Surinam zemlja iznenađenja u južnoj Americi

Najmanja država Južne Amerike, Surinam, turiste iznenađuje brojnim prirodnim ljepotama, neobičnim zanimljivostima i raznolikim životinjskim vrstama.

Republika Surinam (nekadašnja Nizozemska Gvajana) prostire se na 163 tisuće četvornih kilometara na sjeveru južnoameričkog kontinenta, između Kooperativne Republike Gvajane i Francuske Gvajane.

Surinam graniči s Brazilom na jugu, a na sjeveru ima izlaz na Atlantski ocean.
U zemljopisnom smislu dijelimo ju na sjeverno obalno područje i južni prašumski predio koji zauzima čak 80 posto nacionalnog teritorija Surinama.

surinam-1

U zemlji živi oko 440 tisuća stanovnika koji pripadaju različitim etničkim skupinama, a većinu čine Indijci (37 posto), Kreolci (31 posto) i Javanci (15 posto). Glavi grad i luka Paramaribo smjestio se blizu utoka rijeke Surinam u Atlantski ocean. Ovaj grad je glavno gospodarsko središte zemlje, a počiva na izvozu aluminija i aluminijskih ruda te šećera, nafte i zlata.

U arhitekturi se odmah prepoznaje nizozemski utjecaj gradnje i šarolike fasade živih boja zgrada i kuća s obzirom da je Surinam bio pod kolonijalnom vlašću upravo te Europske zemlje.

surinam djevojka u tradicionalnoj odjeci surinama

Surinamska gastronomija

Surinamska kuhinja spoj je brojnih etničkih i kulturnih utjecaja. Ovdje se rado jedu indijska, indonezijska i kreolska jela, no valja reći da nisu začinjena kao u originalnim jelovnicima. Hrana se služi uz lokalno proizvedeno pivo, te bogat niz sokova napravljenih od egzotičnog voća.

Jelo koje trebate probati kao specijalitet ovog kraja je Pom, a priprema u slojevitom slaganju namirnica od biljke tayer zatim piletine, luka, muškatnog oraščića te se sve zalije uljem i umakom od rajčice.

ZANIMLJIVOST
Premda je riba jedna od namirnica koje se rado priprema i jede na Surinamu zanimljivo je da ražu smatraju u ovoj zemlji smrdljivom ribom i začudo, raža je ona koju uglavnom ribari bacaju natrag u more nakon što je ulove.

Znamenitosti i turističke atrakcije Surinama

paramaribo

Paramaribo

Istražite glavni grad Surinama, živopisan Paramaribo i njegove kolonijalne građevine pod zaštitom UNESCO-a. Obavezno obiđite tvrđavu Zeelandia koja datira iz 17. stoljeća, posjetite hinduistički hram Arya Dewaker, sinagogu te drvenu katedralu Petra i Pavla. Prošećite i ulicom Maagdenstraat, koja je poznata po trgovinama nakitom od dragog kamenja.

surinam

Surinamska divljina

Jedan od glavnih razloga za dolazak u Surinam njegovi su prirodni rezervati na jugu. Parkovi prirode Brownsberg, Galibi, Kabalebo samo su dio bogate ponude, koja uključuje uživanje u tropskom bilju i egzotičnim životinjama, kajakaštvu, pecanju, planinarenju i brojnim drugim aktivnostima.

surinam

Razgled morskih dubina

Surinam ima izlaz na Atlantski ocean i Karipsko more, ali istovremeno nema mnogo plaža na kojima možete lješkariti ili se baciti u more. Spektakularne pješčane plaže uglavnom su sastavni dio zaštićenih parkova prirode, u sklopu kojih ugrožene vrste kornjača polažu jaja, ili ptice selice nalaze predah od dugotrajnog putovanja.

KORISNE INFORMACIJE

Službeni jezik: nizozemski
Religija: kršćanstvo (47 posto); hinduizam (27 posto); islam (20 posto)
Valuta: surinamski dolar (SRD)
Viza: potrebna za hrvatske državljane – pribaviti je možete preko Veleposlanstva Republike Surinam u Haagu (Tel: 0031 20 6426137; e-mail: info@consulaatsuriname.nl)
Kako putovati: zrakoplovom – glavna zračna luka Surinama jest Johan Pengel International Airport nedaleko glavnoga grada.
Kada putovati: od veljače do travnja te od kolovoza do listopada
Bolesti i prevencija: Obavezno cijepljenje za žutu groznicu, a preporučeno za trbušni tifus, te hepatitis A i B. Cijepiti se možete u Zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar u Zagrebu. Repelent za komarce, tablete protiv malarije (unutrašnjost zemlje) te zaštita od jakog sunca preporučena.
Smještaj: hotel Royal Torarica i hotel La Petite u glavnom gradu odličan su izbor.
Restorani: hotelski restorani uvijek su pametan izbor. Izvrsnu hranu jest ćete i u restoranima Jiji’s i Spice Quest u glavnome gradu.

Oprez!

Valja pripaziti na osobnu imovinu i dokumente oko turističkih središta – osobito noću.

Facebook Like Button