U srcu talijanske kulinarske tradicije, piadina zauzima posebno mjesto kao jedan od najomiljenijih specijaliteta, a radi se kako bi se s njom jeli različiti prilozi, bilo mesni bilo vegetarijanski. Ova jednostavna, ali nevjerojatno ukusna pogača dolazi iz regije Romagna, poznate po svojim bogatim okusima i rustikalnim jelima.
Ovaj tradicionalni kruh ima dugu povijest koja seže do antičkog Rima, gdje su se jednostavne pogače pravile od brašna i vode.
Priprema piadine, od koje se zapravo u današnje vrijeme rade sendviči, savršena je za ležerne večeri kada želite nešto brzo, ali autentično i zadovoljavajuće. Bilo da se odlučite za klasičnu varijantu s pršutom i rukolom ili za bogatu verziju s mljevenim mesom i povrćem, piadina nudi svestranost koja osvaja svačije nepce.
Idealna za druženja s prijateljima ili opušteni obiteljski obrok, piadina je pravi primjer kako jednostavni sastojci mogu stvoriti prava kulinarska čuda. Kroz ova dva originalna talijanska recepta otkrijte zašto je ovo jelo postalo globalni hit, osvojivši srca ljubitelja hrane širom svijeta. Pripremite se za gurmansko putovanje u talijansku kuhinju koje će unijeti dašak Mediterana u vaš dom.
Recept za piadinu – napravite piadinu u svojoj kuhinji
Za tijesto – izrada piadine:
500 g brašna
100 g svinjske masti ili maslinovog ulja
200 ml mlake vode
10 g soli
1 žličica praška za pecivo
Izrada piadine
U velikoj posudi pomiješajte brašno, sol i prašak za pecivo. Dodajte svinjsku mast ili maslinovo ulje i postupno dodajte mlaku vodu, mijeseći dok ne dobijete glatko tijesto.
Podijelite tijesto na manje kuglice i ostavite da odstoji 30 minuta prekriveno čistom krpom.
Razvaljajte svaku kuglicu tijesta u tanki krug.
Pecite piadinu na suhoj, vrućoj tavi ili ploči za pečenje s obje strane dok ne postane zlatno-smeđa i mekana.
Piadina s mljevenim meso i povrćem – sastojci za recept
Za nadjev mesne piadine:
300 g mljevene govedine
1 crveni luk, sitno sjeckan
2 češnja češnjaka, sitno sjeckana
1 crvena paprika, narezana na trake
1 zelena paprika, narezana na trake
100 g sira cheddar, naribanog
1 žlica maslinovog ulja
Sol i papar po ukusu
Malo origana ili timijana za dodatni okus (po želji)
Izrada recepta
U tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno sjeckani luk i češnjak, pržite dok ne postanu zlatno-smeđi.
Dodajte mljevenu govedinu i kuhajte dok ne postane smeđa i dobro pečena. Dodajte paprike i kuhajte još 5-7 minuta dok povrće ne omekša.
Začinite solju, paprom i po želji malo origana ili timijana.
Na jednu polovicu pečene piadine stavite nadjev od mljevenog mesa i povrća. Pospite naribanim sirom cheddar.
Preklopite piadinu i poslužite toplo.
Piadina je postala popularna širom svijeta zahvaljujući talijanskoj dijaspori i turistima koji su je otkrili tijekom posjeta Italiji. Njena jednostavna priprema i mogućnost prilagodbe lokalnim sastojcima doprinijeli su njenom širenju. Restorani i ulični prodavači širom svijeta prihvatili su piadinu kao ukusan i pristupačan obrok, što je dodatno potaknulo njenu popularnost.