Lovorov list idealan za liječenje

Lovorov list nam je svima poznat kao iznimno fin dodatak prehrani u obliku začina, a u davnim vremenima pobjednike i careve “krunili” su lovorikama, vjenčićem ispletenim od lovorova lista.

Iz starogrčke povijesti kroz mit o nimfi Dafne doznajemo da je lovor i simbol neuzvraćene ljubavi. Dafne se pretvorila u lovorovo drvo, jer nije željela prihvatiti Apolonovo udvaranje, on stoga je lovorovo drvo učinio svetim i od tada nosio grančice lovora kao uspomenu na neuzvraćenu ljubav.

Lovorov vijenac nosili su u staroj Grčkoj i pobjednici na natjecanju na Olimpijskim igrama, a nosio se i na svečanostima u čast boga Apolona.

U starom Rimskom carstvu pak rimski carevi su nosili ovaj poznati vijenac kao simbol trijumfa i besmrtnosti. Rimljani su k tome smatrali da lovorov list štite od kuge, ali i vremenske nepogode grmljavine. Rimski car Tiberije toliko se bojao da čim bi počelo grmjeti odmah je stavljao lovorov vijenac na glavu.

Gdje nam pomaže lovor

Lovor potpomaže probavu, liječi anoreksiju, gubitak apetita i posljedice prejedanja. Dobar je i kao sredstvo za dezinfekciju prostora u kojima se eventualno nalazi virusi gripe, prehlade ili neki drugi mikrobi. Također, djeluje kao opuštajuće i umirujuće sredstvo. Baš zbog tih svojstava, lovor se smije koristiti u ograničenim količinama, jer u slučaju pretjerivanja može postati halucinogeno budući da smiruje moždane funkcije.

Listovi lovora sadrže eterično ulje te se pretežno koriste kao začin. Zbog svoje ugodne gorčine koriste se, najčešće, sušeni listovi lovora i to obično kod pripremanja juha, variva, marinada i tamnih umaka, a najviše kod kuhanja gulaša te jela s divljači. Poznato je da se lišće i plodovi lovora koriste i u medicinskim preparatima.

lovorovo-lisce-1

Kako lovorom izliječiti upalu zgloba ili ublažiti bol od čukljeva na nogama

Poznati narodni recept potpuno je prirodan, kao što su to obično svi recepti takve vrste, a pripremu i pripravak koji ćemo podijeliti s vama poznat je po iznimnim pozitivnim učincima u liječenju upaljenih zglobova i bolnih čukljeva na nogama.

Lovorov čaj i lovorov pripravak za umasiravanje:

Jednu žlicu suhog zdrobljenog lovora kuhati 5 minuta te neprocijeđenu tekućinu treba uliti u termosicu i ostaviti preko noći da lovor otpusti sva potrebna svojstva. Ujutro treba tekućinu procijediti i piti 3 dcl u malim gutljajima tijekom dana, tri dana za redom. Cijeli postupak pripreme i ispijanja lovorovog čaja ponoviti nakon tjedan dana.

Također prije nego što se krene u tretman ovom kurom treba napraviti sljedeći pripravak:
U danima kada traje pauza između ispijanja čaja potrebno je umasirati sljedeći pripravak: u ljekarni kupiti 96 ili 98 postotni alkohol te u njega staviti pet do šest listova zdrobljenih listova suhog lovora te staviti da odstoji 7 dana kako bi lovor otpustio sve potrebne sastojke. Kada prođe sedam dana s ovim pripravkom se masiraju i umataju laganom pamučnom krpom bolesni zglobovi, koljena ili bolni čukljevi.

Kako lovor djeluje:

Lovor djeluje na pročišćavanje iz s urina, oslobađanje od nakupljenih viškova soli, i to djeluje na olakšavanje bolova u zglobovima. On također jako dobro djeluje na pokretljivost te ublažava natečenost, upale, a rezultati su vidljivi već nakon svega 10 dana provedene kure pijenja lovorovog čaja i umatanja u lovorov pripravak. Cijelu predloženu kuru bilo bi preporučljivo ponoviti dva puta godišnje bodući je to određeni način i čišćenje organizma.

Piše: Wish.hr

Facebook Like Button