Jean Paul Gaultier surađuje s OVS

Poznati francuski dizajner svjetskog glasa u javnosti je prepoznat kao tvorac visoke mode.
Od ostalih dizajnera izdvojio se zahvaljujući dizajniranju modnih kreacija i kolekcija za Haute Couture i Pret-a-Portere, čemu se najviše posvetio.

Vijest sezone

Jean Paul Gaultier dizajnirat će mini kolekciju za brand OVS od ekskluzivnih 60 odjevnih predmeta i različitih modnih dodataka, kako za žene tako i za muškarce. Kroz suradnju s prestižnim modnim kreatorom Jean Paul Gaultierov način brand OVS krenut će u osvajanje zahtjevnog dijela tržišta koji cijeni vrhunska kretorska imena. Svakako je prestižno raditi s kreatorom koji je osvojio svojim kreacijama Madonnu, Anna Wintour i još mnoga zvjezdana umjetnička imena. Najavljena kolekcija dolazi u trgovine u zimu ove godine.

Madonna je njegova najveća muza

Osim iznimnog talenta i marljivog rada svoju karijeru obilježio je dizajnirajući unikatne korzete za svoju muzu, pop divu Madonnu za njezinu svjetsku turneju 90.-ih godina 20.stoljeća s kojom i dan danas vjerno surađuje. Danas je on jedan od najdražih dizajnera žena diljem svijeta, a njegove modne kreacije nose se na svim najvažnijim svjetskim događanjima. Brojne slavne glumice i pjevačice ljubiteljice su Gaultierovih haljina za koje izdvajaju veliku sumu novaca jer kako kažu, ipak je to Jean Paul Gaultier. Njegova velika obožavateljica i prijateljica je utjecajna ličnost u svijetu mode, glavna urednica američkog izdanja Vogue magazina, Anna Vintour.

Kratka biografija slavnog dizajnera

Jean Paul Gaultier rođen je 1952 u Arcueilu, Val-de-Marneu u Francuskoj. Svoju karijeru započeo je kao televizijski domaćin na Eurotrashu, a vrhunac karijere postiže kao kreativni direktor za slavni modni brend Hermès koji je vodio punih sedam godina. Kao mladog nadobudnog i talentiranog mladića davne 1970.godine zamijetio ga je Pierre Cardin koji biva oduševljen njegovim okom za modu i talentom za dizajniranje. Na vrtoglavi uspjeh slavnog dizajnera na neki način utjecale su i glavne modne urednice poznatih svjetskih magazina koje su ga lansirale u sam vrh dizajnerske elite. Za vrijeme vrhunca karijere javnost je volio šokirati svojim revijama te se od njega uvijek moglo očekivati nešto neobično. Na revije je redovno dovodio neobične modele poput starijih muškaraca, tetoviranih ljudi i žena s oblinama koji su za to vrijeme bili totalna suprotnost od očekivane i poželjne mode. Crna točka karijere obilježila je njegov život, ali i sam način dizajniranja. Nakon smrti poslovnog kolege Francisa Menugea koji je umro od AIDS-a, Jean Paul Gaultier mijenja se kao osoba, a time i njegov način i stil dizajniranja. Osim duge liste slavnih osoba za koje je dizajnirao trebamo spomenuti rokera Marilyna Mansona te pjevačicu Kylie Minogue, čije je kostime za nastupe dizajnirao upravo Paul. Sudjelovao je u mnogim modnim događanjima diljem svijeta, izlagao u brojnim muzejima, sudjelovao u humanitarnim akcijama te surađivao s najpoznatijim imenima umjetničkog miljea. Zanimljiva je informacija da je 2012. godine bio prvi od dizajnera koji je bio nominiran na Cannes Film Festivalu.

JP GAULTIER_PORTRAIT 4

Što je sve dizajnirao slavni francuski dizajner

Već smo u prethodnom tekstu napomenuli da je osim standardne i uvijek dobre linije ženskih haljina, Jean Paul Gaultier dizajnirao je i liniju dječje odjeće. Prvi puta opustio se u dizajniranje ženskog rublja za slavnu tvrtku La Perle čije su kreacije osvojile žene diljem cijelog svijeta. Iza sebe ima nekoliko linija vlastitog parfema, a okušao se i u ulozi modela za Coca Colu gdje se Gaultier “transformirao” u tetoviranu pin-up djevojku. Za mnoge zvijezde izrađivao je kostime za nastupe kao i vlastite izložbe u svjetski priznatim muzejima i ustanovama. Za njega ništa nije teško, ali ni nemoguće. Jedan je od rijetkih dizajnera koji njeguje ljubav prema visokoj modi, a s druge strane radi i komercijalne stvari.

Vrhunac karijere – Izložba posvećena slavnom dizajneru

Svaki modni dizajner pri kraju svoje karijere kao najveću nagradu smatra izložbu, posvećenu više ni manje nego njima samima. Da se slavni Jean Paul Gaultier dokazao u modnom svijetu te ostavio trag u svjetskoj modnoj industriji na kojem će učiti mnoge mlađe generacije govori izložba pod nazivom The Fashion World of Jean Paul Gaultier: „From the Sidewalk to the Catwalk” izložena u londonskom Barbicanu (Brooklyn Museum). Ova zanimljiva, atraktivna i modno osviještena izložba oduševila je ljubitelje mode diljem cijelog svijeta i pridobila pažnju javnosti. Sama izložba simbolizira sveukupan rad francuskog dizajnera na kojoj se mogu vidjeti razne fotografije, prezentacijski filmovi i kostimi koje su plod njegovog stvaralaštva. Doprinos modnoj sceni, ali na neki način i kulturi Jean Paul Gaultiere gradio je više od 35. godina. Svoje mjesto u modnoj povijesti zaradio je svojom reputacijom duhovitog i smjelog dizajnera, uz neprekidan interes javnosti.

O izložbi

Poznati dizajner oblikuje modu svojim avangardnim modnim kreacijama i vrhunskim dizajnom. Budući da je sam dizajner oduševljen i fasciniran svjetskim kulturama svoj osobni stav prenosi i na modu te samo nošenje. On kroz zaokrete, transformacijom, prekoračenjem granica i ponovnom reinterpretacijom pojmova, ne samo da briše granice između kultura, nego i između spolova. Svi zainteresirani na izložbi mogu vidjeti više od 180 izložaka odjeće, kostime iz raznih predstava i filmova kao i poznate komade odjeće koje je dizajnirao za slavne osobe. Izložba je otvorena do kraja osmog mjeseca.

https://www.brooklynmuseum.org/exhibitions/jean_paul_gaultier/
Više informacija o slavnom dizajneru kao i o nadolazećim kolekcijama možete pronaći na sljedećem linku:
www.jeanpaulgaultier.com/en

Autor: Marina Jakšić

Facebook Like Button