Meksiko zemlja u kojoj pjesma, sunce i priroda čine jedinstveno mjesto za odmor

Mariachi, tekila, sunce i šarenilo boja samo su neke od stvari koje vežemo uz ovu zemlju koju oplakuju valovi Tihog oceana i Meksičkog zaljeva.

Među 15 najvećih zemalja svijeta našao se i Meksiko, točnije Sjedinjene Meksičke Države sa 31 državom te federalnim distriktom Mexico Cityjem.

Meksiko danas spada među najmnogoljudnije zemlje svijeta, a nekoć je bio domovina Asteka i Maja, drevnih naroda čija kultura i danas privlači mnoge znanstvenike, ali i turiste.

Mexico City

Mexico City, grad s gotovo 20 milijuna stanovnika glavni je grad i političko središte Meksika. U samom centru grada smještena je katedrala koja sadrži elemente nekoliko stilova i predstavlja impresivno arhitektonsko djelo religijskog karaktera. Na trgu popularnog naziva „Zócalo“ osim katedrale tu je i Nacionalna palača gdje se nalazi sjedište Vlade pa je stoga ovaj trg administrativno, religijsko i političko središte grada. Iako je poznat i pod nazivom „Glavni trg“ službeno ime mu je „Plaza de la Constitución“, a s površinom od gotovo 58 tisuća metara kvadratnih spada među najveće trgove na svijetu.

Meksiko

Teotihuacan

Kojih 50 – ak kilometara udaljen od glavnog grada nalazi se Teotihuacan – nekada jedno od najvećih gradskih središta Srednje Amerike danas je mjesto obavijeno velom tajne, a od 1987. godine nalazi se i na UNESCO – voj listi svjetske baštine. Iako su u svijetu najpoznatije egipatske piramide, i Meksiko je taj koji se može pohvaliti ovim čudima arhitekture. Međusobno povezane „Avenijom mrtvih“, Piramida Sunca i Piramida Mjeseca svakodnevno privlače turiste iz cijelog svijeta.

Nakon kraja Teotihuacana procvala je Chichen Itza, nekad religijski centar Yucatana, poznat po majanskim ostacima i 24 metra visokoj piramidi „El Castillo“. O važnosti i ljepoti ovog mjesta govori i činjenica da je 7. srpnja 2007. upravo Chichen Itza bila proglašena jednim od 7 svjetskih čuda, a zbog svoje ljepote, bogate povijesti i važnosti iz dana u dan mjeri sve veći broj posjetitelja.

Teotihuacan

Uxmal

Uxmal, drevni majanski grad predstavlja jedno od najvažnijih arheoloških nalazišta. Upravo zbog svoje veličine i načina gradnje danas privlači brojne znanstvenike i istraživače željne odgovora kako su takva zdanja mogla biti izgrađena u vremenu kada nije bilo alata i načina transporta kakvi postoje danas. Samo neke od znamenitosti Uxmala su „Guvernerska palača“ i „Čarobnjakova piramida“.

Uxmal
 

U 7. stoljeću na jugu Meksika, u pokrajini Chiapas nastale su Palenque koje danas čuvaju brojne majanske kamene ostatke, kipove, reljefe i arhitektonske znamenitosti. Tek malen predio otvoren je za javnost dok je ostatak grada još uvijek sakriven u prašumi. Ovaj grad građen je na nekoliko razina, a zauzima površinu od gotovo 10 kilometara kvadratnih. O bogatoj prošlosti govore natpisi i hijeroglifi pronađeni unutar samih građevina od strane meksičkih, ali i svjetskih arheologa i istraživača.

Osim bogate kulturne baštine, Meksiko je bogat i prirodnim ljepotama. U istoj pokrajini, nedaleko Palenquea nalazi se Agua Azul, kaskade koje zavisno o vremenskim uvjetima i sezonama mijenjaju boju. Najčešće je voda plave boje po čemu je ova prirodna znamenitost i dobila ime („Plava voda“).

Tekst i fotografije: Vedrana Duić Loparić

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: španjolski
Religija: katolici (95 posto)
Valuta: 1 peso = 100 centava
Viza: za hrvatske državljane viza nije potrebna.
Kako putovati: najbolje je zrakoplovom do zračne luke u Mexico Cityju
Kada putovati: izbjegavajte sezonu tropskih ciklona od lipnja do studenog
Bolesti i preventiva: cijepljenje nije potrebno. Prije putovanja detaljnije se informirajte na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO www.who.int).
Hoteli: Fiesta Americana Villas u Acapulcu 4 zvjezdice (70 eura), resort InterContinental Presidente Cancun u Cancunu 4 zvjezdice (67 eura), a u Mexico Cityju ponuda je široka – od Hotel Imperial Reforma s 3 zvjezdice (46 eura) do Four Seasons Hotel Mexico, D.F. s 5 zvjezdica (139 eura).
Restorani: u meksičkoj kuhinji možete uživati u: Restaurant Fonda Margarita u Mexico Cityju i u Guadalajari restoran Birriería las 9 Esquinas a morsku hranu možete kušati u Puerto Vallarti u restoranu Joe Jack’s Fish Shack

Oprez!

Ministarstvo vanjskih poslova RH sugerira izniman oprez prilikom putovanja u Meksiko zbog visokog stupnja kriminala u glavnom gradu i većim urbanim središtima. Poseban sigurnosni problem predstavljaju narko-karteli čije je djelovanje najizraženije u saveznim državama uz granicu sa SAD-om te na pacifičkoj obali.
Valja biti oprezan i u sezoni tropskih ciklona, kada su moguće poplave i odroni zemlje. Meksiko se nalazi i na seizmički aktivnom prostoru koje karakteriziraju potresi i vulkanske erupcije.
Pijte isključivo flaširanu vodu i jedite u provjerenim restoranima. (M.T.)

Facebook Like Button