Sočna pizza uz Tip&Tricks by Sandra Rončević

Tips & tricks za najbolju pizzu iz kućne radinosti no. 2!
Bez dobrog tijesta nema niti dobre pizze, ali vjerujemo da ćete se složiti s nama kad kažemo da bez dobre pećnice nema niti dobro spravljenog jela.

gorenje optipizza program

Stoga ako planirate kupiti novu pećnicu svakako obratite pažnju da ima baš sve što će vam trebati u vašim kulinarskim majstorijama. Jedna od njih je zasigurno i priprema domaće pizze koja će u jedinstvenoj Gorenje OptiBake pećnici biti vrhunska gastronomska poslastica.

00_Pizza_tips and tricks no 2_horizontala

Priprema obroka neka je vrsta posebnog rituala kojem se mnogi raduju, ali čak i najstrastvenijim kuharima često je komplicirano primijeniti pravilan proces pečenja nekog jela u pećnici.

Zato je OptiBake pećnica vaš idealan partner u kuhinji, jer uz mnoge ciljane programe za pripremu hrane između ostalog ima funkciju Pizza koja omogućava pečenje ovog sjajnog talijanskog specijaliteta idealnim.

A odlična je vijest i da OptiBake pećnice imaju nekoliko značajki koje će vam osigurati minimalni napor čišćenja. Učinite svoju kuhinju boljom s nevjerojatnom pećnicom OptiBake s pirolizom i besplatno ćete dobiti poseban Gorenje set za pizzu. Uživajte u jednostavnom pečenju pizze bez napora!

2_Pizza_tips and tricks no 2

Neka zabava pečenja počne!

O miješenju i pripremi tijesta za pizzu, kao i samom pečenju pizze bilo je detaljnije riječi u prošlom članku, ali ćemo i ovdje još jednom ponoviti kako je za tijesto najbolje koristiti visokoglutensko pšenično brašno, najpoznatije i najrasprostranjenije je ono talijansko brašno tip 00 ili manitoba.
Što nam tijesto duže i sporije fermentira, ono je prozračnije, lakše, a samim time i probavljivije te je za njegovu pripremu potrebno jako malo kvasca.

3_Pizza_tips and tricks no 2

Pizzu pečemo kratko, u dobro zagrijanoj pećnici na najdonjoj rešetki, i to na najvišoj temperaturi, u slučaju Gorenje OptiBake pećnice to je 300°C – preporuka je pečenje na programu ventilacije.

PIZZA I RAZLIČITE VRSTE NADJEVA
Za najfiniju i najsočniju pizzu iz vaše pećnice jednako su bitni svi elementi; i dobro fermentirano tijesto i temperatura pečenja i umak i nadjev pa krenimo redom.

1_Pizza_tips and tricks no 2

Sve sastojke za nadjev, kao i brašno za tijesto, držite na sobnoj temperaturi, posebno umak od rajčice i mozzarellu koja se i inače konzumira sobne temperature. Najfiniji umak od rajčice ćete dobiti tako da izmiješate konzerviranu sitno sjeckanu rajčicu (tal. polpa di pomodoro), sol, koju žlicu maslinova ulja i po želji malo sušenog origana. Isto tako možete korsititi konzerviranu rajčicu San Marzano (ono što je nama poznato kao pelati), koju dobro izdrobite rukom i začinite kao što je rečeno.

Ne pretjerujte s nadjevom – ne slažite nadjev „na katove“, odnosno ne trpajte sastojke jedne preko drugih u istom omjeru (pizza nije sendvič). Nadjev je najbolji kad se fino „pobaca“ po tijestu.
Pustite da tijesto fino diše ispod nadjeva i ne bojte se „crvenih rupa“, tj. tijesta premazanog samo umakom od rajčice. Isto tako, ne pretjerujte sa sirom, jer i on može ugušiti tijesto, kao i debeli komadi šunke ili nekog drugog mesnog nadjeva.

Začine uglavnom koristimo nakon pečenja pizze – pečenu pizzu posipamo sušenim origanom, na nju stavljamo listiće svježeg bosiljka (jedino na pizzu Margheritu svježi bosiljak ide i prije i poslije pečenja).

6_Pizza_tips and tricks no 2

Sve sastojke koje koristimo režemo na tanko

Na tanko ide i prosciutto cotto (kuhana šunka od buta) koja se stavlja prije pečenja i svježi šampinjoni (neka budu baš, baš svježi), kao i pršut i mortadella koji se dodaju nakon pečenja. Ako za vašu pizzu odlučite koristiti nadjev svježih kobasica, dobro ga rastresite prije pečenja kako bi se ravnomjerno rasporedio po cijeloj pizzi, a i pravilno termički obradio tijekom kratkog pečenja.

Znači, nakon pečenja pizzi se dodaju ove namirnice: pršut, mortadella, lardo, bresaola, svježe mini rajčice (a mogu i konfitirane), mozzarella di bufala (dovoljno ju je samo natrgati ili narezati ako nije previše mekana i složiti po pečenoj pizzi), masline, rukola i svježi bosiljak. Također, ako radite pizzu s grilanim povrćem, njega izgrilajte posebno i dodajte na pečenu pizzu.

5_Pizza_tips and tricks no 2

RECEPT ZA PIZZU S RAJČICAMA, PRŠUTOM I RUKOLOM
Sastojci za tijesto (za 2 pizze promjera 30-33 cm):
Tijesto:
300 g pšeničnog brašna tip 00 ili manitoba (ili pomiješajte u jednakim omjerima oštro i glatko pšenično brašno)
2 prstohvata soli
1-2 žlice maslinova ulja
185 ml mlake vode (temperature 27°C)
2-3 g suhog kvasca (za sporu fermentaciju do 48 sati) ili 5-6 g suhog kvasca (za brzu fermentaciju do 60 min)
prstohvat šećera

Nadjev:
200 g sitno sjeckane rajčice (polpa di pomodoro)
250 g mozzarelle
200 g sira scamorza (ili kvalitetna, zrelija gouda)
50 g sitno ribanog sira grana padano
100 g tanko rezanog pršuta
2 šake svježe rukole
2 žlice strugotina sira grana padano
10 svježih datterini rajčica
10 otkoštenih kalamata maslina
7-8 listića svježeg bosiljka
maslinovo ulje

Priprema:
Prvo umijesite tijesto. U manjoj zdjelici izmiješajte suhi kvasac, prstohvat šećera, žličicu brašna i 35 g mlake vode (oduzmite od ukupne količine vode) dobro i pustite na toplom da se kvasac aktivira.

Zatim u posudu u kojoj ćete mijesiti tijesto prosijte pšenično brašno tip 00 ili u jednakim omjerima pomiješano oštro i glatko pšenično brašno, dodajte mu sol i dobro izmiješajte. U brašno redom dodajte maslinovo ulje, uzdigli kvasac i mlaku vodu pa umijesite tijesto.

0_Pizza_tips and tricks no 2

Tijesto mijesite 10-15 minuta sve dok ne dobijete lijepo, meko, podatno tijesto koje se ne lijepi za ruke (pomažite si dodavanjem brašna). Tijesto dobro izlupajte (bacajte iz visine) o podlogu na kojoj ste mijesili pa ga lagano nauljite maslinovim uljem, prekrijte i pustite da odmara 60 minuta na sobnoj temperaturi, potom ga kratko premijesite, podijelite na dva jednaka dijela pa rukama oblikujte u kuglu (dobro ga zategnite, odnosno izbulirajte), stavite u plastični kontejner, zatvorite i spremite u hladnjak na hladnu fermentaciju.

Ako ste radili drugu, bržu varijantu tijesta s većom količinom kvasca, učinite sve isto, samo što ćete u ovom slučaju odmah nastaviti s daljnjom pripremom pizze, odnosno nećete spremati tijesto u hladnjak.

Dok tijesto odmara, krenite zagrijavati pećnicu i pripremite umak od rajčice. Sitno sjeckanu rajčicu, odnosno polpu di pomodoro iz konzerve stavite cijediti u finu cjediljku (tako će se izbaciti višak tekućine iz rajčice), u ocijeđenu rajčicu dodajte žlicu-dvije maslinova ulja, dva prstohvata origana i prstohvat soli te dobro izmiješajte.

Ako ste tijesto fermentirali na hladnom, izvadite ga iz hladnjaka barem 2 sata prije no što ćete pripremati pizzu. I u jednom i u drugom slučaju tijesto lagano premijesite na pobrašnjenoj radnoj površini, pustite da odmori još 15 minuta pa ga rukama dobro rastanjite u formu kruga ili kvadrata, ovisno o formatu koji ste izabrali.

Prebacite tijesto na papir za pečenje pa ga premažite pripremljenim umakom od rajčice. Dodajte grubo naribani sir scamorzu i pospite s 2 žlice ribanog sira grana padano.

4_Pizza_tips and tricks no 2

Ako pečete na pizza kamenu ili obrnuto postavljenom plehu od pećnice: ubacite zajedno s papirom za pečenje u prethodno zagrijanu pećnicu na 300°C ili na najvišu temperaturu koju vaša pećnica ima (progam ventilacija) na pizza kamen ili pleh i pecite oko 4 minute na najdonjoj rešetki. Izvadite iz pećnice, dodajte ocijeđenu, natrganu mozzarellu pa vratite u pećnicu još 1 minutu.

Ako pečete u plehu od pećnice (nezagrijanom): zajedno s papirom za pečenje prebacite nadjeveno tijesto u hladni pleh od pećnice pa stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 300°C (ventilacija) i pecite oko 6-7 minuta na najdonjoj rešetki. Izvadite iz pećnice, dodajte ocijeđenu, natrganu mozzarellu pa vratite u pećnicu još 1 minutu.

Na pečenu pizzu dodajte tanko narezani pršut, svježu rukolu, kalamata masline, mini rajčice, natrgane listiće svježeg bosiljka, strugotine grana padano sira, sve lagano pokapajte maslinovim uljem i poslužite.

Dobar tek!

Recept: Sandra Rončević O slanom i slatkom uz odobrenje Gorenje

Facebook Like Button