Vinjevrška heljdina pogača slankasti je desert koji sjajno paše uz vino

Vinjevrška heljdina pogača izvrsna je slankasta delicija koja savršeno paše kao ukusni dodatak ili slasna nadopuna uz različita vina, a recept za ovu vrhunsku poslasticu dobili smo u dijelu Slovenije koje se zove Šmarjetno.

Slovenisko Šmarješno nadaleko je poznato po svojim ljekovitim Šmarješkim Toplicama, ali i po zaista predivnom boutique hotelu Dvorec Gregorčič u kojem stvara svoja jela i kuha poznati slovenski chef Roberto Gregorčić.

Šmarješno je udaljeno od Zagreba svega 70 kilometara tako da u ovom kulinarskom raju, svi Zagrepčani i oni iz okolice toga grada zaista mogu za malo više od pola sata uživati u specijalitetima ovog predivnog kraja.

Vinjevrška heljdina pogača specijalitet je Šmarješnog kraja, a recept smo dobili direktno iz turističkog ureda Dolenjska..

OVDJE saznajte više o tome kako je i zašto heljda tako hranjivo zrno bez glutena

Vinjevrška heljdina pogaca heljdina torta

Sastojci za Vinjevrška heljdinu pogaču

150 g heljdinog brašna – popareno sa slanim koprom (o.25 l)
350 g bijelog brašna
30 g masti
30 g kvasca
100 g krupno sjeckanih oraha
1 jaje
krupna sol

Priprema recepta za heljdinu pogaču

Napravimo jednostavno dizano tijesto s dodatkom masti. Pustite tijesto da se diže i odmori. Razvaljajte ga u okrugli oblik promjera 28 cm debljine 1 do 2 cm. Stavite u posudu za pečenje, izrežite dijagonalne linije na udaljenosti od 4 cm jednu od druge. Tijesto premažite razmućenim jajetom.

Pripremljeno tijesto po vrhu pospite grubo nasjeckanim orasima i pospite krupnom morskom soli.

Ovako pripremljeno tijesto pecite oko 25 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na temperaturi od 220 °C. Pečeni kolač/torta treba biti svijetlo smeđe boje, visine u sredini do 3 cm, a na rubu do 2 cm.
Naravno, vaša verzija ove fine heljdine ili kako je u Sloveniji zovu ajdove pogače, može biti u oblicima i kalupićima koji se vama najviše sviđaju :)

Vinjevrška pogača može se poslužiti i topla, a kolač se ne reže, već se prema običaju lomi po urezanim dijagonalnim linijama.

OVDJE pronađite još jedan slavan recept, ovaj put iz Hrvatske, za Višku pogača prema starinskom receptu otoka Visa

Recept: Elizabeta Vrščaj, Družinska vas

Facebook Like Button