Originalna pizza iz vaše pećnice by Sandra Rončević

Tips & tricks za najbolju pizzu iz kućne radinosti no. 1!

Pizza je planetarno najomiljenije jelo na svijetu, a ako je i vi obožavate, uz ovaj sjajan recept popularne gasto blogerice Sandre Rončević, donosimo vam i nekoliko novosti o pećnici koja će vam omogućiti da ovo najpopularnije jelo na svijetu postane pravo remek djelo vaše kuhinje.

gorenje optipizza program

Vaša najbolja pizza u gradu pečena u nevjerojatnoj pećnici OptiBake navesti će vas da je poželite pripremati još jednom i još jednom. Uživajte u jednostavnom pečenju pizze bez napora uz funkciju – Pizza. Ovaj poseban program zagrijava pećnicu na 300 ° C i stvara savršeno vruće okruženje za najbolje hrskave rezultate.

Nove Gorenje OptiBake pećnice savršeno odgovaraju svima koji žele postati kulinarski majstori i uživaju u spravljanju novih recepata, poput ovog za pizzu Sandre Rončević!

Bit ćete oduševljeni spoznajom da jedna pećnica može napraviti takvu razliku u vašem životu. Jedinstvenim HomeMade oblikom, ova pećnica osigurava savršenu cirkulaciju zraka, tako da se više nikada nećete morati brinuti da će vaše jelo izgorjeti ili rezultirati nedovoljnom zapečenosti na jednoj strani.
Iskustvo pečenja na potpuno novoj razini! Tko zna, možda pečenje može postati vaša omiljena obiteljska aktivnost?

izrada tijesta za pizzu brašno 00

KRENIMO ISPOČETKA – NAPRAVITE TIJESTO ZA PIZZU
Za tijesto koristite visokoglutensko pšenično brašno – talijanski tip 00 ili manitoba brašno – ova su brašna idealna za pripremu tijesta za pizzu, focacciu i kruh. Ako ne možete nabaviti takvo brašno, pomiješajte oštro i glatko pšenično brašno u posudi i prosijte ga barem jedanput, a još bolje dvaput.

Prije nego što krenete mijesiti tijesto, brašno uvijek držite na sobnoj temperaturi barem 2 sata. Ovo posebno vrijedi za zimske mjesece. Također, sve sastojke za nadjev držite na sobnoj temperaturi, posebno umak od rajčice i mozzarellu koja se i inače konzumira sobne temperature.

Tijesto umijesite dan prije i pustite ga polako fermentirati u hladnjaku (može fermentirati i do 48 sati). Za ovakva sporo fermentirana tijesta će vam trebati i jako mala količina kvasca (svega 2-3 g na količinu od 300 g brašna). Tijesto koje je fermentiralo u hladnjaku izvadite iz hladnjaka barem 2 sata prije korištenja, odnosno da pustite da dostigne sobnu temperaturu.
Ako vam se pizza jede odmah i sad, nema prepreka, samo u tom slučaju povećajte količinu kvasca na 5-6 g na istu količinu brašna i pustite fermentirati oko 60 min.

Tijesto umijesite mlakom vodom i dobro ga izmijesite, nemojte se bojati tijesta. Što ga više mijesite (optimalno između 10 i 15 minuta), tijesto postaje elastičnije i bolje razvija gluten. Tijesto možete mijesiti ručno ili uz pomoć električnog miksera – kako god mijesili, dobro ga izmijesite.

Prije razvlačenja uzdiglo tijesto premijesite, pokrijte zdjelom ili čistom krpom i pustite ga barem 15 minuta da opet malo nadođe. Zatim pospite radnu površinu brašnom od durum pšenice (semolina di grano duro) ili nama bolje poznatim oštrim brašnom pa tijesto rukama razvucite u tanki krug ili kvadrat debljih rubova, ovisno o odabranoj formi vaše pizze. Potom ga nadjenite vama omiljenim sastojcima.

gorenje ugardbena pećnica

PEČENJE PIZZE
Pizzu možete peći u plehu od pećnice, na pizza kamenu ili na obrnuto okrenutom plehu od pećnice.
Prije pečenja dobro zagrijte vašu pećnicu i to na najvišu temperaturu, u slučaju Gorenje OptiBake pećnice to je 300°C (zagrijavajte i pecite na programu ventilacije, preporučljivo ventilacija s donjim grijačem). Ako pizzu pečete na pizza kamenu ili na obrnuto okrenutom plehu od pećnice, onda pizza kamen ili pleh zagrijavajte barem sat vremena zajedno s pećnicom.

masline mozzarela maslinovo ulje

Pozicija pečenja unutar pećnice je uvijek najniže postavljena rešetka, odnosno donja trećina pećnice.
Pizza se peče kratko na visokoj temperaturi, u ovom slučaju između 4-5 minuta. Na taj način se postiže hrskavost tijesta i savršeno topljenje sira. Ne bojte se kratkog vremena pečenja – dovoljno je da se tanko razvaljano tijesto ispeče taman kako treba.

Kako svatko od nas najbolje poznaje svoju pećnicu, pripazite na vrijeme pečenja i temperaturu – pizza je pečena kad se sir lijepo otopio i kad su rubovi tijesta počeli dobivati lijepu zlatnu boju.

RECEPT ZA PIZZU S RAJČICAMA, ŠAMPINJONIMA I MARINIRANIM ARTIČOKAMA

Sastojci za tijesto (za 2 pizze promjera 30-33 cm)

Tijesto:
300 g pšeničnog brašna tip 00 ili manitoba (ili pomiješajte u jednakim omjerima oštro i glatko pšenično brašno)
2 prstohvata soli
1-2 žlice maslinova ulja
185 ml mlake vode (temperature 27°C)
2-3 g suhog kvasca (za sporu fermentaciju do 48 sati) ili 5-6 g suhog kvasca (za brzu fermentaciju do 60 min)
prstohvat šećera
Umak od rajčice:
200 g sitno sjeckane rajčice (polpa di pomodoro)
1-2 žlice maslinova ulja
2 prstohvata origana
prstohvat soli

origano _Pizza_tips and tricks no 1

Nadjev:
2 kom mozzarelle
150 g sira scamorza (ili kvalitetna, zrelija gouda)
50 g sitno ribanog sira grana padano
10 kom mariniranih artičoka iz ulja
10 kom svježih datterini rajčica
10 kom otkoštenih kalamata maslina
2-3 kom tanko rezana šaminjona
7-8 listića svježeg bosiljka
maslinovo ulje

izrada pizze recept Pizza_tips and tricks no 1

Priprema:
Prvo umijesite tijesto. U manjoj zdjelici izmiješajte suhi kvasac, prstohvat šećera, žličicu brašna i 35 g mlake vode (oduzmite od ukupne količine vode) dobro i pustite na toplom da se kvasac aktivira. Zatim u posudu u kojoj ćete mijesiti tijesto prosijte pšenično brašno tip 00 ili u jednakim omjerima pomiješano oštro i glatko pšenično brašno, dodajte mu sol i dobro izmiješajte.

U brašno redom dodajte maslinovo ulje, uzdigli kvasac i mlaku vodu pa umijesite tijesto.
Tijesto mijesite 10-15 minuta sve dok ne dobijete lijepo, meko, podatno tijesto koje se ne lijepi za ruke (pomažite si dodavanjem brašna).

Tijesto dobro izlupajte (bacajte iz visine) o podlogu na kojoj ste mijesili pa ga lagano nauljite maslinovim uljem, prekrijte i pustite da odmara 60 minuta na sobnoj temperaturi, potom ga kratko premijesite, podijelite na dva jednaka dijela pa rukama oblikujte u kuglu (dobro ga zategnite, odnosno izbulirajte), stavite u plastični kontejner, zatvorite i spremite u hladnjak na hladnu fermentaciju.

Ako ste radili drugu, bržu varijantu tijesta s većom količinom kvasca, učinite sve isto, samo što ćete u ovom slučaju odmah nastaviti s daljnjom pripremom pizze, odnosno nećete spremati tijesto u hladnjak.

Dok tijesto odmara, krenite zagrijavati pećnicu i pripremite umak od rajčice. Sitno sjeckanu rajčicu, odnosno konzerviranu polpu di pomodoro stavite cijediti u finu cjediljku (tako će se izbaciti sav višak tekućine iz rajčice), u ocijeđenu rajčicu dodajte žlicu-dvije maslinova ulja, dva prstohvata origana i prstohvat soli te dobro izmiješajte.

recept za pizzu iz pećnice gorenje

Ako ste tijesto fermentirali na hladnom, izvadite ga iz hladnjaka barem 2 sata prije no što ćete pripremati pizzu. I u jednom i u drugom slučaju tijesto lagano premijesite na pobrašnjenoj radnoj površini, pustite da odmori još 15 minuta pa ga rukama dobro rastanjite u formu kruga ili kvadrata, ovisno o formatu koji ste izabrali.

Prebacite tijesto na papir za pečenje pa ga premažite pripremljenim umakom od rajčice. Dodajte grubo naribani sir scamorzu, 5 komada artičoka, pospite s 2 žlice ribanog sira grana padano, pa gore složite tanko rezane svježe šampinjone.

Ako pečete na pizza kamenu ili obrnuto postavljenom plehu od pećnice: ubacite zajedno s papirom za pečenje u prethodno zagrijanu pećnicu na 300°C ili na najvišu temperaturu koju vaša pećnica ima (progam ventilacija) na pizza kamen ili pleh i pecite oko 4 minute na najdonjoj rešetki. Izvadite iz pećnice, dodajte ocijeđenu, natrganu mozzarellu pa vratite u pećnicu još 1 minutu.

recept za pizzu u pećnici Pizza_tips and tricks

Ako pečete u plehu od pećnice (nezagrijanom): zajedno s papirom za pečenje prebacite nadjeveno tijesto u hladni pleh od pećnice pa stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 300°C (ventilacija) i pecite oko 6-7 minuta na najdonjoj rešetki.

Izvadite iz pećnice, dodajte ocijeđenu, natrganu mozzarellu pa vratite u pećnicu još 1 minutu.
Na pečenu pizzu dodajte kalamata masline, mini rajčice, natrgane listiće svježeg bosiljka, sve lagano pokapajte maslinovim uljem i poslužite.

Dobar tek!

Recept: Sandra Rončević O slanom i slatkom

Facebook Like Button