Bonton u restoranu

Poznavanje pravila uljudnog ponašanja i njihova primjena su, kako se danas kaže, u trendu, jer je i u privatnim i u poslovnim okolnostima uljudnost sve traženija, pa čak i obavezna. Poznavanjem pravila bontona izbjegavamo instinktivno postupanje, koje sa sobom donosi greške koje nas dovode do neugodnih situacija.

Osnovna pravila ponašanja za stolom

Upravo za stolom do izražaja dolaze sve naše komunikacijske vještine i znanja. Iz tog razloga je vrlo važno poznavati simboliku stola i uvježbavati primjenu pravila bontona. Najvažnija pravila su ona gdje se ističe važnost uspravnog sjedenja, ne naslanjanja na laktove, osobne stvari i jednom upotrijebljen pribor ne smiju se odlagati na stol, a pritom je važno razlikovati i pravilno koristiti pribor za jelo i držati čašu, ne stvarati buku, ne govoriti punih usta. U nas uobičajena društvena izreka: „Dobar tek!“ nije poželjna u poslovnoj prilici. Dok je apsolutni tabu – mobitel na stolu ili telefoniranje za vrijeme obroka!

Čaše za vino

Čaša za vino je posebno oblikovana staklena čaša koja se koristi za redovnu upotrebu i degustacije. Općenito, čaša za vino ima tri dijela: balon, nožicu i stopu. Ispravan način da se pije iz čaše za vino je držati čašu za nožicu i piti. Svrha je ta da se ne utječe na temperaturu vina držeći čašu za balon.

Čaše se općenito mogu podijeliti u tri grupe: čaše za crveno vino, čaše za bijelo vino i čaše za šampanjac. Čaše za crveno vino karakteriziraju okrugliji i širi balon, koji omogućava vinu da diše. S obzirom na to da se većina crvenih vina pije na sobnoj temperaturi, širi balon omogućava vinu da se ono ohladi brže poslije kontakta s rukama vinopije. Mogu imati i posebne oblike, kao:

Bordeaux čaša
Visoka, sa širokim balonom, napravljena za crvena vina kao Cabernet i Merlot, jer usmjerava vino zadnjem dijelu usta.

Burgundy čaša
Veća od Bordeaux čaše, ima veći balon da bi akumulirala arome delikatnijih crvenih vina, kao Pinot Noir. Ovakva čaša usmjerava vino na vrh jezika.

Čaše za bijelo vino su uže, iako ne tako uske kao one za pjenušava vina, s nešto uspravnijim zidovima kako bi omogućile bijelom vinu da zadrži svoju temperaturu iz dva razloga: Smanjena površina stakla znači i manje cirkulacije zraka po čaši i manje zagrijavanje vina. Manji balon znači i manji kontakt između ruke i čaše, pa se tjelesna toplina ne može lako prenijeti do vina.

Čaše za pjenušava vina imaju dugačku nožicu i visoki, uski balon na vrhu. Ovaj oblik odražava pjenušavo vino/šampanjac poželjnim za konzumaciju. Čaša se drži za nožicu, kako bi se izbjeglo zagrijavanje sadržaja. Uzak balon pridonosi tome da se potpomogne specifičan sadržaj ugljen dioksida u pjenušcu.

Na kraju, imajte još na umu da određene vrste jela u potpunosti ubijaju okus vina pa se uz njih ono ne preporučuje. Riječ je o maslinama, artičokama, šparogama i jogurtu. Neki vinoznalci smatraju da čokolada također ubija okus vina, no mi ćemo se prikloniti onoj grupaciji koja smatra da su vino i čokolada par koji se sasvim lijepo slaže.

Živjeli!

Autor: Monika Jurina

Facebook Like Button