Jedan od vodećih profesora smatra da sparivanje hrane s glazbom, s obzirom na zemlju iz koje dolaze, može poboljšati okus hrane. Saznajte kako je dokazao da senzualna veza između glazbe i hrane poboljšava njen okus.
Od Michelinovih kuhara do najmlađe djece – svi znaju da su sol i papar među osnovama u svakoj kuhinji
Ali začin može značiti puno više od tih osnovnih sastojaka i protezati se na druge dimenzije poput glazbe.
OVDJE saznajte više o začinima koje koristima kao fini dodatak jelima
zašto je šafran najskuplji začin svijeta
Menta – aromatični začin ili bezvremenski lijek?
Ljuti začini fatalno dobrih okusa savršenih za zdravlje
Prema istraživanju profesora Charlesa Spencea, pionira eksperimentalne psihologije sa Sveučilišta u Oxfordu, sugerirano je da jela trebaju biti “sonički začinjena”.
Spence tvrdi da mala količina opere, posipanje flamencom ili čak prigušenje njemačkim technom može poboljšati percepciju okusa te hrane.
Profesor je testirao ideju “soničkog začina” hrane s izvornom glazbom – okus francuskog jela bio je bolji uz pratnju francuske harmonike, dok je Puccini poboljšao okus tjestenine. Rezultati su se mogli replicirati za njemačku, španjolsku i grčku hranu.
Charles još ističe: “S novom tehnologijom, kao što je Multi-Room Audio, pozornica je postavljena za doživljavanje istinskog multi-osjetilnog iskustva pri kojem, bez obzira na to u kojoj se sobi nađete, vaša glazba podudaranjem može donijeti ono najbolje u sve što se degustira.
Dopuštajući mogućnost sviranja različite glazbe u različitim sobama ili iste glazbe u nekoliko soba, Multi-room tehnologija otvara mogućnost za ljude da se sa svojom hranom i pićem kreću iz sobe u sobu i iskuse kako mijenjanje ambijenta uz glazbu stvarno može mijenjati okuse.”
Kako zapravo doživljavamo okus hrane?
“Mi kušamo s našim osjetilima, ne s našim ustima – naši jezici ne osjete hranu, nego zapravo to čini naš mozak pripremajući usta za okusno iskustvo.
Naše okruženje ima značajan utjecaj na naše kulinarsko iskustvo – glazba može očistiti našu okusnu paletu, može utjecati i mijenjati okus i može pojačati Vaše iskustvo. Dakle, male promjene u okolišu i okruženju doista podižu naše iskustvo ručanja, odnosno općenito blagovanja hrane.”
Dodatni nalazi profesora Charlesa Spencea još uključuju:
> Slušanje klasične glazbe vjerojatno će vinu i drugim pićima dati „skuplji“ okus.
> Spora glazba može rezultirati time da okusi traju duže u ustima, dok okus brže nestaje pri glazbi bržeg tempa.
> Što više volite glazbu, više će vam se svidjeti ono što degustirate – ovo je primjer onoga što je poznato pod nazivom prijenos senzacije. Ideja leži u tome da prenosimo ono što mislimo i osjećamo o glazbi na ono što mislimo i osjećamo o hrani i piću.
> Spoj pravog glazbenog instrumenta s pravom hranom poboljšava okus – dokazi sugeriraju da je zvuk klavira dobar izbor za uparivanje s voćem poput kupina, marelica i malina, vjerojatno zato što su slatki.
> Jednostavan zvuk “vanjskih faktora” može utjecati na vaše iskustvo blagovanja – na najjednostavnijoj razini, mislite samo na zvukove koje mnoge namirnice rade dok ih grizemo i žvačemo.
Na primjer, ako su ti zvuci glasniji, zvuk škripanja će radikalno poboljšati percepciju svježine kad se jede nešto svježe ili hrskavo, što Charles komentira riječima: “U stvari, mnogi od naših omiljenih osjetilnih iskustava oko hrane i pića imaju takav učinak.
Mislimo da o hrskavoj, isprekidanoj, kremastoj hrani ili gaziranim sokovima sve znamo i da ih zato volimo. Međutim, oni su ovisni, u velikom dijelu, o povezanim, često prepoznatljivim, zvukovima.”
Bilo da se radi o večernjem obroku s prijateljima ili jednostavno opuštajućoj večeri – povežite je s glazbom i uživajte u bilo kojoj prostoriji u kući, tako da lakoćom stvorite savršenu atmosferu za tu prigodu i hranu koju ste s ljubavlju pripremili.
Uz dopuštenje: Millenium promocija (sve fotografije)