Trst na 24sata: Grad koji pruža savršen užitak

Talijanski grad i luka na obali Jadranskog mora, nekada je mnogima bio usputna stanica povoljnijeg shoppinga. Danas je Trst sve više posjećen zbog svojih znamenitosti, prelijepih trgova, arhitekture kao i zbog najljepšeg sladoleda na svijetu.

Evo mojih prijedloga što možete obići u Trstu, ako ga posjetite na jedan dan.

1. Piazza Unita D`Italia – Trg Ujedinjenja

Trg Ujedinjenja je glavni i najveći gradski trg u Trstu. Ovaj je dio grada simbol Trsta, koji je najprepoznatljiviji na turističkim razglednicama i fotografijama.

Najveća zgrada je općina (Palazzo del municipio), koja je okružena mnogobrojnim zgradama, a one najznačajnije danas predstavljaju sedišta gradske vlasti, a to su: palača guvernera (Palazzo del governo), palača regionalnog vijeća (Palazzo della Giunta Regionale), palača Vanoli (danas Grand hotel Duchi d’Aosta, palača Modello (sedište komunalnog tvrtke za struju, vodu i plin), palača Stratti, i palača Plenarij – Pitteri.

trst 24 sata

Trg je prostran i otvoren i izlazi na tršćansku luku. Na sredini trga, točnije ispred opšćine nalazi se “Fontana četiri kontinenta”, koju je sredinom 18. stoljeća, napravio Giovanni Mazolleni. Ona simbolizira povezanost Trsta sa ostatkom svijeta, s obzirom da je Trst oduvijek bio i ostao poznati trgovački centar.

znamenitosti trsta

Fontana se sastoji od četiri statue i četiri životinje, koje predstavljaju četiri kontinenta.

Tako konj simbolizira Europu, deva Aziju, lav Afriku, a krokodil predstavlja obje Amerike, kao kontinenti koji su istraženi i otkriveni, pa se zbog toga ne spominje Australija. Podignuta je 1751. godine, kao izvor svježe vode za građane i posjetioce grada.

Oko fontane postavljena je klupa, na kojoj se često tokom ljetnjih dana okupljaju najstariji stanovnici ovog grada, uživajući uz najslađu talijansku poslasticu – sladoled.

crkva trst

2. Srpska crkva Svetog Spiridona

Srpska pravoslavna crkva u Trstu, crkva Sv. Spiridona nalazi se na trgu Ponte Roso. Sagrađena je zajedničkim snagama bogatih srpskih trgovaca, po projektu arhitetke Karla Macakinija.

Njena izgradnja počela je 1861. godine, a završena je 1885. godine. Crkva je izgrađena od bijelog mramora u bizantijskom stilu, koja ima jednu centralnu veliku plavu kupolu i četiri manje. Na vanjskoj strani pročelja crkvu krase mozaici od koji je svaki od njih pozlaćen.

Pun naziv crkve je Sveti Spiridon i Svetog Trojstva, a Sv.Spiridon predstavljen je zaštitnikom ove crkve. Njegove mošti danas se nalaze na Krfu, gde je ujedno i zaštitnik tog otoka.

crkva svetog antonija

3. Crkva Svetog Antonija

Ova crkva je katolička i građena je neoklasičnom stilu, a nalazi se pored crkve Sv.Spiridona. Izgradnja crkve završena je 1849. godine, pa podsjeća na rimsku i grčku arhitekturu.

Na prednjem dijelu crkve nalaze se masivnih šest stupova, dok su na samom vrhu crkve, šest skulptura koje predstavljaju svece – zaštitnike grada. Sa nekog od mosta kod Grande canale, pruža se predivan pogled na ovu i prethodnu spomenutu crkvu.

palača trst

4. Piazza della Borsa

Ovaj trg oduvijek se smatrao ekonomskim centrom grada. Ovdje je osnovana prva burza i na njemu se nalazila prva zgrada carine. Vremenom je izgrađena zgrada uerze, koja se danas zove Palazzo della Borsa Vecchia i danas predstavlja privrednu i trgovačku komoru.

Za kompletno uređenje ovog trga i zgrada bio je zaslužan arhitekt Antonio Molari. Nekadašnja zgrada burze podsjeća na rimske i antičke spomenike, koju krase četiri velika stupa i manje skulpture koje prezentuju kontinente: Europu, Aziju, Afriku i Ameriku.

marija u trstu

Na ovom trgu nalazi se i Neptunova fontana, koja je po rimskoj mitologiji bog mora i zaštitnik trgovačkih flota. Takođe, malo iza fontane nalazi se statua Leopolda, koji predstavlja najstariji spomenik koji je sagrađen na ovom trgu. Kao na većini današnjih trgova i na ovom se nalaze mnogobrojne trgovine, kafići i restorani.

Nemojte propustiti degustaciju onog po čemu su Talijani najviše poznati, a to su pizza i sladoled. Mnogobrojni lokalni restorani nalaze se na ovim trgovima u kojima možete probati različite vrste pizza, kao i sladoled u nekoj od slastičarnica, a jedna od njih nalazi se baš na Piazza Unita.

zgrada znamenitosti trsta

Prednost posjete ovom gradu, makar i na jedan dan, je to što iz bilo kojeg pravca da krenete u obilazak, glavne ulice i znamenitosti nećete moći zaobići. Najbitnije od svega je da ove glavne trgove možete obići pješke, jer se svaki od njih nadovezuje na onaj slijedeći.

Arrivederci

trst marija

Tekst: Marija In Wonderland