Karamel torta s orasima najsočnija je torta za prave sladokusce

Torta s bogatim okusom oraha i sočne karamele savršena je poslastica koju možete servirati poslije obroka, kao specijalno fini desert.
Nema boljih od domaćih slastica jer baš svaka ima svoju osobnost, a ova torta bogatog okusa namijenjena je sladokuscima koji traže više od običnog kolača.

Sastojci za recept

Tijesto:
Dvije žlice masti
Šećer u prahu 10 dag
Vanilin šećer 1 kom
Jaja 2 kom
Brašno 30 dag
(pola oštro, pola glatko)
Kakao u prahu 5 dag
Prstohvat soli

Omekšali Zvijezda stolni sobe temperature pomiješamo sa šećerom u pranu i vanilin šećerom. Kad se sastojci spoje dodamo jaja, bračno koje smo prosijali s kakaom u pranu i prstohvat soli. Tijesto oblikujemo, prekrijemo prozirnom folijom i ostavimo u hladnjaku na 30 minuta.

Izvadimo tijesto iz hladnjaka, razvaljamo na pobrašnjenoj površini debljine 4 mm. Utisnemo tijesto u kalup i zamrznemo na otprilike 2-3 sata.

Pećnicu ugrijemo na 180 ºC i pečemo smrznuto 6-7 minuta. Pečeno tijesto ohladimo pa zatim stavljamo kremu.

Krema:
Šećer kristal 150 dag
Slatko vrhnje 2,5 dcl
150 dag maslaca

Šećer rastopimo u karamel. Smanjimo vatru i dodamo slatko vrhnje. Miješamo na laganoj vatri sve dok se šećer ne spoji sa slatkim vrhnjem. Maknemo s vatre i ohladimo. Zatim dodamo omekšali Zvijezda stolni i miješamo sve dok se smjesa ne spoji.

Kremu ulijemo u ohlađeno tijesto i vratimo u hladnjak na otprilike pet sati.
Ohlađenu tortu skinemo iz kalupa i dekoriramo polovicama oraha koje smo prepržili otprilike 10 minuta u pećnici na 170 ºC.

Mirjanin savjet za ovu tortu

Orahe možete zamijeniti s bilo kojim drugim orašastim plodovima – bademima, lješnjacima, indijskim oraščićima, itd.

Više recepata potražite na Slastistika.hr

Uz dopuštenje: Komunikacijski laboratorij (sve fotografije)

Facebook Like Button