Zlatna pravila ispijanja sokova

Jedno od najvažnijh pravila ispijanja sokova je da se voće i povrće nikada ne pije zajedno, jer se probava ovih namirnica odvija drugačije. Ako ih želite ipak kombinirati, napravite samo pauzu od 3-4 sata između njihovog uzimanja.

Voćne sokove dobro je piti u prvoj polovici dana jer pomažu izbacivanju toksina, a sokove od povrća popodne ili uvečer jer stvaraju nove stanice i rekonstruiraju tkiva.

Svježe sokove najbolje je piti barem 1 sata prije obroka, a doručak možete zamijeniti čašom bogatog soka. Kako bi vaše tijelo bilo zdravo, kupujte namirnice samo organskog porijekla, a ukoliko niste sigurni je li voće i povrće bilo tretirano pesticidima, najbolje ga je namočite na pola sata u vodi u kojoj ste prethodno dodali malo soli (1 žličica).
Otopina će izvući iz povrća i voća velik dio pesticida.

Energiziranje sokovima

Svakako uvedite barem 1 čašu soka od voća ili povrća u svoju dnevnu rutinu, jer djelotvornost svježih sokova sastoji se u činjenici da se odvajanjem vitalnih organskih tvari i vode od vlaknastih tvari voća i povrća drastično ubrzava njihova apsorpcija i potiče aktivnost probavnog trakta.

Svježi sirovi sokovi su za 10-15 minuta probavljeni i gotovo u cijelosti primijenjeni u obnovi i prehranjivanju stanica, tkiva žlijezda i tjelesnih organa, dok se putem obroka taj proces odvija tek nakon nekoliko sati.

Stoga će vaš čaša soka ekspresno napuniti energijom, te ostalim vitaminima, mineralima, enzimima koji su nam potrebni za normalan rad čitavog organizma.

Super sok među sokovima

Cikla + Mrkva + Krastavac
Većina nas treba sok koji će dovesti rad cijelog tijela u balans. Kombinacija soka od cikle, mrkve i krastavaca preporuča se za liječenje raznih tegoba i bolesti.

Tajna ovog soka je u tome što svaka od namirnica pospješuje djelovanje određenog dijela tijela, te ima svoju funkciju, a zajedno u kombinaciji savršeno se upotpunjuju i povoljno djeluju na naše psihofozičko zdravlje. Dovoljno je popiti 1 čašu soka (1 veća cikla, 2-3 mrkve, 1 veći krastavac).

sok-1

Sok od cikle liječi anemiju, sprječava nastanak karcinomnih oboljenja, čisti krv i crijeva te pospješuje cirkulaciju. Uloga krastavaca u ovoj kombinaciji jako je bitna, jer je sok od krastavaca jedan od najboljih prirodnih diuretika koji zahvaljujući tome što pospješuje izlučivanje urina, pomaže u izbacivanju nečistoća i toksina iz našeg organizma.

A sok od mrkve najbolji je izbor A vitamina – snažan antikoksidans, čisti cijeli probavni sustav, bogat je beta – karotenom koji potiče proizvodnju melatonina što će vam dati lijep i zdrav ten..

Ova tri soka aktiviraju svih 150 žlijezda u tijelu i neprocjenjivo su blago u održanju vitalnosti. Sada vam je zasigurno jasno, zašto je ovaj sok zauzima zaslužno mjesto na tronu kada su sokovi u pitanju.

Izdvojeno:

> Malo mlake vode sa sokom od pola limuna pomaže uspostavljanju pH ravnoteže u želucu, a riješit će vas i mučnine.

> Sok od jabuke uklanja umor, razbistruje um, poboljšava probavu. Dok sok od jabuke s dodatkom đumbira (dodajte svježi đumbir) idealan je za uklanjanje umora i bezvoljnosti. Ova kombinacija, donijet će vam mnogo energije.

> Ukoliko želite više za svoje zdravlje, onda posegnite za pšeničnom travom koja je još u vrijeme Egipta, bila prava poslastica. Ovaj sok koristili su Kinezi i Indijanci za čišćenje krvi, jačanje organizma te protiv raznih upala. Čisti tijelo od toksina, djeluje detoksikacijski na limfni sustav i održava naše tijelo zdravim i vitalnim.

> Odlična zamjena za (neprirodna) energetska pića je svakako svježi sok od rajčice. Osim oporavljanja mišića, u tijelu je znatno prije uspostavljena ravnoteža glukoze nakon konzumiranja soka od rajčice, u odnosu na energetsko piće.

Tekst: Divine energy park

Facebook Like Button