Stvorite cvjetnu oazu uz pelargonije na vašem balkonu, terasi ili vrtu

Prekrasne pelargonije jedno su od najomiljenijeg cvijeća na balkonima, terasama i vrtovima jer zbog svog obilnog cvjetanja, otpornosti na sunce i jednostavne njege zauzimaju tron u cvjetnicama koje volimo u svom domu.

proljetnica cvijece pelargonija

OVDJE više o vašem vrtu ili balkonu i onom što se sadi u proljeće

Kako njegovati pelargonije ili kako ih još zovu žeravak, muškatla i điran

Pelargonija je biljka koja ne zahtijeva puno brige. Svojim bujnim rastom i raskošnim cvjetovima čak i najneiskusnijim vrtlarima amaterima pruža pravi osjećaj postignuća, sve dok se slijedi nekoliko jednostavnih pravila. Stručnjaci iz

Pelargonium for Europe dijele svoje znanje o njezi pelargonije kako bi ova prekrasna južnoafrička biljka cvjetala u punom sjaju od svibnja do jeseni.

cvijece zeravak muškatla diran pelargonija

Gdje najbolje uspijevaju pelargonije te kakav im je prostor potreban za rast

Pelargonije najbolje uspijevaju kada se mogu slobodno razvijati. Žardinjere bi stoga trebale biti najmanje 18 cm visoke, a kada se kombiniraju prilikom sadnje, udaljenost između susjednih biljaka trebala bi biti barem 20 cm.

ukrasno cvijece  pelargonije zeravak muškatla i điran

OVDJE saznajte kako privući leptire u svoj vrt ili balkon

Pelargonije vole sunce

Što više svjetlosti dobivaju, to su njihovi cvjetovi raskošniji i intenzivnije boje. Idealno mjesto je na suncu, odnosno u polusjeni. Pelargonije također bez problema podnose puno popodnevno sunce. Ali zato sjeverni balkon nije prikladno okruženje.

Savjet više: Pelargonije rastu prema suncu. Ako želite prekrasne biljke sa svake strane, zarotirajte pelargonije koje se nalaze u posudi za cvijeće za 90 stupnjeva svaki tjedan kako bi dobile dovoljno svjetla sa svake strane.

pelargonije ukrasno cvijece  zeravak diran muškatla

Zalijevanje pelargonija – voda kao tretman ljepote

Pelargonija izvorno dolazi iz Južne Afrike, gdje dulja razdoblja suše nisu rijetkost.
Pelargonije ih preživljavaju pohranjujući puno tekućine u svojim mesnatim listovima i debelim stabljikama, tako da povremeni nedostatak vode obično ne uzrokuje trajnu štetu.

Međutim, kako bi cvjetale raskošno i kontinuirano, pelargonije je potrebno redovito zalijevati. Za vrijeme sunčanih dana biljke treba svakodnevno zalijevati, po mogućnosti ujutro vodom sobne temperature i, ako je moguće, ustajalom vodom.

OVDJE pogledajte kakao još urediti balkon ili terasu u svoju oazu sreće
A saznajte i koji su prirodni saveznici u vašem vrtu, balkonu i tersi

U posebno vrućim danima, drugo zalijevanje navečer neće im naštetiti. Važno je i da se tlo niti potpuno ne osuši, niti da bude potpuno natopljeno. Kako biste spriječili prekomjerno zadržavanje vode pobrinite se da višak vode otječe.

Savjet više: Kada pada kiša, nemojte samo prestati zalijevati. Posebno kada se radi o bujnim biljkama, jer im je lišće ponekad toliko gusto da kišnica uopće ne dopire do tla. Ako niste sigurni, oprezno zabodite prst u zemlju. Ako se čini suhom što dublje idete, zalijte ga.

Ako ne želite zalijevati svaki dan, odaberite žardinjere s rezervoarima vode. Balkonska posuda veličine jedan metar ima kapacitet skladištenja oko 10 litara. Pokazatelj razine vode pokazuje količinu dostupne vode.

2021 ukrasno cvijece pelargonije

Dohrana pelargonija – dodatna pomoć dobro je došla

Kao takozvane ‘gladne’ biljke, pelargonije imaju visoku potrebu za hranjivim tvarima pa je gnojidba presudna za zdrave, prekrasne biljke.

Ako koristite visokokvalitetni, prethodno obogaćeni kompost za posude za cvijeće, to će zadovoljiti potrebe biljaka u prvih nekoliko tjedana. Nakon toga, hranjive tvari u kompostu će se iscrpiti i morat ćete primijeniti mineralno gnojivo.

Možete ili redovito obogaćivati vodu s komercijalnim tekućim gnojivom za cvjetnice ili pelargonije, ili upotrijebiti prikladno gnojivo sa sporim otpuštanjem. Specijalizirane trgovine i vrtni centri prodaju proizvode koji će osigurati dovoljno hranjivih tvari za do 9 mjeseci.

Savjet više: Talog kave izvrsno je jeftino, prirodno gnojivo za pelargonije jer sadrži pravu kombinaciju kalija, dušika i fosfora.

Ili otopite malu količinu kave u vodi jednom tjedno – jedna žlica dovoljna je za 10 litara vode – ili talog kave osušite i pažljivo umiješajte u zemlju oko korijenja biljaka.

ukrasno cvijece 2021 Pelargonije

Orezivanje je sjajno za poticanje stvaranja novih cvjetova

Da biste pelargonijama omogućili da svu svoju energiju ulože u stvaranje novih cvjetova, redovito obrezujte odumrle izbojke i lišće. Kod polu-dvostrukih i dvostrukih sorti orezivanje je važnije nego kod pojedinačnih pelargonija.

Ako ne želite orezivati, dostupne su i sorte “koje se same čiste”. Za više informacija i savjeta pitajte stručnjake u specijaliziranim trgovinama i vrtnim centrima

Kako zaštiti pelargonije od mraza

Pelargonije su zapravo zeljaste trajnice. Ali kako nisu otporne na mraz, na našim se geografskim područjima često tretiraju kao jednogodišnje biljke.

Ako želite da vaše pelargonije prežive zimu, odrežite ih do visine od oko 15 cm prije prvog noćnog mraza i premjestite ih na hladno, blago zimsko mjesto. Idealna temperatura je između 5 i 10 stupnjeva.

Biljka tijekom zimskih mjeseci jedva da treba vodu pa može izgledati kao da je uvenula. Ali, s povećanom toplinom i vodom, niknut će ponovno na proljeće. Na početku nove sezone upotrijebite svježi kompost i po potrebi presadite biljku u veću posudu.

Fotografije: “Pelargonium for Europe”

* Pelargonium for Europe marketinška je inicijativa europskih uzgajivača pelargonija Dümmen Orange, Elsner PAC, Florensis / P. van der Haak Handelskwekerij, Geranien Endisch, Selecta One and Syngenta Flowers. Inicijativa je osnovana 2016. godine s ciljem promicanja i osiguravanja dugoročne prodaje pelargonija u Europi. Njihove aktivnosti započele su 2017. godine, a u Njemačkoj, Austriji, Francuskoj, Italiji, Nizozemskoj i Poljskoj aktivnosti podržava Europska Unija u sklopu kampanje “Europa u cvatu”.

Uz dopuštenje: Pelargonium for Europe Grayling

Facebook Like Button