Kako sommelier degustira vino?

Volite piti fino vino, ali ako sjedite uz nekoga tko zna puno o vinu poželite naučiti nešto više o tome kako izabrati vino, kako ga degustirati i izabrati baš ono koje vam najviše odgovara uz neko jelo ili popodnevni odmor.

Naučite kako degustirati, kušati, vino uz nekoliko savjeta sommelierke Jelene Jelene Šimić Valentić

U svakodnevnom poslu sommeliera glavna zadaća između ostalog je i kušanje ili degustiranje vina.
Degustacija je jako zahtijevan posao ali i jedna posebna vještina koja se dugo uči. Kušanje vina je ujedno i naljepši dio u obavljanju posla sommeliera.

U različitim se prigodama degustira vino. Najljepše je kada prijatelji donesu neku raritetnu bocu vina i kada svi iščekuju i razmišljaju o tome što će ih dočekati u čaši. Koji mirisi, okusi, koja boja?

Nekoliko je stvari jako bitno kada kušate vino. Kao profesionalac morate biti usredotočeni na vino koje kušate, znati postupak degustacije te morate poznavati stručnu terminologiju. Jedna od jako važnih stvari je poznavanje sorti, njihovih glavnih obilježja, poznavanje vinove loze, morate znati općenito i o vinogradarstvu i vinarstvu.

Također, smatram da je jedna od najvažnijih stvari i biti u društvu vrhunskih poznavatelja vina, enologa te vinara, te s njima razgovarati o vinu. Na taj način najviše se nauči.

degustacija_

Osjetila se najviše izoštravaju i treniraju svakodnevnim kušanjem različitih vina. Zato, vinski sajmovi, festivali, i razna događanja vezana uz vino neophodna su za usavršavanje i izoštravanje svih osjetila sommeliera.

Od vrhunskog sommeliera se očekuje da zna prepoznati vino, bez da zna o kojem se vinu radi, godinu berbe vina, iz kojeg podneblja vino dolazi, kojom tehnologijom je vino napravljeno, odrediti optimalan odnos cijene i kvalitete te ga organoleptički analizirati.

To je uistinu zahtijevan posao te se godinama izučava. Jako je velik izazov ocijeniti i analizirati vino i izuzeti svaki vanjski utjecaj te na visokoj razini profesionalnosti donijeti ocjenu vina.

Kako bi degustacija bila uspješna, prostor u kojem se vina degustiraju ne smije biti pretaman. Ne smije biti ispunjen stranim mirisima. Prostorija mora biti dobro prozračena.

Degustator ne smije imati na sebi parfem ili neke strane mirise koji bi ga mogli ometati pri analizi vina. Degustator ne smije konzumirati prije degustiranja hranu koja ima jake i intenzivne mirise.

Ne smije pušiti, jer pušenje oslabljuje osjetila. Sve je to jako bitno kako bi se mogla napraviti prava olfaktivna i gustativna degustacija. Važno je da se degustator drži pravila ocjenjivanja vina kako bi analiza vina koju on provodi bila što objektivnija.

degustacija

Prilikom kušanja vina moraju se poštovati neka pravila

Uvijek se prvo kušaju bijela vina, zatim ružičasta, pa tek onda crvena vina. Na kraju pjenušava i specijalna vina, kao što su desertna, likerska ili aromatična. Mlađa vina se moraju degustirati prije starijih vina, a suha prije slatkih vina. Čaša za degustaciju mora biti čista bez stranih mirisa. Mora biti nebrušena i bezbojna. Jako je važno i voditi računa o temperaturi vina.

Vino degustiramo našim osjetilima vina, mirisa, okusa, opipa pa čak i sluha, na primjer kada čujemo šum pjenušca. Postoje vertikalna i horizontalna degustacija vina. Vertikalnom degustacijom vina degustiramo vina različitih godišta, obično iste sorte, proizvođača ili vinograda. Horizontalnom degustacijom degustiramo različita vina iz iste regije i berbe iz različitih vinograda i položaja.

Prilikom svake degustacije jako je važno voditi bilješke prilikom kušanja vina. Bilješke mogu biti jako korisne kasnije a i važno je koristiti vlastiti rječnik kojim najbolje opisujete vino. Degustiranje je jako zahtijevan posao ali nema ljepšeg osjeća kada uz svoj vlastiti užitak predstavimo vino drugome i u njemu vidimo isto tako ugodu i zadovoljstvo koje čini čaša ispijenog.

Tekst i fotografije: Sommelierka Jelena Šimić Valentić

Facebook Like Button