Korzika – jedinstveni francuski otok vinograda

Oslanjajući se na tisućljetni identitet, vinogradi otoka Korzike nude iznenađujuća otkrića na prekrasnoj suncem okupanoj panoramskoj ruti “Otok ljepote”.

Zanimljiva rasprostranjenost vinogradarskih posjeda na Korzici

Na veličanstveno lijepoj Korzici vinogradi se rasprostiru na gotovo svakom slobodnom plodnom komadu zemlje ovog jedinstvenog otoka.

korzika-1

Na sjeveru Korzike vinogradi su smješteni na poluotoku i zapravo su sabijeni na male terase koje gledaju na more, a većina manjih naselja u kojima žive veseli mještani, na tom dijelu Korzike, smještena su u unutrašnjosti na zapravo neplodnom tlu.

korzika-2

Od grada Bastie prostire se vinogradno područje pod imenom Vin de Corse čiji se živopisni vinogradi penju čak na više obronke obližnjih planina dok su im čista suprotnost vinogradi u okrugu Porto-Vecchio koji se nalaze u okruženju morskih plaža i borovih šuma.

korzika-3

Na jugozapadnom dijelu ovog sredozemnog otoka nalaze se vinogradi okruga Figari i Sartène dok visoka brda Ajaccia dominiraju nad Sredozemnim morem ali i posjeduju vinograde s istoimenim vinskim okrugom.

korzika-4

Vinogradi regije Calvi nalaze na nizinskom dijelu otoka s koje se također pruža prekrasan pogled na more a protežu se sjeverozapadnom stranom otoka točnije oko grada Calvia do Ile Rousse.

korzika-5

Najstariji vinogradi otoka Korzike

Korzika se može pohvaliti s poviješću vinogradarstva koja seže do dvije tisuće godina unatrag i s čak zadivljujućih preko trideset sorti grožđa. Raspon sorata je širok i kreće se od crvenih, preko nježnih rosea, renomiranih muškata te najboljih bijelih sorti na cijelom Sredozemlju.

korzika-6

Izdvojeno:

> Vinari Korzike, među kojima je trećina žena, svoje goste srdačno dočekuju u vinskim podrumima ali i blagovaonicama smještenim na njihovim posjedima na kojima se može i boraviti.

> Putovanje vinogradima Korzike ne smije proći bez posjete najcjenjenijem vinskom okrugu Patrimonio u kojem se nalaze najstariji i najpoznatiji vinogradi na otoku.

> Svakako će vas impresionirati i unutrašnjost otoka koju nadvisuje, s preko 2700 metara, planinski vrh Monte Cinto.

Tri savršeno dobra razloga za posjet otoku Korzici

1. Na otoku je smješteno čak devet zaštićenih vinogradarskih područja (AOC) područja vinograda koji su uglavnom smješteni na obalnom dijelu otoka a prosječna visina na kojima se nalaze vinogradi je oko 300 metara nadmorske visine
2. Krenuvši od poluotočnog dijela Korzike pa sve do juga krajolik je prepun prirodnih znamenitosti, strmih uvala i padina, tvrđava među kojima se posebno ističe Bonifaciju, te spektakularnih vrhova Bavella
3. Uživajte u suncem okupanim vinogradima koje okružuje i do dvadeset različitih planinskih vrhova od kojih neki prelaze i 2000 metara

Tekst omogućilo: Francusko veleposlanstvo u Zagrebu

Facebook Like Button