Viška pogača prema starinskom receptu otoka Visa

Razne su kombinacije pogača u Dalmaciji, ali na Visu se je uvriježila viška pogača. Sigurno je da se u u davnim vremenima radila s usoljenom ribom, i da se općenito koristilo ono što se imalo pri ruci, ali onošto višku pogaču čini specifičnom je domaća kapula (luk), slana srdela, maslinovo ulje i tijesto (pogača).

Kažu da je otok Vis (Issa) naseljen 397 g.p.K., a da je prvu koloniju osnovao Grk Dionizije Sirakuški te da to naselje od osnutka do danas igra značajnu ulogu u mediteranskoj povijesti. Prvo je osnovana Issa, a tek poslije Komiža, što u našoj priči ima određeni značaj. Jer uz višku postoji i komiška pogača.

Kultura gastronomije starih grka zasnivala se na osnovnim namirnicama maslinama, siru, ribi i pogači i tu kulturu su širili diljem Mediterana u svim svojim kolonijama pa tako i u Issi.

OVDJE pronađite recept za još jednu finu Mediteransku pogaču

Poznat je rivalitet Visa i Komiže u svemu pa tako i u gastronomiji. Komižani su pak htjeli imati svoju pogaču, pa su u osnovne sastojke još dodali pomidoru (rajčicu). Da ne bi ostalo samo na različitim okusima, Komižani svoju pogaču sijeku na kvadrate dok Višani to čine u obliku trokuta.

Danas, uz osnovni recept, osvanu i postoje varijante viške pogače koje sadrže inćune, tunu, kapare, peršin, začinsko bilje i slično, odnosno dodatke vezane za mediteransku kuhinju.
Ovaj put donosimo vam recept za tradicionalnu višku pogaču koja će vam se zasigurno svidjeti i osvojiti vas mirisiom i okusom :)

Viška pogača – recept

Tijesto za pogaču sadrži:
1 kg brašna
½ l vode
kocku kvasca
malo soli (jer su srdele slane)
2-3 žlice maslinovog ulja

Nadjev sadrži:
½ kg kapule
15-20 komada slanih srdela

Priprema recepta:
Umijesite sve sastojke za tijesto, premažite maslinovim uljem i ostavite da se tijesto diže na sobnoj temperaturi. Nakon pola sata premijesite tijesto i podijelite na dva dijela. U međuvremenu isjeckajte kapulu na kolutiće i propirjajte ju na maslinovom ulju. Ovdje Komižani dodaju i pomidore ili danas pelate.

Sada jedan dio tijesta izvaljajte, stavite na lim i ravnomjerno dodajte kapulu. Na kapulu posložite slane srdele, sve pokrijte drugim dijelom razvaljanog tijesta, spojite rubove, premažite maslinovim uljem, malo nabodite s viljuškom da iziđe zaostali zrak i stavite peći na 200 C oko pola sata.

Viška pogača servira se ohlađena, izrezana na trokutiće (viška) ili kvadratiće (Komiška).

Naravno, uz ovo jelo odlično pristaje vino Viška vugava.

U slast!

Recept napisao: Ivica Bota
Fotografija: cyclonebill

Facebook Like Button