Znate li kako su nastale klompe najupečatljiviji suvenir Nizozemske

Jedna od prvih asocijacija pri pomisli na predivnu Nizozemsku zasigurno su šarene klompe koje su tradicionalni simbol ove zemlje.
Legendarne drvene cipele, za koje mnogi ne znaju odakle potječu te kako su nastale, osvojile su svijet sedamdesetih godina 20-og stoljeća.

Od davne 1970.godine osvojile su mnoge svojom udobnošću i ležernošću. Iako se njihov izgled konstantno mijenjao sve do danas, klompesu zadržale svoj prvobitni izgled, a danas se koriste u brojnim medicinskim ustanovama jednako kao i u kućnoj upotrebi.

nizozemske-klompe

Saznajte i više o Nizozemskoj uz fini tradicionalni recept

Nizozemska zemlja velikih umjetnika, raskošnih tulipana i vjetrenjača
Nizozemska gusta juha od graška Erwtensoep

klompe_3

POVIJESNI RAZVOJ KLOMPI
Prema legendama i usmenim predajama starije generacije klompe su nekada predstavljale simbol siromaštva i neimaštine.

Oni koji su nosili klompe nisu imali novaca za neke bolje i udobnije cipele, a prema francuskim pričama nosili su ih ljudi sa sela koji su radili na poljima i vinogradima, poljoprivrednici i niži stalež tadašnje Francuske.

Budući da su tada izgledale još estetski neprivlačno bila je velika sramota nositi obuću ovog tipa.
U pojedinim starijim zapisima može se pronaći informacija da klompe datiraju još iz doba Rimskog Carstva, a stručnjaci tvrde da su nastale negdje oko područja Baltika.
Baltik u današnjoj terminologiji označava višeznačni naziv za označavanje različitih regija koje su povezane s Baltičkim morem.

klompe_1
 

NIZOZEMSKA I ŠVEDSKA KOLIJEVKE KLOMPI

Od svih navedenih zemlja, najistaknutije zemlje koje se ističu po klompama su Nizozemska i Švedska

Ne postoji osoba koja Nizozemsku neće povezati s klompama u kojoj su one postale nacionalni i turistički simbol. Važna činjenica je da i dan danas nizozemski poljoprivrednici i vrtlari koriste klompe kao svakodnevnu obuću zbog udobnosti i komfora.

Nizozemska je od jedne obične klompe napravila pravu turističku atrakciju i pravi mali biznis koji Nizozemcima svakodnevno puni gospodarski budžet. Izrađuju se razni suveniri, slike s klompama, replike malenih klompi, a svi gradovi u nekom dijelu imaju postavljeni simbol klompi.

klompe_2

Izdvojeno:

> U Nizozemskoj se proda više od 3,5 milijuna pari klompi godišnje, a dio zarađenog novaca troši se na održavanje ove prekrasne tradicije.
> Tradicionalne drvene nizozemske klompe specifičnog su izgleda, a simbolizira ih zavrnuti vrh prema naprijed.
> Najviše ih kupuju turisti, iako je za Nizozemce „pod normalno“ da svatko kod kuće ima nekoliko pari klompi koje se kupuju u skupim i posebno specijaliziranim trgovinama.

KLOMPE SU SIGURNE CIPELE S OZNAKOM CE

Koliko je ova obuća udobna i sigurna potvrđuje činjenica da je službena agencija za određivanje sigurnosti tradicionalnim drvenim nizozemskim klompama službeno dodijelila oznaku CE, a koja simbolizira sigurnost.
Smatraju da u nekim slučajevima orinigalne klompe mogu izdržati prodore oštrih predmeta kao i razne koncentracijske kiseline.

Više informacija o klompama možete pronaći na sljedećim linkovima:
1) Nacionalna asocijacija nizozemskih obrtnika za klompe:
www.nederlandseverenigingvanklompenfabrikanten.nl

2) Ukoliko Vas zanima možete pogledati načine i postupke kako se izrađuju prave nizozemske tradicionalne klompe:
www.lundehund.nl/klompenmaken/index_e.html

Autor: Marina Jakšić
Fotografije: Foter/ privatni album Marine Jakšić

Facebook Like Button