Francuska riblja juha Bouillabaisse s plodovima mora

Ukusna francuska juha od ribe i morskih plodova koja jamči vrhunski gurmanski užitak.

Bouillabaisse je riblja juha francuskog puka, koja se danas spravlja i jede u ponajboljim svjetskim restoranima.

Originalno potječe iz Marseillea – iako gotovo svaki francuski grad ima svoju verziju, a obuhvaća barem tri vrsta riba, uz dodatak školjki, korjenastog povrća i mnoštvo mediteranskih začina.

Pravi Bouillabaisse priprema se od svježih namirnica ribe i morskih plodova, i na laganoj temperaturi kako bi se sve namirnice dobro prožele. Imajte na umu da se ovo jelo obično priprema za veći broj ljudi, te predstavlja pravu poslasticu za obiteljska okupljanja.

Namirnice za juhu Bouillabaisse:
1,5 kg ribe (npr. grdobina, kanjac, špar, škarpina, ugor)
300 grama dagnji
300 grama škampa
2 veće svježe rajčice
1 žlica paste od rajčice
1 crveni luk
1 mladi luk
4 češnja češnjaka
100 ml maslinovog ulja
100 grama komorača
1 limun
1 lovorov list
stručak peršina
stručak timijana
morska sol
3-4 grama šafrana u prahu
500 ml vode

Priprema juhe Bouillabaisse:
Očistite ribu i njeno meso narežite na kockice oko 3 cm (ne bacajte kosti!). Dagnje iščetkajte i odstranite sve nečistoće, a škampima odstranite glavu.

Mladi i crveni luk, češnjak te komorač narežite na sitne kockice, pa ga prepržite na dobro zagrijanom maslinovom ulju. Kad namirnice omekšaju dodajte kockice svježe rajčice te pastu od rajčice. Dobro promiješajte. Dodajte riblje kosti, glavu i repove te kratko propirjajte i zalijte vodom. U juhu dodajte lovorov list, limunov sok, sitno narezan timijan i dio peršina, te šafran. Pustite da se juha krčka na laganoj vatri barem 30-40 minuta. Povremeno promiješajte i odstranite nečistoće s vrha.

Kad su se sve namirnice dobro sljubile, a juha zgusnula – procijedite je kako bi odstranili krute dijelove. Čistu juhu vratite u lonac, zasolite te počnite dodavati očišćenu ribu, dagnje i škampe. Imajte na umu da će ribi za savršenu termičku obradu biti dovoljno oko dvije minute, a školjkama otprilike isto vrijeme. Kad se dagnje počinju otvarati – znate da je gotovo.

Ribu i morske plodove poslužite odvojeno od juhe (u dvije zdjele) s tostiranim francuskim kruhom.

Bon apetit!

Slike: Shutterstock

Facebook Like Button