Blagdanski zanos u čaši pjenušca

Možemo samo zamisliti kako se osjećao Dom Perignon, slavni benediktinski svećenik iz Champagne dok je kušao svoj šampanjac i uzviknuo „Pio sam zvijezde“!

To škakiljanje mjehurića i bockanje u njemu je izazvalo takvo ushićenje da ga je povezao sa kristalnim, zlatnim zvijezdama što blješte na nebu i obasjavaju nas noćima.

U meni pjenušavo vino isto tako izaziva radost i sreću, i ne tražim posebne trenutke da bih se osvježila i počastila sa čašom istog. Najviše volim otvoriti pjenušac i nazdraviti s prijateljima na početku ručka ili večere.

Pjenušac kao aperitiv vas uvijek dodatno osvježi i oraspoloži i spremni ste kasnije uživati u svim jelima i vinu koje slijedi nakon toga.

No uvijek i bez iznimke čaša pjenušca savršen je izbor u vrijeme blagdana, a simbol je i ulaska u Novu godinu.

Cijeli trenutak za jedan dodatan pečat radosti i glamura. Volim i taj osjećaj sjaja u njihovim očima i kada se dodatno zalomi osmjeh na licu koji izaziva čaša pjenušavog vina – veselo nam priča o pjenušcu sommelierka Jelena Šimić Valentič.

pjenusac-1

Kako nam se bliži vrijeme slavlja, vrijeme kada smo svi okrunjeni mirom i kada slavimo ljubav, zajedništvo i sve vrijednosti života koje čine posebne trenutke satkane u radostima i smijehu, idealalno je proslaviti vrijeme uz voljene uz bocu pjenušavog vina.

Kako bi se olakšali izbor u svijetu pjenušavih vina izdvojiti ću nekoliko savjeta koji će vam sigurno pomoći pri odabiru vina koje će vaš blagdanski stol dodatno obasjati.

Najpoznatija pjenušava vina, koja su mjerilo kvalitete i vrijednosti svim pjenušcima dolaze nam iz sjeverne Champagne, poznate vinske regije u Francuskoj. Zovu se šampanjci.
Šampanjac se proizvodi tradicionalnom metodom u boci ili metodom Champenosie, odnosno Traditionalle.

Svi ostali šampanjci koji su proizvedeni izvan Champagne nose naziv Cremant

Šampanjac, upravo zbog načina i tehnologije proizvodnje, a i same tradicije u pravilu ćete uvijek platiti više nego ostala pjenušava vina.
Šampanjci se proizvode od tri sorte grožđa, chardonnay, pinot noir i pinot meunier.

Pjenušava vina prema zemljama iz kojih dolaze

U Italiji pjenušava vina nose oznaku Spumante, u Španjolskoj se označaju sa oznakom Cava, dok u Austriji i Njemačkoj nose oznaku Sekt. Australija, SAD-e, i Engleska se koriste oznakom Sparkling wine.

Svako od ovih pjenušavih vina ima drugačije stilske karakteristike koje ga obilježavaju i daju mu poseban okus.

Pravi šamoanjac mora biti okusom vrlo svjež, rezak

Mirisom vas mora podsjećati na brioše, kruh prepečenac ili na tost.

Često se i osjete mirisi kvasca koji imaju veliku ulogu u samoj proizvodnji šampanjca.
Okus ostalih pjenušavih vina ovisi o samoj tehnologiji proizvodnje te o sortama grožđa koje se koriste. Kod nekih su naglašenije primarne, voćne arome, kod nekih ne.

Najvažnije kod svih je da promatrate mjehuriće u čaši, jesu li brojni i koliko su intenzivni

S koliko izvora se perlaju. Promatrajte i veličinu mjehurića te intenzitet i dužinu perlanja. Zapitajte se da li vino lijepo pjeni dok ga točite u čaši.

Ukoliko je pjena postojana, mjehurići brojni i sitni, čestitam i vama je došao glamurozni trenutak da se osvježite i da vas obuzmu blistave i zlatne zvijezde.

jelena

Autor: Sommelierka Jelena Šimić Valentić

Facebook Like Button