Jedan od vrlo zanimljivih nizozemskih gradova Gouda nalazi se u zapadnom dijelu zemlje, točnije između Utrechta i Rotterdama, a u njemu je rođen svjetski poznati sir Gauda.
Maleni gradić broji nešto više od 70.000 stanovnika, a vrlo često se preporučuje kao odlična destinacija za jednodnevne izlete.
Ono po čemu bih izdvojila ovaj grad je poznati sir Gouda koji često upotrebljavamo kao namirnicu u raznovrsnim jelima, a upravo tako se zove grad o kojem ćemo reći nešto više.
Povijest nastanka imena samog grada seže iz srednje vijeka kada je na tadašnjem području obitelj Van der Goude osnovala naselje i dvorac uz rijeku Gouwe po kojima je sam grad dobio ime.
Gouda sada i nekada
Iako maleni gradić, Gouda je danas poznat kao svjetska prijestolnica sira. Nekada davno Gouda je imao mnogobrojne pivovare, tvornice svijeća, keramičkih lula i industrije platna, a danas je najpoznatiji po ukusnom siru koji se konzumira gotovo u svakom dijelu svijeta.
Važna je napomenuti da Gouda sir nije napravljen u Goudi već u njegovoj okolici gdje potom lokalni poljoprivrednici dolaze na tržište i prodaju svoje proizvode od kojih uglavnom i žive.
Sir koji dolazi na tržište strogo je kontroliran budući da nadležne ustanove nameću stroge kontrole po pitanju same kvalitete. Svakog četvrtka poljoprivrednici i proizvođači sireva donose svoje proizvode na centralnu tržištu gdje možete uživati u fantastičnoj ponudi.
Muzej sira „De Waag“
U strogom centru grada nalazi se muzej sira „De Waag“ koji je smješten iza gradske vijećnice, a muzejom sira proglašen je 1995. godine.
Ono što je vrlo zanimljivo je sama organizacija ustanove organizirana tako da svi sirevi prije ponude idu na vaganje, a ovisno o težini sira, gradu se plaća određen porez.
Ako se odlučite za posjetu preporučujemo posjet muzeju gdje uz lokalnog vodiča možete saznati nešto više informacija o samoj povijesti nastanka sira, lokalnom stanovništvu i njihovoj tradiciji same proizvodnje, ali i isprobati i najbolje iz ponude. Također tu je i Gouda muzej koji možete posjetiti ako imate vremena.
Više informacija o muzeju možete pogledati OVDJE.
Malo više informacija o Gouda siru
Svjetski poznati Gouda sir pripada skupini tvrdih sireva, a radi se od kravljeg mlijeka.
Prvi puta samo ime sire Gouda spominje se u 12. stoljeću, a sam sir zrije par tjedana pa sve do nekoliko godina što ovisi najviše o tome je li riječ o mladom siru, zrelom ili starom. Cijena sireva također će ovisiti o tome.
Zanimljive informacije
• Nizozemska je jedna od zemlja koje je najpoznatija po proizvodnji sireva, posebno po Gouda i Edamer siru
• Proizvodnja Gouda sira čini 60% ukupne proizvodnje sireva u Nizozemskoj
• Više od polovine sira Gouda sira koji se proizvede, predviđeno je za prodaju u ostale zemlje dok se manji dio ostaje unutar zemlje
Autor: Marina Jakšić