Kako uz idealan blagdanski meni odabrati pravo vino?

Predivno vrijeme je ispred nas. Kad slavimo ljubav, radost i mir. Kada želimo voljene osobe u životu razveseliti i izmamiti osmjeh na lice. Predrastrti pred njih najljepši stoljnjak, izvaditi iz bilježnice recept na koji smo najviše ponosni, cijelu kuhinju oživjeti sa izvađenim tanjurima, loncima i poklopcima… Šarenim namirnicama. Tu je i odlazak u najdražu vinoteku, ili pak vađenje vina čuvanih za posebne prilike.

Pripremajući stol za moju obitelj i prijatelje te provodeći vrijeme u kuhinji, najviše me inspiriraju upravo oni sami. Nema mi veće radosti nego kuhati za voljene ljude oko sebe i izmamiti im osmijeh na lice. A kada još uz to odaberem bocu savršenog vina – oduševljenju nema kraja.

Da bi doživljaj bio potpun te da bi odabrali izvrsno vino uz vaš najdraži menu koji ste osmislili na vašem blagdanskom stolu, lijepo je i vrijedno znati nekoliko pravila koje ja kao sommelier primjenjujem. Ovisno o tome koje namirnice ste koristili, koliko ste začinili hranu, te na koji način ste je pripremili, tako ćete i odabrati vino.

odabir-vina-1

Zapamtite, i najbolje vino na svijetu, možete čitati i najskuplje, uz najbolju hranu, ukoliko nije dobro usklađeno, može biti potpuni promašaj okusa. Opet, s druge strane, ukoliko pogodite i uskladite namirnice s odabranim vinom, osjećaj je nanadmašiv. Kako za vaše nepce, tako i na radost svima.

Jedna od najvažnijih zadaća sommeliera i jedan od najvećih izazova je pronaći savršenu kombinaciju kako bi se uskladio i približio svijet jela i svijet vina. Uvijek iznova savladavate tehnike usklađivanja, jer toliko je različitih namirnica i načina na koji se pripravljaju. A kada pronađete jednom takvu idealnu kombinaciju, sreći nema kraja.

Postoje različita načela usklađivanja vina s jelom kao što su na primjer tradicijsko načelo, sezonsko načelo, psihološko načelo, načelo valorizacije i načelo sprostavljanja i slaganja jela i vina. Također, postoje i različite tehnike usklađivanja jela i vina u kojem ništa nije prepušteno slučaju. Svaka osobina jela i vina ozbiljno se i savjesno procjenjuje kako bi se postigla što objektivnija osjetilna analiza jela s ciljem usklađivanja s vinom. Koja to pravila ja primjenjujem u svojoj kuhinji ?

odabir-vina-2

Pravilo 1

Vjerujute sebi i svojim osjećajima te intuiciji. Ukoliko vam je već otprije poznat okus vina i osjećate da će to biti sjajan spoj uz hranu koju ste pripremili, vjerujte sebi. Najvažnije od svega je postići harmoniju okusa. Da ništa od vina ili pojedine namirnice ne dominira u ustima u odnosu jedan na drugu. Važan je sklad.

Pravilo 2

Ao su vam namirnice koje ste koristili u kuhinji izrazito sočne, i samo prigotovljeno jelo je sočno predlažem da odaberete vino s puno alkohola.

odabir-vina

Pravilo 3

Ako imate na vašem stolu jako aromatično i začinjeno jelo, svakako probajte uz takvo jelo sljubiti vino koje ima jak intenzitet mirisa. Mirisi iz jela i vina uzajamno će se nadopunjavati. Bitno je samo paziti da jedni ne dominiraju u odnosu na druge.

Pravilo 4

Ako imate jako masnu hranu odaberite vino koje ima izražene kiseline.

Pravilo 5

Igrajte se s okusima hrane i vina. Tražite vlastite kombinacije. Istražujete. Potražite inspiracije i trenirajte svoje nepce finim okusima. Uživajte i prepustite se. To je najvažnije pravilo. Ja ga slijedim.

Autor: Sommelierka Jelena Šimić Valentić
Fotografije: Aurimas, Mário Pires, Jeff Kubina