Moderno iskrcavanje u Normandiji

Normandija prekrasna zemlja dugih romantičnih plaža i zelenih dolina, smještena je na sjeveru Francuske. Normandija je svima poznata po savezničkom iskrcavanju na njenoj obali i ključnoj bitci drugog svijetskog rata. No, ova predivna zemlja poznata po jabukama i svojim kravama:) voli ljubazno dočekati svakog turista koji želi upoznati njezine ljepote.

Le Havre rodno mjesto slikara impresionista Claudea Moneta

le havre
Le Havre je smješten na ušću rijeke Seine uz Engleski kanal i posjećuju ga tisuće znatiželjnih turista i zaljubljenika umjetnsoti koji žele doživjeti mjesto u kojem se rodio slavni Monet. Le Harve je bio lučki grad, trgovačko sjecište i industrijski grad. Pozicija Le Harvea je tijekom svoje povijesti imalo svojih prednosti i svojih mana. Naime, u drugom svjetskom ratu, upravo zbog pozicije, Njemci su držali ovo mjesto pod okupacijom te je ono nažalost potpuno uništeno tijekom toga rata. Na sreću, pomno je restaurirano pod budnim okom Augusta Perretta i zbog svojih povijesnih i kulturnih vrednota nalazi se na UNESO popisu svjetske baštine.

Le Havre foto

Coco Chanel proslavila je Deauville

deauville
Ovo mjestašce iznimne ljepote elegantno je i omiljeno ljetovalište pariške elite. Coco Chanel je otvorila svoj prvi dućan upravo u Deauvilleu. Tijekom turističke sezone ovdje se održavaju brojni ljetni festivali ali Deauville obožavaju i ljubitelji konjskih utrka i polo igrači pa je izbog toga ovo bajkovito mjestašce u modernim vremenima postalo omiljeno odredište svjetske elite. Raskošne ville, čarobno lijepe rezidencije te specifično lijepo uređene kuće koji datiraju iz dvadesetih godina 20. stoljeća smještaju Deaville na jedinstvenu arhitektonsku mapu svijeta.

Trouville biser regije

trouville
Trouville, odmorište smješteno uz samo more, ponosno nosi naziv bisera regije Pays d’Auge. U njemu su ljetovali mnogi poznati pisci kao što su Gustave Flaubert i Alexandre Dumas.

Le Mount-Saint-Michael

le-mount-saint-michael
Poznatiji pod nazivom kao planina svetog Mihaela, zapravo je jedinstveni plimni otok koji se nalazi na popisu svjetske baštine UNESCO. Na ovom otoku nalazi se samostan koji je smješten u fascinantnom dvorcu, a najveća atrakcija dešava se kada tijekom plime cijelo zdanje postaje u potpunosti okruženo morem.

Honfleur mjesto snova Renoiera i Cezannea

honfleur
Dok se šećete mjestom Honfleur, koji se naziva starom lukom, romantične kuće koje se nalaze uz nju, bude čarobnu atmosferu nekadašnjih vremena zbog umjetnika koji su tu obitavali, poput Sisleya, Pisarroa, Renorie i Cezannea. UNESCO je prepoznao povijesne ljepote i stavio ih, naravno, na svoj popis kulturnih vrednota.

Point de Hoc i Omaha plaža

point-de-hoc
Najpoznatije povijesne plaže Normandije na kojima je izvršeno iskracavanje savezničkih trupa na dan D, svi zanju obale su Point de Hoc i Omaha plaža. Na ta veremena iz rata svih vremena podsjećaju brojni spomenici i memorijalni muzeji.

Najbolja gastronomska mjesta:

> Le Cantin
le Cantin restoran
Popularni restoran u Deauvilleu na svom jelovniku nudi sočna jela od mesa uz moderan ambijent i atmosferu

> Le Drakkar
Le Drakkar
U ponudi ovog restorana možete pronaći čuvene normandijske kamenice

> La Merre Puolard
La Merre Puolard
Najstariji restoran u mjestu Le Mount-Saint-Michael nadaleko je poznat po svojim omletima

Piše: Wish
Fotografije: Pixabay

Facebook Like Button