Mali stan za Božić uređen kao najtopliji kutak svijeta

Uređenje malih prostora naizgled može izgledati vrlo zahtjevno, jer kako dodati još više stvari u stan u kojem već sad nema dovoljno mjesta?
Ipak, svakoga će razveseliti dašak blagdana u prostoru koji ga okružuje pa zašto ne malo “začiniti” svoj dom, koliko god on mali bio.

moderne dekoracije za bozic

Ako vas muči višak stvari, blagdani su idealno vrijeme za reorganizaciju i izbacivanje nepotrebnog, a neke komade možete i prenamijeniti u božićne dekoracije.

Imate li starih zdjela koje vam samo čine nered u kuhinjskim elementima, dajte im novu ulogu tako da ih pretvorite u zdjelu za božićne kuglice.

moderne kuglice za bor

Svi imamo bar jednu keramičku ili metalnu zdjelu, koja se već generacijama prenosi s koljena na koljeno i sada čuči u dnu vaših ormarića i čeka neke bolje dane.

Samo ju očistite od prašine, omotajte nekim ukrasnim papirom ili stavite par ukrasnih traka, kako bi joj udahnuli božićni duh, i napunite kuglicama i ukrasima za bor.

Probajte se igrati s uzorcima, npr. bakrene kuglice sa šljokicama u zdjeli s tamno zelenim vrpcama izgledat će odlično na svakom stoliću ili drvenom elementu.

bozicni ukradi dekoracija za bozic

Od starih ukrasnih lanaca napravite nove, tako da ih presprejajte u neku novu boju, poput bijele ili zlatne. Objesite ih preko sobe skupa s lancem lampica, kako bi svom stančiću dali topli, božićni “štimung”.

Ovo će biti posebno efektno u stanovima koji su u potkrovlju i imaju grede. Umjesto velikih, pompoznih ukrasa, ove godine je minimalizam u modi. Jednostavni bakreni trokut s nekim borićem ili kuglicom u sredini izgledat će vrlo profinjeno, a možete ga objesiti bilo gdje ili pak ukrasiti neki ormarić. Neće zauzeti puno mjesta, a lijepo će zaokružiti blagdansko uređenje.

bozic ukrasi za mali stan

Jednako možete napraviti i s punim drvenim trokutom, kojeg možete uz malo boje pretvoriti u božićno drvce. Ne mora nužno biti zelene boje, već one koje će vam pasati uz ostatak dekoracija, a po njemu crvenim i bijelim piknjicama naznačite kuglice.

Zidove možete osvježiti s par specijaliziranih naljepnica, koje se mogu nabaviti gotovo bilo gdje. Postoje velike i manje, a mogu se i kombinirati pa možete jedan zid ukrasiti velikom naljepnicom drveta s dugim granama, a po njima poslagati manje naljepnice božićnih motiva: srebrne pahulje, kuglice u neutralnim bojama i slično.

ideje božić ukrasi

Imate li mogućnosti, volje i vremena, jedan zid u stanu možete oblijepiti i nekom lijepom tapetom, koja će dati sasvim novu dimenziju sobi. Uz taj zid ići će idealno manje bijelo drvce, koje ove godine probajte nešto drugačije ukrasiti s npr. pastelnim ili crno bijelim kuglicama, ovisno o ostatku boja u stanu.

Umjetna bijela drvca su vrlo chic i ekološki osviještena, a svake godine im možete dati novi “look” sprejanjem dijela grana i slično. Umjesto lanca, povucite koju liniju preko grana sa zlatnim ili srebrnim sprejem – izgledat će odlično uz ostatak dekoracija.

bozicno uredenje doma

Stare drvene stolice presvucite u bijele čupave tkanine ili pastelni pliš. To će im dati sasvim novi trendy izgled, jer drvo je uvijek u modi!

Ako je drvo oštećeno, prelakirajte ga i u tren oka imate novu stolicu koju bi inače platili gomile novaca. Jednako vrijedi i za stare fotelje, samo što ćete tu imati više posla, ali će se svakako isplatiti.
Svoje stare velike fotelje iz 70ih s drvenim rukohvatima i nožicama obucite u tamno zelenu, koja će ići odlično uz bijele i pastelne boje zidova i namještaja.

Znamo da je u malim stanovima malo teže raspolagati prostorom kada vam dođu gosti, ali postoji par načina kako si olakšati kretanje.

bozicno ukrasavanje garsonjere doma

Umjesto stolića, nabavite bakrena ili pozlaćena kolica na par staklenih katova, na koja možete poslagati piće, bakine kristalne čaše i grickalice.

Odlično je što kolica možete odgurati u stranu ako vam smetaju i pomicati po potrebi. Puno je lakše nego da idete u kuhinju i nazad, bez obzira koliko je stan mali. Eventualno za odlaganje nabavite neki manji stolić, koji neće zauzimati puno mjesta i ostavit će prostora za kretanje.

moderno uredenje za bozic mali stan

Uz sve ovo, pokoja velika vaza s borovim granama ili teglica s božićnom zvijezdom uvijek dobro dođu za podizanje blagdanskog duha, a možete se poigrati i staviti borove grane oko štokova vrata, bit će posebna efektna, pogotovo ako su štokovi od bijelog drveta, a fino će mirisati kad god prođete pored njih.
Ovo je odlično za one kojima fali miris bora zimi, a nemaju ga gdje postaviti.

ideje-za-uredenje-bozic

S malo mašte i truda i vaš stančić može postati prava blagdanska oaza i ispuniti svakoga tko uđe u njega božićnih duhom. I ne zaboravite – ne štedite na šljokicama, bojama, borovim granama i kuglicama, za Božić toga nikada ne može biti previše!

Facebook Like Button