Mala škola za sir i pivo

U gastronomski osviještenoj Belgiji u pivskim se barovima nerijetko uz pivo servira sir posut solju, ponekad s celerom.

Pivo i sir proizvodi su sličnog podrijetla i sličnog načina proizvodnje. Pivo se radi od žitarica, a krave, čije mlijeko koristimo za proizvodnju sira, hrane se upravo žitaricama. I pivo i sir u proizvodnji prolaze proces fermentacije, a njihovo podrijetlo i način proizvodnje rezultiraju komplementarnošću okusa i mirisa.

beers pivo

Tko s kim

U sljubljivanju sira i piva dopušteno je sve što odgovara vašem nepcu, no kao i za vino, važna je harmonija okusa kako aroma jednog ne bi nadmašila ono drugo. Prvo je svakako najvažnije pravilo ravnoteže. Ako preferirate svjetlije, lakše pivo, servirajte ga uz manje aromatičan sir.

OVDJE saznajte još nekoliko zanimljivosti o pivu

5 razloga zašto je dobro piti pivo
Može li pivo produljiti životni vijek?
Sljubite dobro pivo uz dobru hranu

Ako ste ljubitelj tamnijeg piva, servirajte ga uz sir jače arome i okusa. Tamna piva, težeg okusa, bolje će se spojiti s težim, snažnijim, zrelijim sirom. Potom svakako razmislite o teksturi.

Sir bogatije teksture savršeno će se slagati s pivom koje krasi izrazita pjenušavosti. Ako ste u prilici, svakako vodite računa o njihovom podrijetlu te sljubite pivo i sir koji potječu s istog područja.

Primjeri ljubavi

Kozji i mladi, svježi sirevi odlično se slažu s Weizen/Weiss, pšeničnim pivom s niskim ili nižim postotkom alkohola.
Svježi sirevi odlični su i s voćno-šampanjskim vrstama piva, plavi sirevi odlično idu s porter, stout i težim, tamnim vrstama piva.
Meki sirevi poput camemberta ili brieja slažu se s europskim lagerima, pilsnerima, svijetlim ale vrsta piva, porter i američkim voćnim ale pivom.
Polutvrdi sirevi poput Emmentala slažu se s bitter, crnim gorkim, vrstama piva.
Feta i kozji sir odlično idu sa svijetlim pšeničnim pivom, mascarpone s voćnim vrstama piva, gorgonzola s Barleywine pivom, roquefort s jakim belgijskim ale pivom,
a Parmigiano Reggiano i sirevi parmezanskog tipa sa sa svijetlim aleom ili zlatnožutim lagerom.

sir

Kako se konzumiraju

Nema sira koji ne ide uz neko pivo, a uz malo domaćeg kruha čine kombinaciju za pravi užitak.
U Engleskoj se pivo i sir, uz dodatak suhog mesa, tradicionalno smatraju klasičnim, “seljačkim” ručkom i ponegdje ih se može naći na jelovniku pubova, koji ga nude pod nazivom ploughman’s lunch, oračev ručak.

Pisala: Sanja Muzaferija
Tekst omogućio Dukat

Facebook Like Button