Ljuti začini fatalno dobrih okusa savršenih za zdravlje

Veliki ste ljubitelj ljute hrane pa čak i u maminu domaću juhu dodajete barem malo papra, kod kuće imate nekoliko vrsta paprika, a chilli vam je jedan od omiljenih začina? Ne možete zamisliti obrok, a da ne posegnete za barem jednom vrstom ljutih začina? Onda je ovo tekst za vas.

Papar

papar
I dok naše bake najvjerojatnije nikada u variva nisu ubacile chilli, ono što su zasigurno stavljale to je papar. Smatra se da je to jedan od najstarijih i najvažnijih začina, a poznat je i pod nazivom biber.

Postoji nekoliko različitih vrsta, od bijelog i zelenog, preko crnog i crvenog, sve do ružičastog i sivog papra. S njime valja biti oprezan jer je dosta jakog okusa.
Koristi se u juhama i varivima, odnosno u jelima sa žlicom raznih vrsta, zatim u marinadama, na roštilju, ali i u brojnim umacima.
Vjeruje se da pomaže kod zatvora, ali i vrtoglavice.

Chilli

chilly
Iako ga svi povezuju s meksičkom kuhinjom, on je jedan od glavnih sastojaka brojnih drugih svjetskih kuhinja pa tako i indijske.

Postoje razni oblici, veličine, vrste i jačine, a ima ga za kupiti svježeg, sušenog, mljevenog , čak i konzerviranog. Najčešće se koristi u kuhanim jelima, umacima od rajčice i slično, ali izvrsno odgovara i u desertima, posebno s tortama ili kolačima s tamnom čokoladom.

Chilli je dobar i za probavu jer potiče lučenje probavnih sokova, no kako to biva u životu, ni s njime ne treba pretjerivati.

Paprika

crvena-paprika
Ovaj začin potječe iz Amerike, voli toplu klimu, ali je čest i rado viđen gost u kuhinji naših susjeda Mađara. Koristi se u raznim oblicima, umacima, pripravcima, kao povrće, kao začin, svježa, slatka, ljuta i u prahu. Od nje se radi nadaleko poznati ajvar, stavlja se u razna jela, a izvrsna je i u kombinaciji s rajčicom.

Koristi se kako u kuhanim jelima, tako i kao začin u sirovim jelima, na primjer na svježem siru, uz dodatak peršina i češnjaka.
Pomaže kod migrene i probavnih smetnji, ali ni s njome ne valja pretjerivati.

Curry

curry
Ovaj se začin malo razlikuje od ostalih. Nije čak ni crne ni crvene boje, a i ljutina je malo drugačijeg karaktera od ostalih.

Ovo je jedan od glavnih sastojaka indijske kuhinje, a i njegovo ime u prijevodu znači začin. Kod nas ima za kupiti curry -mješavinu raznih začina, od kojih su samo neki papar, korijandar, chilli, sol i kurkuma koja mu daje specifičnu boju.

Izvrsno odgovara uz povrće, rižoto i piletinu, ne treba ga stavljati puno, a ako ga ne koristite često najbolje je da kupiti mala pakiranja jer sa stajanjem gubi kvalitetu brže od ostalih začina.

Izdvajamo

Osim što ovi začini potiču probavu, hrani daju posebnu notu i energiju. Nije ih dobro konzumirati u prevelikim količinama, ali u pravilnom omjeru oni hrani daju novi život i okus.

Nemojte se bojati koristiti ih, već ih još danas uvrstite u svoje kuharice i na jelovnike. Osim za probavu, vjeruje se i da se veliki neprijatelji celulita. Pa tko ih onda ne bi volio?

Autor: Vedrana Duić Loparić
Fotografije: Petur
Muthumeena Sudalaimuthu
Artizone
Karoly Czifra