Kako je nastao slavni cheesecakea – slavimo svjetski dan cheesecakea

Volite li slatko i kremasto, a uz sve to volite i sir, onda je za vas idealna slastica cheesecake, delicija koja 30. srpnja u svijetu slavi svoj dan.

Cheesecake je omiljeni kolač u svako doba godine, a posebno za ljetne dane jer njegova kremasta struktura pruža osvježenje i dozu sočnosti. Za pripremu klasičnog cheesecakea potrebno je svega nekoliko sastojaka – kremasti sir, keksi, margarin i jaja.

Svi ostali dodatci stvar su mašte. Cheesecake je lagan i može se kombinirati s voćem, čokoladom, ali i s plavim sirom ili ljutim papričicama – za one najhrabrije.

Možete ga, ali i ne morate peći, ovisno o receptu koji vam je dopao pod ruke, a oni su se mijenjali kroz stoljeća i od kontinenta do kontinenta.

Cheesecake je jedan od najstarijih kolača na svijetu

Cheesecake je, naime, jedan od najstarijih kolača koji vuče korijene još iz stare Grčke. Vjeruje se da se u povijesti kolač sa sirom služio sportašima tijekom prvih Olimpijskih igara 776. godine prije Krista.

Kasnije su ga preuzeli Rimljani, umjesto kvasca ubacili razmućena jaja i usavršili recept. Ime su mu dali Englezi u 15. stoljeću, a moderna verzija cheesecakea slavu duguje Williamu Lawrenecu iz Chestera u New Yorku koji je krajem 19. stoljeća razvio kremasti sir koji je danas neizbježan sastojak svakog cheesecakea.

Dva najpoznatija oborena rekorda vezana za cheesecake su najveći i najskuplji cheesecake

Najveći cheesecake promjera 2,8 metara i težak više od 4500 kilograma izradila je Cheeseberry Company za proslavu 240. rođendana ruskog grada Stavropolja 2017. čime je srušila Guinnessov rekord.

Najskuplji pak, ako poželite, možete kupiti u New Yorku kod slastičara Rafaela Ronce i to za nezamislivih 4.592 američkih dolara koji se vrtoglavo penju zbog vrhunskih sastojaka poput bijelog tartufa, 200 godina starog konjaka, vanilije s Madagaskara i listića zlata kojima je posuta.

Ne sumnjamo da je torta od sira izvrsna, ali jednako dobra bit će i ona koju dragoj osobi pripremite prema receptu učenika Učiteljsko – turističkog učilišta u Zagrebu.

Uz dopuštenje: Komunikacijski laboratorij (sve fotogafije)

Facebook Like Button