Meksiko zemlja čarobnih pejzaža i tajnovitih drevnih civilizacija

Čarobni pejzaži srednjoameričke zemlje Meksiko spominju se još u drevnim legendama o mudrim Majama i Aztecima.

Chichén-Itzá Yucatan Meksiko

Sjedinjene Meksičke Države prostiru se na više od 1,9 milijuna četvornih kilometara u Sjevernoj Americi. Graniče sa SAD-om, Gvatemalom i Belizeom, a okružene su Karipskim morem, Tihim oceanom i Meksičkim zaljevom. Okupljaju 31 saveznu državu i jedan distrikt, te broje više od 110 milijuna stanovnika. Meksiko je značajan po šarolikom mnoštvu različitih kultura s velikim prirodnim bogatstvima koja, pak, ne donose blagostanje većem dijelu stanovništva, jer njime gospodari malobrojna elita.

Oaxaca de Juárez meksiko

Najviši planinski vrh Citlaltepetl uzdiže se na 5699 metara nadmorske visine, a najveća rijeka zemlje jest Rio Grande koja se proteže na oko 2100 kilometara. Meksiko obiluje velikim rudnim i mineralnim bogatstvima, kao što su nafta, zemni plin, zlato, srebro, bakar, olovo i cink, a tu se uzgajaju i poljoprivredne kulture poput pamuka, šećerne trske i kave.

Glavni grad Ciudad de México jedna je od najvećih svjetskih metropola u kojem živi oko 10 milijuna ljudi, a s urbanom okolicom okuplja više od 25 milijuna stanovnika. U arhitekturi grada osobito je vidljivo španjolsko kolonijalno nasljeđe, a valja spomenuti da su ulice i četvrti nazvani prema gradovima, rijekama, piscima i ostalim znamenitim ljudima, što uvelike olakšava snalaženje u ovom megapolisu.

Meksička kuhinja jedna je od najpopularnijih gastronomija na planeti. Ovdje se jede dobro začinjene meso, morski plodovi i meso upakirani u nezaobilazne tortilje te poslužene uz meksičku rižu. Hrana se služi uz lokalna proizvedena piva, znamenite tekile i koktele.

Znamenitosti i turističke atrakcije u Meksiku:
  1. Glavni grad

Istražite Ciudade de Mexico i njegove znamenitosti. Obiđite glavni gradski trg Zocalo, baziliku Gospe od Guadalupe, predsjedničku palaču i ruševine grada Azteka – Templo Mayor. Prošetajte avenijom Paseo de la Reforma i parkom Chapultepec te posjetite brojne muzeje u gradu.

  1. Chichen Itza

Otkrijte jedno od sedam svjetskih čuda novoga svijeta! Posjetite Chichen Itzu – najveće i najznačajnije arheološko nalaizšte Yucatana, te središte majanske kulture. Ovdje možete razgledati piramidu Kukulkan, prošetati opservatorijem u kojem su Maje proučavale astronomiju i pogledati Tron crvenog jaguara. Majansku kulturu možete istražiti i u meksičkim gradovima Teotihuacan, Palenque, Tulum te Uxmal.

  1. Ljetne turističke meke

Ljubitelji kupanja i sunčanja biraju poznato ljetovalište Cancun koje se smjestilo uz rub Yukatana sa spektakularnim plažama. Kupališni turizam, začinjen bogatim noćnim životom razvijen je i na obalama Tihog oceana – odnosno u popularnoj turističkom mjestu Acapulco.

  1. Veličanstveni kanjon

Omiljena turistička odrednica je i kanjon Copper u Sierri Tarahumari na sjeveru zemlje. Riječ je veličanstvenom kanjonskom sustavu (na nekim dijelovima dubljim i od arizonskog Velikog kanjona) kojeg je formiralo šest rijeka. Ovdje možete uživati u brojnim izvorima tople vode, najvišem vodopadu Meksika, ali i kulturi indijanskog plemena Raramuri.

  1. Grad srebra

Meksički nacionalni spomenik jest grad Taxco koji se smjestio na jugu, u unutrašnjosti zemlje. Ponosi se kolonijalnim palačama, baroknom crkvom sv. Priske, te brojnim (povoljnim) trgovinama srebrnim nakitom, po kojem je dobio nadimak – grad srebra.

grad Guanajuato Meksiko

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: španjolski
Religija: katolici (95 posto)
Valuta: 1 peso = 100 centava
Viza: za hrvatske državljane viza nije potrebna.
Kako putovati: najbolje je zrakoplovom do zračne luke u Mexico Cityju
Kada putovati: izbjegavajte sezonu tropskih ciklona od lipnja do studenog
Bolesti i preventiva: cijepljenje nije potrebno. Prije putovanja detaljnije se informirajte na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO www.who.int).
Hoteli:  Fiesta Americana Villas u Acapulcu  4 zvjezdice (70 eura), resort InterContinental Presidente Cancun u Cancunu 4 zvjezdice (67 eura), a u Mexico Cityju ponuda je široka – od Hotel Imperial Reforma s 3 zvjezdice (46 eura) do Four Seasons Hotel Mexico, D.F. s 5 zvjezdica (139 eura).
Restorani: u meksičkoj kuhinji možete uživati u: Restaurant Fonda Margarita u  Mexico Cityju i u Guadalajari restoran Birriería las 9 Esquinas  a morsku hranu možete kušati u Puerto Vallarti u restoranu Joe Jack’s Fish Shack

Oprez!

Ministarstvo vanjskih poslova RH sugerira izniman oprez prilikom putovanja u Meksiko zbog visokog stupnja kriminala u glavnom gradu i većim urbanim središtima. Poseban sigurnosni problem predstavljaju narko-karteli čije je djelovanje najizraženije u saveznim državama uz granicu sa SAD-om te na pacifičkoj obali.
Valja biti oprezan i u sezoni tropskih ciklona, kada su moguće poplave i odroni zemlje. Meksiko se nalazi i na seizmički aktivnom prostoru koje karakteriziraju potresi i vulkanske erupcije.
Pijte isključivo flaširanu vodu i jedite u provjerenim restoranima. (M.T.)

Facebook Like Button