Uskršnja talijanska pita specijalitet je blagdanskog stola

Tradicionalna talijanska pita rado je viđena delicija na blagdanskom uskrsnom stolu, a kako su Talijani poznati gurmani donosimo vam recept koji će vas oduševiti.
Ovu je pitu najbolje izraditi i ispeći na Veliki četvrtak, barem tako kaže talijanska kulinarska tradicija, a kako bi se kuća ispunila finim domaćim mirisom pečene delicije.

Ono što je još specifično za ovu pitu jest da je izrazito prhke konstrukcije i trebate je pažljivo rezati, jer se mrvi.

OVO su isto izvrsne blagdanske pite koje biste mogli obožavati nakon što iskušate recept

Bijela pita za vaš uskrsni stol
Uskrsna pita s pinjolima i ricotta sirom

Sastojci za recept:

Za tijesto
200 g glatkog brašna
100 g maslaca
100 g šećera
1/2 čajne žličice praška za pecivo
1 jaje
naribana korica jednog limuna
malo soli

Za slastičarsku kremu
Žutanjak 1 jaja
55 g šećera
18 g glatkog brašna
200 ml mlijeka

Za nadjev

250 g skute
75 g šećera u prahu
225 g slastičarske kreme
žutanjak jednog jajeta
150 g kuhane pšenice (pšenicu namočite preko noći u vodu te ju kuhajte u mlijeku na laganoj vatri do dva sata)

50 g kandirane limunove korice
naribana naranča korica

Priprema recepta:

Izrada tijesta
Dobro izmiksajte šećer s maslacem, dok smjesa ne postane pjenasta. Potom dodajte jaje, limunovu koricu i sol te sve dobro promiješajte. U brašno dodajte prašak za pecivo te ga polagano umiješajte u smjesu maslaca. Mijesite sve dok tijesto ne postane mekano.

Tijesto podijelite u dva dijela. Prvi dio neka sadrži dvije trećine tijesta a drugi dio samo od trećine tijesta. Svaki komad oblikujte u kuglu te ih posebno omotajte prozirnom folijom. Zamotano tijesto ostavite u hladnjaku oko jedan sat.

Nakon što je tijesto odležalo na pobrašnjenoj površini razvaljajte veći komad tijesta na otprilike 3 mm debljine. Stavite tijesto na dno kalupa za torte i odrežite rubove.

Izrada slastičarske kreme
Umutite žutanjak i šećer, dodajte brašno i pažljivo promiješajte kako se ne bi napravile grudice. Zakuhajte mlijeko pa njime prelijte smjesu od brašna i jaja. Zatim ponovno zakujte smjesu te ju dobro ohladite.

Izrada nadjeva
Protisnite skutu kroz sito i dodajte šećer u prahu, slastičarsku kremu, žutanjak, kuhanu pšenicu, kandiranu limunovu koricu. Dobro izmiješajte. Dobivenu smjesu izlijte u kalup za pitu.

Dok valajte manju kuglu prethodno zagrijte pećnicu na 180 C. Kad ste je razvaljali narežite ju na 25 cm dugačke vrpce. Napravite mrežu od tih vrpci na vrhu pite. Odrežite viškove tijesta i prstima spojite na rubovima.

Pitu pecite oko preko 1 sat i provjerite ubadanjem čačkalice da li je gotova. Pričekajte da se pita sasvim ohladi onda ju tek možete izvaditi iz kalupa.