Odaberite vina za ljetne dane koja osvježavaju a pijuckaju se uz laganiju hranu

Sommelierka Jelena Šimić Valentić upoznaje nas s najboljim sortama vina za ove vruće ljetne dane.

Stilovi vina za ljetne dane

Svatko od nas ljubi i voli drugačije vino, što je sasvim u redu. Ovisno o tome u kojem trenutku dana ga pijemo, da li to je čaša pjenušca ili šampanjca, neki lagani roze, bijelo ili crveno vino, sasvim je svejedno. Ono što je najvažnije je da istinski uživamo i prožimamo sve okuse vina u minutama opuštanja, odmora ili veselog druženja s prijateljima..

Kada razmišljam o ljetnim vinima, a najčešće ne razmišljam, samo ih guštam, uvijek odabirem vina koja odišu svojom svježinom, mineralnošću, voćnošću i profinjenošću.

Većina se voli osvježiti pjenušavim ljepotanima koja me gotovo nikada ne razočaraju. Dobro rashlađena, čiji mjehurići uvijek razveseljavaju i svojom sočnošću, svilenkošću i odličnim kiselinama nikada vas ne ostavljaju ravnodušnima.

U večernjim ljetnim satima izvanredni su pjenušci koji se miješaju u koktele koji bude pun osjećaj osvježenja uz perlice u čaši i neko fine rashlađeno voće.

Sauvignon

Najfiniji su Sauvignoni koji odišu grejpom, citrusima, mirisom svježe pokošene trave, stabljikom rajčice, ogrozdom. Posebno me raduju sauvignoni iz Novog Zelanda, točnije regije Marlborougha ili francuskog Bordeauxa ili Loira, posebno Sancerre ili Pouilly Fume.

Mogu vas pratiti uz fina laganija ljetna jela ili ih možete pijuckati samo kao aperitiv. Vina sorte Sauvignon osjećaju se jasno i doživljavaju svim vašim osjetilima.

Riesling

Svoju visoku poziciju na ljetnim trpezama zauzima i sorta Riesling čiji okusi i mirisi podsjećaju na jabuke, dinje, kruške… Obožavam njihovu eleganciju, profinjenost, i voćnost.

Sa svojim izraženim kiselinama brzo osvajaju vina iz njemačkog područja Mosela, francuskog Alsaca ili austrijskog Wachaua.

Potražite u vašim najdražim vinotekama spomenuta vina i nećete pogriješiti. Bilo da volite sasvim suha vina ili nešto manje suha, odnosno poluslatka ili slatka u Rieslingu možete pronaći sve što će u ljetnim vrućinama zadovolji vaše nepce.

Probajte Clemens Busch Riesling „Vom Rotem Schiefer“ gdje se visoke kiseline divno sljubljuju s ostatkom šećera.

vino

Kada je vrijeme ljetnog ručka i sunčeve zrake su na svom vrhuncu, uvijek odaberite vino koje nije sazrijevalo u hrastovim bačvama, a ona koja jesu ostavite u ljetnim mjesecima za večernje sate.

Miris drveta me asocira na okus jačih vina s notama maslaca, vanilije i kremoznosti a ono što uistinu paše po visokim temperaturama su vina s izraženim kiselinama, svježinom, mineralnošću.

Vina koja izazivaju uzbuđenje, zadovoljstvo i poletnost. Vina s mirisom i svježinom mora, citrusa, laganoga tijela.

Ljeti rado izaberem mlada vina naspram onih starijeg godišta. Ona odišu svojim primarnim i zavodljivim aromama, živahna su i voćna. Kao na primjer naše malvazije ili žlahtine.

Rose vina

Rose vina neizostavna su dio ljeta. Najfinija su ona koja su lepršava i osvježavajuća.

Takva ljetna naime, i moraju biti. Najdraže ljetno mi je Kupljen Modri Burgundac Rose i Taittinger Prestige Rose Brut NV Champagne. Sa svojom bogatom voćnošću i svježinom postaje moj idealan ljetni partner.

Fina, lagana, osvježavajuća crvena vina koja nemaju puno tanina i koja imaju glatku strukturu te posebnu nježnost također zauzimaju bitno mjesto na ljetnim vrućinama.

Na vama je da pronađete svoje najdraže vino i izaberete svoj stil koji vam najbolje odgovara te njime začinite vaše ljeto i učinite ga nezaboravnim. Jer, vino nas zna vratiti i podsjetiti na najčudesnije, lijepe trenutke koje smo negdje i s nekim proveli!

Tekst: Sommelierka Jelena Šimić Valentić

Facebook Like Button