Kako uz blagdanski meni odabrati idealno vino?

Predivno vrijeme blagdana je ispred nas. Kad slavimo ljubav, radost i mir. Kada želimo voljene osobe u životu razveseliti i izmamiti im osmjeh na lice.

Podastrti pred njih najljepši stolnjak, napraviti iz bilježnice recepata jelo na koje smo najviše ponosni, cijelu kuhinju oživjeti mirisima začina i sočne blagdanske hrane ukrasiti stol i jesti iz najfinijeg posuđa koje čuvamo upravo za ovakve trenutke….

Tu je i odlazak u najdražu vinoteku, ili pak vađenje vina čuvanih za posebne prilike

“Pripremajući stol za moju obitelj i prijatelje te provodeći vrijeme u kuhinji, najviše me inspiriraju upravo oni sami. Nema mi veće radosti nego kuhati za voljene ljude i izmamiti im osmijeh na lice. A kada još uz to odaberem bocu savršenog vina – oduševljenju nema kraja” – govori nam sommelijerka Jelena Šimić Valentić.

Da bi doživljaj bio potpun te da bi odabrali izvrsno vino uz vaš najdraži menu koji ste osmislili na vašem svečanom stolu, lijepo je i vrijedno znati nekoliko pravila koje ja kao sommelier primjenjujem.

Ovisno o tome koje namirnice ste koristili, koliko ste začinili hranu, te na koji način ste je pripremili, tako ćete i odabrati vino.

odabir-vina-1

Zapamtite, i najbolje vino na svijetu, možete čitati i najskuplje, uz najbolju hranu, ako nije dobro usklađeno, može biti potpuni promašaj za sljubljivanje okusa.
Opet, s druge strane, ukoliko pogodite i uskladite namirnice s odabranim vinom, osjećaj je nenadmašiv. Kako za vaše nepce, tako i na radost svih ostalih.

Jedna od najvažnijih zadaća sommeliera i jedan od najvećih izazova je pronaći savršenu kombinaciju kako bi se uskladio i približio svijet jela i svijet vina.

Postoje različita načela usklađivanja vina s jelom kao što su na primjer tradicijsko načelo, sezonsko načelo, psihološko načelo, načelo valorizacije i načelo suprotstavljanja i slaganja jela i vina.

Također, postoje i različite tehnike usklađivanja jela i vina u kojem ništa nije prepušteno slučaju. Svaka osobina jela i vina ozbiljno se i savjesno procjenjuje kako bi se postigla što objektivnija osjetilna analiza jela s ciljem usklađivanja s vinom.

Koja pravila sljubljivanja primjenjujem u svojoj kuhinji?

odabir-vina-2

Pravilo 1

Vjerujte sebi i svojim osjećajima te intuiciji. Ukoliko vam je već otprije poznat okus vina i osjećate da će to biti sjajan spoj uz hranu koju ste pripremili, vjerujte sebi.
Najvažnije od svega je postići harmoniju okusa tako što ništa od vina ili pojedine namirnice ne dominira u ustima u odnosu jedan na drugu. Važan je sklad.

Pravilo 2

Ao su vam namirnice koje ste koristili u kuhinji izrazito sočne predlažem da odaberete vino s većim postotkom alkohola.

odabir-vina

Pravilo 3

Ako imate na stolu jako aromatično i začinjeno jelo, svakako probajte uz takvo jelo sljubiti vino koje ima jak intenzitet mirisa. Mirisi iz jela i vina uzajamno će se nadopunjavati.
Bitno je samo paziti da jedni ne dominiraju u odnosu na druge.

Pravilo 4

Ako imate jako masnu hranu odaberite vino koje ima izražene kiseline.

Pravilo 5

Igrajte se s okusima hrane i vina. Tražite vlastite kombinacije. Istražujete. Potražite inspiracije i trenirajte svoje nepce finim okusima. Uživajte i prepustite se. To je najvažnije pravilo. Ja ga i sama slijedim.

Autor: Sommelierka Jelena Šimić Valentić
Fotografije: Aurimas, Mário Pires, Jeff Kubina

Facebook Like Button