Riba u soli: donosimo vam recept za pripremu brancina

Kako da meso ribe ostane meko i sočno kao da je kuhano, a da pritom ima „šmek“ kao da je pripremljeno u pećnici?

Rješenje je pečenje ribe u soli. Način je to pripreme koji samo zvuči komplicirano, no da je jednostavno, brzo i zavodi nepca uvjerite ćete se i sami pozorno čitajući savjete chefa Saše Polojca.

riba u soli brancin

Trik je, savjetuje chef Polojac, samo dobro pripremiti sol uz pomoć bjelanjaka i malo vode, taman toliko da smjesa bude podatna da se njome obloži riba. Najbolje je zato vodu dodavati postupno, a ako koja kap malo i „pobjegne“, kuhinjski će papir upiti višak.

Ovaj puta donosimo vam recept za pripremu brancina, no u soli se voli peći i druga bijela riba, a najbolje prija uz pekarski krumpir, začinjen sezonskim povrćem.

Sastojci:
3 ribe oko 25 dkg
Krupna sol oko 2 kg
Peršin
Češnjak
Limun
Jaja

Priprema:
Ribu očistiti i oprati, u unutrašnjost staviti češnjak, peršin i limun.
Pomiješati bjelanjke, sol i malo vode. Na emajlirani lim za pečenje složiti sol, zatim ribu i prekriti sa soli. Peći na oko 220 stupnjeva, 15-tak minuta. Kada sol promijeni boju i riba je gotova. Usitniti sol i poslužiti.

Recept omogućio Miele