Ekvador

Krenite Darwinovim putem i otkrijte zapanjujuće ljepote otočja Galapagos, koje se nalazi pod upravom ove južnoameričke zemlje.

Južnoamerička država Ekvador prostire se na oko 283 tisuće četvornih kilometara uz obale Tihog oceana. Na istoku graniči s Kolumbijom, na jugoistoku s Peruom, a pod njenom upravo nalazi se i čuveno otočje Galapagos.
U zemljopisnom smislu Ekvador se dijeli na četiri područja: otočje Galapagos, obalno zapadno područje, središnji planinski dio te istočni predio amazonskih prašuma.

U zemlji živi nešto više od 13 milijuna ljudi, dok najveći broj populacije čine potomci domorodačkog stanovništva i europskih doseljenika. Proizvodnja nafte i poljoprivreda glavne su grane ekvadorskog gospodarstva, u kojima je zaposlena većina stanovništva.
Quito je glavni grad Ekvadora, a smjestio se 25 kilometara južno od ekvatora na nadmorskoj visini od 2850 metara. Omiljena je turistička destinacija, kako zbog prirodnih i kulturnih ljepota, tako i zbog povoljne kupovine. U Quitou su popularne tržnice srebrom, ali i autohtonih rukotvorina koje uključuju ručno tkane predmete, odjeću i rezbarije.

Ekvadorska kuhinja spoj je brojnih utjecaja, a od namirnica prednjači meso, morski plodovi i kukuruz. Omiljena jela uključuju locro de papa – juha od avokada i krumpira, emapanadas – pecivo sa sirom, mesom i škampima te morocho – desert od mlijeka, šećera i cimeta. Samo najhrabriji, pak, naručuju cuy ili prženog zamorca. Uz hranu se služi raznovrstan niz voćnih sokova, te alkoholno piće Aguardiente koje se dobiva fermentacijom šećerne trske.

Znamenitosti i turističke atrakcije Ekvadora:
  1. Otočje Galapagos

Darwinovo nadahnuće za teoriju evolucije ne prestaje intrigirati putnike iz cijeloga svijeta. Galapagos broji  13 velikih otoka vulkanskog porijekla i nekolicinu manjih, koje kriju spektakularne biljne i životinje vrste. Najveći otok u arhipelagu – Isabela – ima oblik morskog konjica.

  1. Quito

Istražite glavni grad Ekvadora i njegove kulturno-povijesne spomenike. Obiđite povijesnu jezgru pod zaštitom UNESCO-a, baziliku del Voto National i katedralu Metropolitan, kao i brojne gradske parkove. Najbolji pogled na Quito pruža se s obližnje, 4000 metara visoke planine Pichincha, do koje vozi žičara (teleferiqo).

  1. Amazonska divljina

Unajmite turističkog vodiča i krenite u istočni dio zemlje kojim se prostire amazonska prašuma. Nezaobilazna odrednica jest Rezervat divlje prirode Cuyabeno, koji obuhvaća čudesno tropsko bilje, petstotinjak različitih ptica, desetke majmunskih vrsta, ružičaste dupine, zapanjujuće zmije i leptire.

  1. Prijestolje mjeseca

Uputite se i do Nacionalnog parka Cotopaxi, ili u prijevodu prijestolje mjeseca, koje se smjestio u središtu zemlje. Glavna atrakcija parka jest istoimeni vulkan, visok 5897 metara. Omiljena je turistička destinacija, iako se smatra najvišim aktivnim vulkanom na svijetu.

  1. Morske aktivnosti

Ljubitelji izležavanja na pijesku i kupanja u kristalno plavom moru biraju obalno područje zemlje. Na južnome dijelu nalazi se niz manjih mjesta savršenih upravo za takav odmor, ali i najpoznatija ekvadorska destinacija za daskanje na vodi – Montanita. Na sjeverozapadnom dijelu obale, pak, nalazi se najposjećenija ljetna destinacija – Esmeraldos.

KORISNE INFORMACIJE

Službeni jezik: španjolski
Religija: kršćanstvo (95 posto)
Valuta: američki dolar (USD)
Viza: nije potrebna za državljane RH
Kako putovati: zrakoplovom – glavna zračna luka Ekvadora jest Quito International Airport nedaleko glavnoga grada.
Kada putovati: od siječnja do travnja (Galapagos); kolovoz, te od prosinca do ožujka (Amazona); gorski predio najbolje je posjetiti u suhoj sezoni od lipnja do rujna te u prosincu.
Bolesti i prevencija: Obavezno cijepljenje protiv žute groznice, a preporučene protiv trbušnog tifusa, te hepatitisa A i B. Cijepiti se možete u Zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar .Treba ponijeti repelent za komarce, tablete protiv malarije, te zaštitu od jakog sunca, a nužno je pripaziti i na visinsku bolest.
Smještaj: Radisson Royale i hotel Mansion del Angel u glavnom gradu odličan su odabir.
Restorani: Zazu i restoran Alma u glavnom gradu služe prepoznatljive južnoameričke okuse s modernim zaokretom.

Oprez!

Ministarstvo vanjskih poslova RH upućuje na oprez prilikom putovanja u Ekvador.  To se osobito odnosi na visoku stopu kriminala, oružane pljačke i otmice u urbanim središtima. Česte su demonstracije i prosvjedi, koji mogu postati nasilni. Zbog narušenog sigurnosnog stanja uslijed djelovanja ljevičarskih gerilskih skupina ne savjetuje se putovanje u područja u neposrednoj blizini granice s Kolumbijom.
Valja izbjegavati i vodu iz slavina, jer nije sigurna za piće i pranje zubi.

LindyCro / Shutterstock.com (fotografija ekvadorske žene)

Facebook Like Button