i urbanim središtima koncentriranim u jugoistočnoj i sjeveroistočnom dijelu zemlje.

OVDJE saznajte sve o najzanimljivijem selu na svijetu, selu Araras koje se nalazi u Brazilu

Stanovništvo je iznimno raznoliko, te pripada različitim etničkim skupinama – od Indijanaca, preko Portugalaca do potomaka afričkih robova. Zanimljivo je pripomenuti da se na brazilskom teritoriju nalazi i još nedefiniran broj naroda – jer Amazona nije u potpunosti istražena.
Glavni grad – Brasilia – smjestio se na visoravni Planalto central, u saveznoj državi Goias. Najveći grad je San Paolo, a jedan od najpopularnijih turističkih destinacija – Rio de Janeiro.

Brazilska se kuhinja znatno razlikuje po regijama. Nacionalnim jelom se smatra Feijoada – jelo od crnog graha, svinjetine, riže, kupusa i naranče, a regionalna su vatapa, moqueca, polenta, acaraje. Čokoladne kugle Brigadeiro, kokosova slastica Cocada, te kokosov slatkiš s dodatkom marmelade od guave – bijinho – samo su dio bogate ponude brazilskih deserta.
Hrana se služi uz nacionalno piće – kavu, brazilske likere i druga alkoholna i bezalkoholna pića.

Znamenitosti i turističke atrakcije u Brazilu:
  1. Rio de Janeiro

Dom je najpoznatijeg karnevala koji se održava uoči korizme, a kada cijeli grad živi u ritmu sambe. Svakako valja posjetiti i gradske plaže – Copacabana i Ipanema, nogometni stadion Maracana koji može primiti 200 tisuća posjetitelja, te se uspeti na brdo Concovardo na kojem se izdiže kip Krista Iskupitelja – visok oko četrdeset metara.

  1. Amazonska prašuma

Amazonu nazivaju plućima čovječanstva, jer obuhvaća više od polovice svih preostalih kišnih šuma u svijetu. Veći dio tog bioraznolikog područja proteže se sjeverom Brazila – na oko milijardu hektara. Amazona je dom za više od 40 tisuća biljaka, 2200 ribljih vrsta, 2,5 milijuna kukaca te 2000 vrsta sisavaca i ptica.

  1. Brasilia

Upoznajte glavni grad Brazila, poznatog po brojnim modernističkim zgradama. Obavezno razgledajte zgradu kongresa i katedralu Metropolitana čuvenog brazilskog arhitekta Oscara Niemeyera. Istražite bogat noćni život u brojnim klubovima i restoranima, te kupite neki od prepoznatljivih suvenira na gradskim tržnicama.

  1. Najljepša plaža Brazila

Turisti rado posjećuju i otok Noronha u istoimenom arhipelagu Atlantskog oceana, jer se ovdje smjestila najljepša  brazilska plaža – Praia de Sancho. Okružena je visokim liticama do koje se spuštate ljestvama skrivenim u pukotinama stijena, “okićena” je prirodnim vodopadom te brojnim lagunama u kojima obitavaju dupini i morske kornjače.

  1. Sao Paolo

Najveći, najbogatiji i najkozmopolitskiji grad Brazila neizbježna je destinacija turista iz cijeloga svijeta.  Ovdje možete istražiti umjetnički život zemlje, saznati više o brazilskoj arhitekturi, ali i pogledati jednu od najvažnijih utrka Formule 1 u kalendaru. U sklopu grada, naime, nalazi se poznata staza Interlagos na kojoj se vozi Velika nagrada Brazila.

KORISNE INFORMACIJE

Službeni jezik: portugalski
Religija: kršćanstvo (73,8 posto)
Valuta: brazilski real (BRL)
Viza:  državljanima RH nije potrebna
Kako putovati – zrakoplovom do neke od međunarodnih zračnih luka poput Aeroporto Internacional Governador Andre Franco Montoro nedaleko Sao Paula ili  Aeroporto Internacional do Rio de Janeiro
Kada putovati: ovisno o regiji – najtopliji mjeseci su siječanj i veljača
Bolesti i prevencija: Potrebno je cijepljenje protiv žute groznice, a  cijepiti se možete u Zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar u Zagrebu. Velika je opasnost i od zaraze malarijom, pa je potrebno poduzeti preventivne korake.
Smještaj:  Atlantis Copacabana u Rio de Janeiru, Grand Hyatt u Sao Paolu, te Melia hotel  u Brasiliji.
Restorani: Hotelski restorani uvijek su mudar izbor. Dobro ćete pojesti i u restoranu Salpicado u Rio de Janeiru, te u restoranu Kaa u Sao Paulu.

Oprez!

Ministarstvo vanjskih poslova RH upozorava na visoku stopu kriminala u Brazilu, koja se očituje u uličnim krađama i razbojništvu te oružanim sukobima među kriminalnim skupinama i između bandi i policije, što je osobito izraženo u sirotinjskim četvrtima velikih urbanih središta. Stoga, valja biti oprezan, paziti na svoje dokumente i imovinu, te izbjegavati veće skupove.

Gary Yim / Shutterstock.com (karneval); AJancso / Shutterstock.com (Formula1)

Facebook Like Button