Bonton za stolom

Jeste li se ikad zapitali kako na pravilan način valja složiti stol? S koje strane sjedi domaćin, a s koje gost? Ide li vilica s lijeve ili desne strane tanjura te koji nož uzeti za predjelo?

Bonton rasporeda sjedenja za stolom

Najčešće domaćini sjede na čelu stola, s time da domaćica sjedi sa strane bliže kuhinji kako bi lakše upravljala serviranjem. Ako je za stolom jednak broj žena i muškaraca, tada muškarac sjedi sa ženine lijeve strane.
Ako se kojim slučajem radi o obiteljskim svečanostima tada pri razmještaju i podjeli mjesta za stolom valja pripaziti na dob i rodbinske veze. U određenim slučajevima nije naodmet postaviti pločice s imenima kako ne bi došlo do zabune gdje tko sjedi.

Stolnjak, salvete i dekoracija stola

Pri postavljanju stolnjaka bitno je da on bude dovoljno velik kako bi prekrivao stol, no ne smije biti prevelik kako ne bi previše visio na stranama. Ako se domaćini odluče ne staviti stolnjak, tada bi svaka osoba trebala imati svoj podložak (set), a na sredinu se može postaviti i dugi nadstolnjak na koji može ići dekoracija. Osim setova, treba postaviti podložak za čašu te odgovarajuće salvete. Dok bijele salvete odgovaraju u svim prilikama, kad se stavljaju one u boji, valja paziti da one odgovaraju boji stolnjaka. Salvete se mogu staviti ispod tanjura, na tanjur ili pak ispod pribora za jelo.

bonton-stola-1

Pribor za jelo

Neovisno o prigodi, ono što je neophodno u priboru za jelo, to su mala i velika vilica, nož te mala i velika žlica. S lijeve strane dolazi vilica, dok se s desne strane nalaze nož (odmah uz tanjur s oštricom okrenutom prema unutra) te žlica do njega. Mala žlica ili mala vilica (ovisno o desertu) postavljaju se vodoravno iznad samog tanjura. Ako ima više jela, domaćin postavlja i više pribora za jelo, a gost uvijek kreće s vanjske strane, počevši s predjelom pa tako redom sve do glavnog jela.

Čaše

Bitno je postaviti odgovarajuće čaše za vino te ostalu tekućinu. Čaše za vino postavljaju se s desne strane i to najčešće dvije, jedna za vino i jedna za vodu. Izbor vina je prema osobnom ukusu, ali ono ipak treba pristajati uz jelo. Crno vino poslužuje se na sobnoj temperaturi, dok za razliku od njega, bijelo vino prije posluživanja treba dobro rashladiti.

bonton-stola-2

Početak jela

Ako je stol manji, valja pričekati da svatko za stolom dobije jelo i tek tada se počinje s kušanjem hrane. Domaćin je taj koji potiče komunikaciju za stolom, no ni u tome ne treba pretjerivati.
Kad je osoba gotova s jelom, vilicu i nož pod istim kutom odlaže na tanjuru, a ako se samo odmara od jela, tada pribor za jelo valja okrenuti prema gore i položiti na rub tanjura, vilicu s jedne, a nož s druge strane. Ni u kom slučaju ne ostavljati pribor položen na tanjur s vanjske strane da zajedno sa stolom zatvara trokut i ne smije se nikako naslanjati laktovima na stol. Kako je poželjno da svi gosti za stolom završe s jelom otprilike u isto vrijeme, valja se uskladiti s drugim gostima te pokazati dobre manire i ponašanje za stolom te prilagoditi brzinu kojom jedemo jela.

Autor: Vedrana Duić Loparić
Fotografije: Foter

Facebook Like Button