Čuvanje sireva

Da se sir ne bi osušio ili preuzeo miris drugih namirnica nakon što se izvadi iz originalnog pakiranja, zamotajte u “masni”papir” ili aluminijsku foliju ili ga smjestite u stakleno ili plastično zvono za sir.

Sir je živa namirnica i potrebna mu je određena količina zraka – ne premalo da se ne “uguši” i ne previše da se ne osuši.

Sir voli visoku vlažnost zraka i temperaturu između 4 i 8°C. Čuva se u donjem dijelu hladnjaka a bilo bi dobro da se ne naslanja na zid hladnjaka da se smrzne.

Sireve s plemenitom plijesni i snažnim aromama višestruko zaštitite folijom ili “masnim” papirom kako plijesan ne bi prešla na ostale namirnice u hladnjaku. Preporučuje se da se čuvaju u odvojenom odjeljku.

Ako u hladnjaku držite više vrsta sireva, one snažnijih aroma i s plemenitom plijesni odvojite od ostalih.

Pojavi li se na siru ipak plavo-zelena plijesan, ne očajavajte. Zarežite sir u dubinu od oko 1 cm ispod plijesni i odstranite svu plijesan. Ostatak čuvajte na preporučen način.

Nemojte ih zamrzavati jer ćete im tako narušiti kvalitetu – teksturu, okus i miris.

Sir izvadite iz hladnjaka barem pola sata prije posluživanja. Njegovu je potpunu aromu i teksturu moguće osjetiti tek na sobnoj temperaturi. Vodite pritom računa da će meki sirevi prije postići sobnu temperaturu od tvrdih.

Tekst omogućio Dukat

Facebook Like Button