
Volite li slatko i kremasto, a uz sve to volite i sir, onda je za vas idealna slastica cheesecake.
Cheesecake je omiljeni kolač u svako doba godine, a posebno za ljetne dane jer njegova kremasta struktura pruža osvježenje i dozu sočnosti. Za pripremu klasičnog cheesecakea potrebno je svega nekoliko sastojaka – kremasti sir, keksi, margarin i jaja.
Donosimo recept za izvrstan cheesecake
Podloga:
225 g glatkog brašna
75 g šećera u prahu
150 g maslaca
2 žutanjka
50 g mljevenih lješnjaka
50 g Zvijezda stolnog
Prosuti brašno. Dodati hladni margarin s maslacem izrezan na kockice te ga promiješati s brašnom. Dodati šećer u prahu, žutanjke i lješnjake te naglo zamijesiti. Ostaviti prhko tijesto da odmori.
Odmoreno tijesto razvaljati na debljinu od 2 cm te staviti u lim i peći na 180 stupnjeva dok ne poprimi zlatno žutu boju. Pečeno tijesto izmrviti i povezati stolnim margarinom . Pripremljenu smjesu utisnuti u kalup i peći na 200 stupnjeva – 5 minuta.
Za to vrijeme pripremiti kremu od sira.
Krema od sira:
500 g sira
4 jaja
100 g šećera
sok jednog limuna
2 vanilin šećera
Odvojiti bjelanjak od žutanjka. Bjelanjak pomiješati sa šećerom dok ne izlupamo čvrsti snijeg, a žutanjke pomiješati sa sirom i vanilin šećerom.
Dodati snijeg od bjelanjaka i sok od limuna te ih staviti na malo ohlađenu pečenu podlogu.
Podlogu vratiti u pećnicu i peći oko 20 minuta na 170 stupnjeva.
Na kraju na tortu staviti mješavinu od 400 ml kiselog vrhnja, 100 g šećera i 2 vanili šećera. Nakon što dodamo kremu od vrhnja, kolač vratiti u toplu, ali ugašenu pećnicu.
Tortu ohladiti preko noći.
Uz dopuštenje: komunikacijski laboratorij (sve fotografije)
