Što je vrt ili balkon bez leptira – naučite kako privući leptire u vašu cvjetnu oazu

Osim boja i mirisa dodajte svom cvjetnom vrtu ili balkonu novu dimenziju, živahne leptire koji će vas uveseljavati i vašem raspoloženju dati novu energiju.
Različite vrste leptira imaju različita staništa, prehrambene navike, ponašanje i životni vijek. A kako ih privući u vašu cvjetnu oazu vrta ili balkona saznajte :)

leptirici na cvijecu

U dvije osnovne stvari možete biti sigurni

Leptiri vole sunce i ne vole vjetar, sve ostalo morat ćete spoznati u svom vrtu. Imajte na umu da geografska pozicija i šire okruženja vrta (livade, šuma, urbana zona, oranice) imaju utjecaj na vrste, brojnost i doba godine kada ćete viđati leptire.

OVDJE saznajte još više o nježnim i tajnovitim leptirima

Leptiri spadaju u najnevjerojatnija i najraznolikija stvorenja na zemlji

vrt cvijece

Leptiri su hladnokrvni kukci te im je sunce potrebno za reguliranje temperature. Stoga u svom vrtu imajte otvorene osunčane dijelove. To ne znači da cijeli vrt mora biti potpuno obasjan suncem, ostavite par sjenovitih dijelova.

Leptiri se znaju zavući u hladovinu, da se ohlade. Obratite pažnju na kretanje sunca po vrtu. Leptirima je potrebno jutarnje sunce da se ugriju i polete, u tako osunčanim dijelovima vrta isplanirajte “sobu za spavanje”, u dijelove gdje sja dnevno sunce posadite biljke za prehranu leptira “kuhinju”.

U većini slučajeva biljke na kojima se hrane leptiri nisu biljke na kojima se hrane gusjenice. Da, u svom vrtu ćete morati pretrpjeti i pokoju gusjenicu a upotrebu kemijskih sredstava za suzbijanje nametnika svesti na leptirima neškodljive sastojke.

Pojedine dijelove vrta ostavite zapuštene i divlje tj. nemojte počupati svaku biljku koja, po vašem mišljenju tu ne bi smjela biti.

djevojcica i mama u vrtu

Biljke iz porodica štitarki (anđelika, kopar, komorač, divlji peršin), mlječika (suncogled, slatka mlječika), naročito koprive, stolisnik, djetelina, razne dugačke trave i ostale samonikle biljke u vašem vrtu ne predstavljaju korov nego idealan životni prostor leptirima, u kojem će se moći skrivati, nesti jaja, prespavati. Pripazite da u tom prostoru nema previše pauka jer bi leptiri mogli završiti kao večera.

leptir u vrtu i balkonu

Za privlačenje leptira u svoj vrt posadite ciniju, zvjezdan, neven, kadificu, bosiljak, ivančice, šeboj te dragoljub. Za grmove odaberite sporiš, lavandu, ružmarin, jorgovan ili ljetni jorgovan.
Od drveća kanadski judić jako privlači leptire.

Biljke iz pojedine porodice grupirajte na jednom mjestu, nemojte ih raštrkati po cijelom vrtu. Imajte na umu da redovno obrezivanje ocvalih cvjetova, tjera biljku na novu proizvodnju cvjetova pa obratite pažnju i na taj detalj prilikom održavanja vrta.

Ako u vrtu imate voćke možete koji plod ostaviti da istrune na zemlji i tako omogućiti dodatnu prehranu leptirima. Nektar, koliko god lijepo zvuči, nema veliku hranjivu vrijednost.

Ne zaboravite još jedan ključan detalj za leptire, vodu

U vrtu možete zakopati neki manji poklopac. U poklopac stavite par krupnih kamenčića, popunite sa sitnijim komadima šljunka i po vrhu utabajte s pijeskom. Malo blata oko takvih pojilica ne smeta, dapače. Za vrijeme ljetnih vrućina i suša ovakav izvor pitke vode biti će i više nego dobra pomoć.

vrt stolica biljke

Uživajte i promatrajte vaš vrt ili cvjetni balkon

Polako ćete početi primjećivati obrasce, u koje doba godine koji vrste viđate, u koje doba dana, oko kojih vrsta cvijeća ima najviše leptira, na kojem biljkama ste vidjeli gusjenice. Takvim staništima sljedeće godine daje malo više prostora u vašem vrtu.

leptir sareni

S rastom znanja, istraživanjem te planiranjem i sadnjom određenih vrsta biljaka, grmlja ili drveća možete značajno utjecati na broj leptira koji će dogodine obitavati u vašem vrtu.

leptir-6

Piše: Wish.hr
Fotografije: Wish.hr

Facebook Like Button