Vanjska i unutarnja primjena ružmarina

Tradicija korištenja ružmarina na vjenčanjima koja je danas vrlo popularna potiče ustvari još iz doba stare Engleske, kada je ružmarin predstavljao simbol vjernosti. Zanimljivo je da se u antičkoj Grčkoj koristio za vrijeme pripremanja ispita, kada su ga studenti stavljali na glavu. Razlog tome je staro uvriježeno vjerovanje kako ružmarin pomaže kod poboljšanja pamćenja.

Znanstvenici sa Sveučilišta Cincinnati dokazali su ovu tezu i u praksi. Pokazalo se da miris ružmarina potiče cirkulaciju i tok krvi prema mozgu te na taj način liječi glavobolju i poboljšava koncetraciju.

Ružmarin je toliko poznata biljka da se danas koristi u mnoštvo proizvoda – za smanjenje celulita, okrepljujućim kupkama, tonicima za njegu lica i proizvodima za proširene vene. Zbog činjenice da stimulira cirkulaciju dodaje se i šamponima protiv prhuti, masne kose i opadanja kose. Smatra se da održava sjaj, boju i čvrstoću vlasi. Koristi ga se i kao čaj te je dobar za bolesti modernog doba – stres i napetost. Tako čaj od ružmarina djeluje umirujeće na živčani sustav. Zbog ovog razloga neki travari ga čak koriste kod liječenja živčanih problema, groznice i nesvjestice.

Bio je posvećen samoj Afroditi, božici ljepote i ljubavi. U nastavku teksta pokušat ćemo vam približiti svekolike dobrobiti ove čudotvorne biljke, podrijetlom iz mediteranskih krajeva.

Ružmarin

Ružmarin kao lijek

Tisućama godina koristio se kao začin i prirodni lijek. U vrijeme velikih zaraza, stari Rimljani su ga palili kako bi se zaštitili od bolesti. Drevnim Grcima, Rimljanima i Egipćanima simbolizirao je postojanost, pomlađivanje i regeneraciju.

Ime ružmarin dolazi od latinskog imena Ros Marinus, što u prijevodu znači morska ruža. Njegovi tamnozeleni listovi obiluju raznim eteričnim uljima pa zbog toga širi intenzivan miris, a okus mu je pikantan, gorak i ljut. Ružmarin sadrži diuretska, sedativna i antiseptična svojstva te je učinkovit kod slabosti i nuralgije.

Postoji priča o mađarskoj kraljici Elizabeti Ugarskoj koja je koristila takozvanu mađarsku vodicu kako bi ublažila probleme sa paraliziranim udovima i gihtom. Navodno je tada imala 72 godine te je koristeći ovaj pripravak uspijela povratiti mladost, zdravlje i ljepotu u tolikoj mjeri da ju je nakon toga zaprosio poljski kralj. Nezaobilazan sastojak mađarske vodice bio je upravo ružmarin.

Ružmarinovo ulje za vanjsku primjenu

Ružmarinovo ulje nastaje destilacijom listova i grančica ružmarina. Esencijalno ulje ružmarina razlikuje se u četiri tipa, a to su: 1,8 cineol, kamfor, mircen kamfor i verbenon. Najširu primjenu svakako imaju cineol i kamfor.

Oba dva tipa su posebno korisni u jesensko razdoblje kada su u pitanju iskašljavanja, bolni zglobovi, reuma, artritis, problemi sa cirkulacijom i poboljšanje misaonih procesa. Osim malih razlika u nizu mogućnosti koje ova dva tipa posjeduju, razlika između njih je i u načinu primjene. Naprimjer, dok se cineol uglavnom koristi u zdravstvene svrhe, kamfor se može koristiti za tjeranje kukaca, čuvanje hrane itd. Ulje od ružmarina kao i ružmarin općenito djeluje antibakterijski pa se može upotrebljavati i kao sredstvo za čišćenje podova, kuhinje, namještaja.

Ružmarin

U slučaju da tijekom dana puno stojite na nogama, proizvodom na bazi ružmarina ili jednostavno razrijeđenim eteričnim uljem možete izmasirati stopala. Vaša stopala i noge biti će vam zahvalni, budući da ružmarin opušta mišiće te olakšava pokretljivost.

Ulje ružmarina primjenjivo je za vanjsku i unutarnju primjenu. Međutim, pokazalo se da kada se upotrebljava za unutarnju primjenu, može doći do komplikacija sa probavom i jetrom. Stoga se za unutarnju primjenu preporučuje uglavnom čaj.

Čaj od ružmarina za unutarnju primjenu

Upotreba čaja od ružmarina može pomoći kod niza problema kao što su problemi sa probavom, mokrenjem, slaba prokrvljenost, čišćenje krvi, poboljšanje vida. Općenito potpomaže zdravlje cijelog organizma, a pogotovo zdravlje mozga, srca i jetre. Čaj od ružmarina spravljen od sušenih ružmarinovih grančica je odličan izvor vitamina A, B ,C, D i K. Osim što daje sjajnu aromu, njegova prava vrijednost je zapravo ljekovito djelovanje na cijelokupni organizam. Ima moćno protuupalno, antibakterijsko, antiseptičko i antioksidacijsko djelovanje pa je stoga odličan i u prevenciji raznih bolesti. Navodimo neka korisna djelovanja:

Ublažava simptome prehlade i gripe

Čaj od ružmarina umiruje tijelo, osvježava um te jača imunitet. U hladnija godišnja doba, ovaj čaj će vas sačuvati od prehlada i gripa kao i njihovih simptoma, kao što su glavobolje, migrene i zatvor.

Ružmarin

Ublažava iritacije kože

Stavljanjem čaja od ružmarina na obloge također biste mogli ublažiti mnoge probleme vezane uz kožu, kao što su prištići, akne te suha i oštećena koža.

Iako se originalno u kupku stavljaju eterična ulja, u ovom slučaju može poslužiti i čaj, pogotovo kada su u pitanju slaba cirkulacija i kožna oboljenja kao što su psorijaza.

Potpomaže probavu

Znanstveno je ustanovljeno kako čaj od ružmarina znatno smanjuje probleme s probavom, nadutošću i grčevima u želucu zbog činjenice da opušta mišiće probavnog sustava. Mućkanje čaja od ružmarina također uklanja loš zadah.

Spriječava rak

Smatra se da pored ulja od ružmarina, čaj od ružmarina također posjeduje antikancerogena svojstva te može smanjiti količinu slobodnih radikala u organizmu.

AUTOR: Divine Energy Park
T: 01 2981 421, M: 091 2545 339 (zvati od 11 do 16h)
E: pisinam@dep.life
www.dep.life
www.facebook.com/DivineEnergyPark

Fotografije: Sarah R, tdlucas5000, Pixabay, marcmo

Facebook Like Button