Izaberite pravo vino za vruće dane i one malo manje vruće

Sunce! Vrućine! Prijatelji! More! Izlazak u prirodu! Roštiljanje! Sve su to asocijacije na vruće ljetne dane koji su pred nama.

Nema li ljepšeg osjećaja nego li sve te radosti obgrliti i prepustiti se njima s čašom osvježavajućeg vina u ruci.

Ljeto i vrućine traži osvježavajuća vina, lagana, pitka. Vina koja su aromatična, cvijetna, svježa, srednjeg ili laganog tijela idealna su za osvježiti se. Od ljetnih vina očekujemo da budu živahna u čaši, da su lagana za piti te da nemaju puno alkohola u sebi.

Preporučujem vina od grožđa Sauvignon, lagane pjenušce ili šampanjce, Grüner Veltliner, Sivi Pinot, Rizling, dobro rashlađeni rose.
Ako ste pak ljubitelj crvenih vina svakako odaberite vina koja su niskih tanina, srednjeg tijela te koja vas neće zamoriti. Neka to bude Pinot Noir ili Merlot.

Vina koja su jakog tijela,bogatih okusa, snažna kao što je australski Shiraz, južnoafrički Pinotage ili argetinski Malbec ostavite za one hladnije kišne ljetne (zimske) noći.

rose vina vino

Kako odabrati vino?

Koliko puta ste se zatekli pred policama vina u obližnjoj trgovini i čitali sva ta imena ispisana na divnim bocama neznajući koje je vino dobro?

Koje će oraspoložiti vaše prijatelje i koje će ih osvojiti?

Nađete li se kadkad u situaciji da želite kupiti prijatelju koji se razumije u vina vino, a strah vas je da ga ne razočarate?

Ne želite potrošiti svu ušteđevinu na jednu bocu vina, a ipak želite uživati u gutljajima savršenog vina?

U sljedećih nekoliko redaka preporučujem vam hrvatkska vina koja su mene osvojila, vina koja koštaju između pedeset (a neka i manje ) i sto kuna. Vina iza čijih etiketa stoji iskrenost i majstorski uradak.

Pa krenimo redom, onako slučajnim odabirom. Slijedi preporuka meni najdražih ljetnih vina koje sam odabirala diljem Lijepe naše.

Vinar Vlado Krauthaker – od ovog iskrenog vinara iz predivne Slavonije čiji su vinogradi smješteni u predivnom Kutjevu ovo ljeto morate probati njegov Sauvignon Vidim.
Krauthakerov Sauvignon ima svoj prepoznatljiv miris koji vas brzo osvaja, iznimnu pitkoću i slast.

U ustima je vrlo živahno i lagano pikantno, dovoljno za podignuti razpoloženje i razveseliti vas. Na moju konstataciju da žene odmah osvoji Sauvignon čim prislone nos čaši te da ih odmah zavede, moj vinski prijatelj – Bakhov sin rekao je da i muškarci obožavaju Sauvignon.
Odlično miriši, lagan je, veseo… Koji muškarac ga ne bi volio?
Dakle, Sauvignon, i za muškarce i za žene.

Krauthakerov Sivi Pinot je vino u koje sam se odmah zaljubila čim sam ga probala. Na mom listiću, kušajući ga naslijepo nacrtana su dva velika smajlića. Sivi pinot koji stilski osvaja, jako dopadljiv, veseo, predivne svježine i aromatike. Možete ga kombinirati sa bijelom ribom, laganim ljetnim tižotima i tjesteninom ili ga samo pijuckati.

Slijedi nekoliko crvenih vina koja morate kušati ovog ljeta. Jednostavno ne mogu a da ne spomenem Krauthakerov Merlot Bože, što je to dobro vino! Ako očekujete drušvo koje voli crvena vina ponudite im ovo vino. Nećete nikoga razočarati. Bez obzira vani bilo plus četrdeset u hladu ili grmilo i sijevalo Krauthakerov Merlot iz 2011. uvijek želim piti. Predivan bouqet, tekstura i sočnost.

Volite nježnost Pinot Noira, njegovu zavodljivost i uglađenu teksturu? Sve to možete pronaći kod Tomca – Crni pinot.
Tomčev Crni pinot ima predivnu nježnu strukturu koja prati i ljetne i zimske noći, ovisno o raspoloženju. Izuzetno dopadljivo, kompleksno i pravo osvajačko vino. Velemajstorski uradak i vino koje kupim za posebne goste koje želim oduševiti.

Jeste li probali Buhač Merlot, vinske kuće Buhač iz Iloka? Niste? Brzo po njega :)
Ovo je sjajan merlot kojeg morate probati. Intenzivnog je voćnog mirisa, predivne rubin boje, odlično balansiran sa sjajnim kiselinama. U ovo se vino brzo možete zaljubiti, a možete ga pijuckati svaki dan ljeta.

Malvazija Benvenuti. Harmonična, voćna i svježa malvazija koju možete pijuckati cijeli dan, a u ovoj finoj kapljici najbolje možete prepoznati mineralnost vina. Braća Benvenuti koji su svoj život posvetili vinogradima i vinu su tako jednostavni ljudi, iskreni i druželjubivi tako da nije ni čudo da se kod takve osobnosti stvara ovakvo divno, pravo ljetno vino.

Pravi ljetni izričaj vina koje je puno osvježavajućih citrusa i zelenih jabuka je Pušipel Dvanajščak – Kozol.
Ovaj jako lijepi sklad između kiselina i šećera čini ovo vino vrlo pitkim i sočnim. Živahnost i osvježenje će vas pratiti u svakom gutljaju.

Volim sva vina Velimira Koraka sa Plešivice.
Jeste li probali njegov Sauvignon s položaja Klemenka?

Ovaj Sauvignon brzo osvaja svojom bogatom aromatikom. Vino je ugodno, pitko, živahno pomalo slankasto. Sa jako dobrim tijelom i strukturom. Nešto što osobno često odaberem u restoranima za ručak s obitelji ili prijateljima i uvijek se svi oduševe mojim izborom.

Krajančić Pošip. Krajančićev Pošip je jedno od mojih najdražih dalmatinskih bijelih vina.
Ima fantastičan pun okus koji vam ispunjava cijela nepca, a njegovi mirisi u nosu su predivni.
Pun je svježeg voća, bazge i zelenih jabuka. Idealan je za sljubljivanje uz morsku kuhinju.

Volite li ružičasta vina a niste probali Galić Rose?
Ovaj krasan rose napravljen je od Cabernet Sauvignoa, Merlota i Crnog Pinota.
Ima jako naglašenu svježinu i voćnost. Pitak je i zavodljiv baš kakav rose i treba biti.

Ovo naravno nije konačna lista, još je tu puno vina za preporuku i koja oduzimaju dah. Nadam se da ćete neka od njih i kušati te da će i vas osvojiti kao što su i mene.
Wishamo :) vam puno finih kapljica i bezbroj novih ljetnih kušanja finih vina koja će vam ovo ljeto obilježiti najljepšim sjećanjima.

Autor: Sommelierka Jelena Šimić Valentić

Facebook Like Button