Čarolija vanilije

Tajne začina iz cvijeta orhideje. Otkrivamo vam tajnu ovog neizbježnog začina.

Iako se najčešće koristi u raznim slasticama, vanilija se krije i u parfemima, kupkama i sapunima. Jedan je od najskupljih sastojaka zbog iznimno dugog i zahtjevnog procesa proizvodnje prirodnog vanilina. Plodovi vanilije nastaju iz zeleno-žutih cvjetova orhideje, koje u prirodi oprašuje samo jedna vrsta pčela te kolibri. Na plantažama na kojima se proizvodi, sve se obavlja ručno, čineći ovaj ukusan začin još cjenjenijim i skupljim. Kako bi dobili gotov proizvod koji nalazimo na policama dućana, zelene mahune vrenjem, koje traje osam do devet mjeseci, postaju smeđe te se tada suše još pola godine, kako bi se naposljetku na njima stvorili bijeli kristali – vanilin.

Najfinija vanilija je burbon vanilija. No, kao i drugi začini, nema značajnu nutritivnu vrijednost, ali je zato poznata po afrodizijskim svojstvima i kao sredstvo za poboljšanje probave. Naime, u sto grama ekstrakta vanilije ima 288 kilokalorija, oko 50 posto vode, skoro 150 miligrama kalija i dvanaest miligrama magnezija.

Vanilija često čini bogatijima slatka jela kao što su pudinzi, kolači, umaci, kreme i sladoledi. Iako se u kulinarstvu uglavnom koristi ekstrakt vanilije, koji se dobiva namakanjem narezanih mahuna u vrućem alkoholu, te vanilija u prahu, koja nastaje sušenjem i usitnjavanjem plodova, pravi sladokusci i ljubitelji ovog začina najviše cijene samu mahunu vanilije. Zato prilikom pripreme umaka, pudinga i sladoleda mahunu vanilije treba umočiti u mlijeko i pustiti da zakipi, te je potom još sat vremena ostaviti u poklopljenoj posudi jer joj miris brzo ishlapi. Želite li da vaši deserti imaju intenzivniju aromu vanilije, mahunu je potrebno nožem razdijeliti na pola, izvaditi sjemenke i njima začiniti slasticu. Iako nije uobičajen dodatak slanim jelima, njome možete začiniti umake koji se poslužuju uz teletinu ili plodove mora te tako dobiti nezaboravan okus i miris vašeg jela.

Recept za Mille – feuille

Sastojci za recept:
1 paket gotovog lisnatog tijesta
10 dag šećera
0,5 dl mlijeka
2 jaja
1 mahuna vanilije
2,5 dag brašna
2,5 dag gustina
5 dag maslaca
2 dl slatkog vrhnja
40 dag jagoda (ili voća po ukusu)

Priprema:
Nakon što odmrznete lisnato tijesto, razvaljajte ga na veličinu lima za pečenje te pecite 15 minuta na 190 stupnjeva. Tijesto potom pospite šećerom u prahu i nastavite peći na 220 stupnjeva dok se šećer ne otopi, a kore ne dobiju boju karamela. Pečeno tijesto razrežite po duljini na tri jednake trake.
Za kremu, mahunu vanilije razrežite po sredini te sastružite sjemenke koje potom ubacite u mlijeko i pustite da prokuha. Posebno pomiješajte jaja, šećer, brašno i gustin koje zatim lagano ulijte u mlijeko s vanilijom uz stalno miješanje. Za oko 5 minuta, nakon što se krema zgusne, maknite posudu s vatre da se smjesa malo ohladi. Za to vrijeme istucite slatko vrhnje. Potom kremi dodajte maslac i dobro izmiješajte, te nakon toga umiješajte i slatko vrhnje.

Jagode, ili neko drugo voće, narežite na tanke ploške. Na jednu izrezanu traku lisnatog tijesta rasporedite trećinu kreme i ravnomjerno poslažite voće, te poklopite drugom trakom tijesta i ponovite postupak.

Prije posluživanja ohladite vaš desert i uživajte u mirisu i okusu vanilije uz bližnje u ovo zimsko vrijeme.

Autor: Ema Vuković
Slike : Shutterstock

Facebook Like Button