Slavlje uz čašu pjenušavog vina

Razmazite svoje nepce odličnim pjenušavim vinom.

Kako nam stižu blagdani i dani u kojima osim što uživamo u kuhinjama spravljajući najdraže nam božićne i novogodišnje recepte, uživamo u najdražem nam napitku – pjenušavom vinu.

Kako ne nazdraviti s najsnažnijim simbolom slavlja i dobre energije, šampanjcem.

Priroda je stvorila mnoga umjetnička djela, a zasigurno jedno od meni najdražih je šampanjac. Kako je slavna Lily Bollinger rekla : „Pijem šampanjac samo kad sam sretna i tužna. Ponekad ga pijem kad sam sama. Kada imam društvo, pijem ga obavezno. Pijuckam ga kada nisam gladna, a pijem ga kada jesam. Inače ga ne pijem nikada, osim ako sam žedna. Potpuno se slažem s njom. Jedno od najljepših iskustava radeći u restoranu kao sommelier, je otvarati bocu šampanjca i veselo nazdravljati s gostima. Osjetiti njihovu radost kada ga piju, i vidjeti sjaj u očima. Kada ne znaju s čim započeti objed ili s čim ga završiti, ili kada trebaju samo pauzu između obroka, uvijek je odlična preporuka pjenušavo vino. Najveći je užitak promatrati sretnog i ispunjenog čovjeka, a šampanjac uistinu i djeluje tako na ljude.

Držeći čašu šampanjca zaiskri ljepota kapljica koje se slijevaju kao mali biserčići niz čašu. Ti isti biserčići označavaju zahvalnost, zaborav od svega lošeg i vuče ka stazi dobroga života. Što svi želimo u sljedećoj Novoj godini koja je ispred nas. A šampanjac nas na to podsjeti. Otvarajući bocu danima ispred nas dajemo poseban značaj i svečanost. Podižemo čašu i otkrivamo njegove tajne prilikom svakog slavlja, rođenja djeteta, godišnjice braka, slavlja Božića ili Nove godine. Uz svaku radost slavljenja podižemo u zrak taj plemeniti napitak svima tako drag.

vina

S obzirom na to da nam se bliži vrijeme darivanja, nema ljepšeg poklona nego boca pjenušavog vina koji će stvoriti teatralni prasak otvarajući ga. Pjenušavo vino uvijek iznova pokazuje svoju reskost i bogatstvo kada ga ispijamo, a naša vrata otvora radostima darivanja obavijena igrom mjehurića u čaši.

Mnoga se imena kriju i pamte iza odličnih šampanjaca što nam vinari i vinogradi daruju. Najveće vinarske vještine kriju se iza velikih žena koje su u Francuskoj,ostajući udovice za vrijeme Napoleonskih ratova, pune samopouzdanja krenule u vinski biznis. Veuve ClicQuot, Lily Bollinger, Mathilde – Emile Laurent – Perrier, Louise Pommery samo su neka od velikih imena koje su žarile šampanjskom industrijom. Njihova hrabrost, intuicija i oštrina za prave poslovne poteze zadužena su za darovano nam šampanjsko carstvo.

Od sjajnih šampanjaca koji će vas pratiti uz blagdansko raspoloženje koje nam slijedi preporučujem i sjajni Taittinger, Moét & Chandon, Billecart – Salmon, Henriot, Bruno Paillard… Svi ti sjajni šampanjci zauzimaju i posebna mjesta u našim vinotekama te ih nije teško nabaviti. Također preporučujem sjajne pjenušce, cava visoke kvalitete, Španjolske kuće Freixenet. Odličan izbor za ovako posebne trenutke te sjajan omjer kvalitete i cijene. Također preporučujem sjajne pjenušce obitelji Istenič. Od hrvatskih pjenušaca preporučujem vinare: Tomac, Peršurić, Meneghetti, Bibich, Trapan…

Elegancija, svježina, sklad i ljepota riječi su koje krase ova sjajna vina. Sve su to boce proslavljenih mjehurića što oplemenjuju događaje te nas čine tako sretnima. Dobar pjenušac izmamljuje osmijeh na lice, obogati dodatno toplinu doma i čaroliju blagdana čini.

Autorica: Sommelierka Jelena Šimić Valentić

Facebook Like Button