Čaše za vino i koje vino koju čašu voli

Vino i njegova čaša upotpunjuju doživljaj vina.

Kako bi nam doživljaj kušanja i analiziranja, na kraju i samog gušta vina bio što veći, moramo imati idealnu čašu za njega.

Svaka vrsta vina ima svoju čašu

Primjerice čaša za degustaciju vina posebnog je oblika. Tako npr. možemo razlikovati čašu za sauvignon, čašu za pinot noir, čašu za chardonnay, riesling, čašu za crvena mlada vina, čašu za ružičasta vina, za arhivska vina, za likerska vina, flÛte čaša za pjenušava vina itd..

Kako bi koncentracija mirisa u čaši bila što veća gornji dio čaše je nešto uži od donjega dijela čaše.

SAVIJETI ZA IDEALNU ČAŠU I NA ŠTO MORAMO PRIPAZITI KOD ODABIRA ČAŠE ZA VINO

Čaša bi trebala biti prozirna bez ukrasa, rezbarija. Ako je čaša prozirna na taj način ćemo bolje procijeniti boju vina. Vinska čaša mora biti i tanka. Najbolje su kristalne, tanke i bezbojne čaše za svaku vrsu vina.

Što nam je površina čaše veća, vino brže dolazi u dodir sa zrakom i mirisi se bolje razvijaju nego u malim čašama.
Mali savjet: da bi osjetili što više aroma u vinu brzo ćemo zarotirati čašu s vinom.

Mali bonton držanja vinske čaše

Po pravilu čašu držimo za njegov stalak, nožicu. Ne smijemo je držati za dio u kojem se nalazi vino, jer ćemo tako „zapackati“ čašu i promijeniti njegovu temperaturu, što ni jedno niti drugo nije dobro.

OVDJE pogledaje još neka pravila bontona ponašanja

Bonton za stolom
Bonton u restoranu

Održavanje vinskih čaša

Pri pranju čaša moramo paziti da ne koristimo perilicu posuđa koja bi dodatno mogla naštetiti čaši te ostaviti snažan miris sredstva za posuđe, što je vrlo opasno pri kušanju vina, jer ne želimo nikakve strane mirise u čaši, osim onih vinskih. Najbolje bi bilo oprati čašu u toploj vodi.

Također, preporučujem da ne polirate čašu, kako bi izbjegli nepoželjne komadiće tkanine u čaši što bi poremetilo napetost čaše. Za poliranje vinskih čaša najbolja su vlakna od 100 % mikrofibre.

Čašu ostavite na suho i čisto mjesto, okrenutu prema dolje kako bi je zaštitili od stranih mirisa.

Vidite, puno je toga na što moramo paziti prilikom odabira čaše i upotrebe čaša za vino. To je zbog toga što svako vino ima svoju osobnost i kako bi nam užitak ispijanja i kušana vina bio potpun puno kriterija mora biti zadovoljeno.

U vašem domu uvijek je dobro imati set čaša za bijela meka vina i set čaša za arhivska crvena vina. Čaše za bijela meka vina također možete iskoristiti i za pjenušce.

Neka vam svaki vaš gutljaj vina ispuni nepca radošću i ocakli radost lica.

Autorica: Sommelierka Jelena Šimić Valentić
Slike: Shutterstock

Facebook Like Button