Znate li da glazba može biti fatalan začin vašim jelima

Jedan od vodećih profesora smatra da sparivanje hrane s glazbom, s obzirom na zemlju iz koje dolaze, može poboljšati okus hrane. Saznajte kako je dokazao da senzualna veza između glazbe i hrane poboljšava njen okus.

Od Michelinovih kuhara do najmlađe djece – svi znaju da su sol i papar među osnovama u svakoj kuhinji

Ali začin može značiti puno više od tih osnovnih sastojaka i protezati se na druge dimenzije poput glazbe.

OVDJE saznajte više o začinima koje koristima kao fini dodatak jelima

zašto je šafran najskuplji začin svijeta
Menta – aromatični začin ili bezvremenski lijek?
Ljuti začini fatalno dobrih okusa savršenih za zdravlje

Prema istraživanju profesora Charlesa Spencea, pionira eksperimentalne psihologije sa Sveučilišta u Oxfordu, sugerirano je da jela trebaju biti “sonički začinjena”.
Spence tvrdi da mala količina opere, posipanje flamencom ili čak prigušenje njemačkim technom može poboljšati percepciju okusa te hrane.

buck-sony-food

Profesor je testirao ideju “soničkog začina” hrane s izvornom glazbom – okus francuskog jela bio je bolji uz pratnju francuske harmonike, dok je Puccini poboljšao okus tjestenine. Rezultati su se mogli replicirati za njemačku, španjolsku i grčku hranu.

Charles još ističe: “S novom tehnologijom, kao što je Multi-Room Audio, pozornica je postavljena za doživljavanje istinskog multi-osjetilnog iskustva pri kojem, bez obzira na to u kojoj se sobi nađete, vaša glazba podudaranjem može donijeti ono najbolje u sve što se degustira.

Dopuštajući mogućnost sviranja različite glazbe u različitim sobama ili iste glazbe u nekoliko soba, Multi-room tehnologija otvara mogućnost za ljude da se sa svojom hranom i pićem kreću iz sobe u sobu i iskuse kako mijenjanje ambijenta uz glazbu stvarno može mijenjati okuse.”

buck-sony-food-2 buck-sony-food-1

Kako zapravo doživljavamo okus hrane?

“Mi kušamo s našim osjetilima, ne s našim ustima – naši jezici ne osjete hranu, nego zapravo to čini naš mozak pripremajući usta za okusno iskustvo.

Naše okruženje ima značajan utjecaj na naše kulinarsko iskustvo – glazba može očistiti našu okusnu paletu, može utjecati i mijenjati okus i može pojačati Vaše iskustvo. Dakle, male promjene u okolišu i okruženju doista podižu naše iskustvo ručanja, odnosno općenito blagovanja hrane.”

Dodatni nalazi profesora Charlesa Spencea još uključuju:

> Slušanje klasične glazbe vjerojatno će vinu i drugim pićima dati „skuplji“ okus.
> Spora glazba može rezultirati time da okusi traju duže u ustima, dok okus brže nestaje pri glazbi bržeg tempa.
> Što više volite glazbu, više će vam se svidjeti ono što degustirate – ovo je primjer onoga što je poznato pod nazivom prijenos senzacije. Ideja leži u tome da prenosimo ono što mislimo i osjećamo o glazbi na ono što mislimo i osjećamo o hrani i piću.
> Spoj pravog glazbenog instrumenta s pravom hranom poboljšava okus – dokazi sugeriraju da je zvuk klavira dobar izbor za uparivanje s voćem poput kupina, marelica i malina, vjerojatno zato što su slatki.
> Jednostavan zvuk “vanjskih faktora” može utjecati na vaše iskustvo blagovanja – na najjednostavnijoj razini, mislite samo na zvukove koje mnoge namirnice rade dok ih grizemo i žvačemo.

Na primjer, ako su ti zvuci glasniji, zvuk škripanja će radikalno poboljšati percepciju svježine kad se jede nešto svježe ili hrskavo, što Charles komentira riječima: “U stvari, mnogi od naših omiljenih osjetilnih iskustava oko hrane i pića imaju takav učinak.
Mislimo da o hrskavoj, isprekidanoj, kremastoj hrani ili gaziranim sokovima sve znamo i da ih zato volimo. Međutim, oni su ovisni, u velikom dijelu, o povezanim, često prepoznatljivim, zvukovima.”

Bilo da se radi o večernjem obroku s prijateljima ili jednostavno opuštajućoj večeri – povežite je s glazbom i uživajte u bilo kojoj prostoriji u kući, tako da lakoćom stvorite savršenu atmosferu za tu prigodu i hranu koju ste s ljubavlju pripremili.

Uz dopuštenje: Millenium promocija (sve fotografije)

Facebook Like Button